Vizesiz Avrupa hayal mi oldu? Erdoğan AB’ye rest çekti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa’ya vizesiz seyahat koşulu olarak terörle mücadele yasasında değişiklik yapılmasını isteyen AB’ye sert çıktı. Erdoğan, AB’nin talebini, “Biz yolumuza gidiyoruz. Sen de yoluna git. Kiminle anlaşabiliyorsan anlaş” sözleriyle geri çevirdi.

Vizesiz Avrupa hayal mi oldu? Erdoğan AB'ye rest çekti

Avrupa’ya vizesiz seyahat gerçekleşmeyecek mi?

AB Komisyonu vize muafiyeti için yeşil ışık yakmış, ancak haziran ayına kadar eksik kalan beş kriterin daha yerine getirilmesi gerektiğini açıklamıştı. Eksik kalan kriterler arasında terörle mücadele yasası reformu da bulunuyor.

18 Mart 2016 tarihinde AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, sığınmacı konusunda Türkiye ve AB arasında anlaşmaya varıldığını duyurmuştu. Başbakan Davutoğlu, anlaşmayı tarihi bir gün olarak nitelendirmişti. Anlaşmaya göre; Türkiye, Ege adalarına geçen kaçak göçmenlerin tamamını kabul edecek. Avrupa ülkeleri ise bunun karşılığında aynı sayıdaki yasal göçmeni Türkiye’den alacak. 


Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Schengen Bölgesi‘ne üye 26 ülkeye vizesiz seyahat konusunda uzun yıllardır süren pazarlıklar sona yaklaştı. Daha önce AB ile Türkiye arasında yapılan müzakerelerde 1 Ekim 2016’dan itibaren vizesiz seyahat öngörülürken, mülteci kriziyle birlikte sıklaşan pazarlıklar nedeniyle bu süre 1 Temmuz’a çekilmişti.

AB Konseyi, Avrupa Parlamentosuna vizenin kaldırılması önerisinde bulunacak. Türkiye, AB’nin istediği 5 kriteri ise henüz yerine getirmedi. AB tarafından vizesiz seyahat için 72 şartın 67’sinin yerine getirildiğini açıklayan AB Komisyonu, yerine getirilmeyen şartların ise Haziran ayına kadar tamamlanmasını istedi. Tamamlanması istenen şartların başında yargı, antiterör yasalarında değişiklikler geliyor. Zira, vize kaldırıldığı takdirde AB ülkelerine gelen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının iltica etmesi resmen ortadan kaldırılmak isteniyor.

Avrupa Birliği’nin Türkiye’den istediği beş kriter ne?

1 – Biometrik pasaportların kullanıma girmesi.

2 – Basın özgürlüğünün güçlendirilmesi.

3 – Rüşvetle mücadele.


4 – Bilgi güvenliği.

5 – Terör tanımın yeniden yapılması. Polis, yargı, savcıların bağımsız olarak hareket etmesi.

Avrupa Birliği’nin istediği ve Erdoğan’ın rest çektiği terörle mücadele tanımı ne?

• AB Komisyonu, organize suçlar ve terörle mücadele yasasının Avrupa insan hakları sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadı ve Avrupa ülkelerindeki uygulamalar dikkate alınarak gözden geçirilmesini istiyor.

• Komisyon ayrıca “terör” tanımını çok geniş buluyor ve daraltılmasını talep ediyor.

erdoğan avrupa'ya rest çekti vizesiz avrupa seyehati

Erdoğan AB’ye rest çekti: Git kiminle anlaşabiliyorsan anlaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Komisyonu’nun “Vize serbestisi için Türkiye’nin terörle mücadele yasasını AB’ye uyumlu hale getirmesi gerek” açıklamasına şu sözlerle tepki gösterdi:

“Şu anda Avrupa Birliği vize için terörle mücadele yasasını değiştireceksiniz diyor. Siz Avrupa Parlamentosu yanında çadır kuran teröristlere müsaade ediyorsunuz. Bu zihniyetini neden değiştirmiyorsunuz? Teröristlere çadır kurduracaksın, bunu demokrasi adına yaptığını söyleyeceksin, bize de vize için terör yasasını değiştirin diyeceksin. Biz yolumuza gidiyoruz sen yoluna git kiminle anlaşabiliyorsan anlaş.”

Almanya: Kirterler yerine getirilmeli


Başbakan Davutoğlu’nun istifa edeceğini açıklamasından sonra Almanya hükümeti de Ankara’dan AB ile sağlanan sığınmacı anlaşmasının hükümelerini yerine getirmesini talep etti. Federal hükümetin sözcü yardımcısı Georg Streiter yaptığı açıklamada, Almanya ile AB’nin bu konudaki yükümlülüklerini yerine getirdiğini, Türkiye’den de aynı şeyi beklediklerini vurguladı.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.