Almanya’dan Türkiye’ye yanıt: Avrupa şantaja boyun eğmeyecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’ye vize muafiyeti için somut bir tarih vermemesi durumunda mülteci anlaşmasını feshedebileceklerini ifade etmişti. Çavuşoğlu’nun bu sözlerine Almanya’dan cevap geldi: “Avrupa hiçbir şekilde şantaja boyun eğmez.”

Almanya'dan Türkiye'ye yanıt: Avrupa şantaja boyun eğmeyecek

Almanya’dan Türkiye’ye vize yanıtı: Şantaja boyun eğmeyiz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’ye vize serbestisi için somut bir tarih vermekten kaçınması halinde Türkiye’nin mülteci anlaşmasını feshedebileceği yönündeki açıklamaları Almanya’da tepkiyle karşılandı.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberinde, Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, “Almanya ve Avrupa’nın hiçbir şekilde şantaja boyun eğmeyeceğini” söyleyerek “vize muafiyeti tanınıp tanınmayacağının Türkiye’ye bağlı olduğunu” ifade etti.


Haberde, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung’da pazartesi günü yayımlanan mülakatta, vize muafiyeti için somut tarih verilmesini talep ederek, aksi takdirde Türkiye’nin AB ile 18 Mart’ta kabul edilen mülteci mutabakatını feshetmek durumunda kalacağını söylemişti.

Çavuşoğlu’nun vize muafiyeti ile ilgili olarak “Ekim başı ya da ortası olabilir” ifadesini kullanması, ültimatom olarak algılandı.

İdam cezası

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Gabriel, Türkiye’deki darbe girişiminden sonra başlayan idam tartışmalarına da değinerek “İdam cezasını yeniden yürürlüğe koyma yoluna giren bir ülke, Avrupa’dan tüm üyelik müzakerelerini lüzumsuz kılacak ölçüde uzaklaşmış olur” dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in genel başkanlığını yürüttüğü Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi iç politika uzmanı Wolfgang Bosbach ise vize muafiyeti için koşulları hatırlattı.

Türkiye’nin yerine getirmesi gereken 72 koşul olduğunu hatırlatarak “Türkiye bu koşulları yerine getirmezse, vize muafiyeti de olmaz” ifadelerini kullandı.


AB Komisyonu: Ültimatom kabul etmeyiz, koşullar yerine getirilmek zorundadır!

Çavuşoğlu’nun vize muafiyetiyle ilgili sözlerinin ardından konuyla ilgili açıklama yapan AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise ‘Türkiye ile vize muafiyeti konusunda yaşanan anlaşmazlıkta ültimatom verilmesini kabul etmeyeceklerini’ söyledi.

AB Komisyonu Başkanı Juncker ayrıca “Türkiye vize muafiyeti istiyorsa, koşullar yerine getirilmek zorundadır” dedi.

‘Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi’

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann’ın görevden alınıp alınmayacağı ile ilgili bir soruyu ise, “Bu yönde bir düşünce yok. Böyle bir şey zaten yapıcı olmaz. Diyalog ve iletişimin kesilmesi şüphesiz doğru bir araç olmaz” şeklinde cevapladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın pazar günü Köln’de düzenlenen ‘Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi’nde telekonferans yoluyla konuşma yapmasına izin verilmemesi ile ilgili gerginlik kapsamında Türkiye’den sert açıklamalar gelmişti.

Büyükelçi Martin Erdmann’ın ülke dışında tatilde olması nedeniyle Alman maslahatgüzar Robert Dölger Türk Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı.


Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Schäfer, ‘görüşme ricasının devletlerarasında her gün yaşanabilen normal bir durum olduğunu’ söyleyerek, “Bu olağan dışı bir şey değil. Bu tür bir davete icabet etmek iyi bir adettir’ dedi.

Almanya’yı protesto için makam aracının armasını örtüyle kapattı

Almanya’da Ermeni soykırımı kabul edildi

Almanya’da bir Türk sanatçı Selçuk Cara

Böhmermann’ın Almanya’da sebep olduğu Erdoğan krizi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.