Bild: Mesaj çok açık, Türkler kızgın, çok kızgın

Almanya ile Türkiye’nin ilişkileri son dönemde oldukça gergin ilerliyor. Almanya’nın önemli gazetelerinden Bild, Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’in mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’yla görüşmek için geldiği Türkiye’de iki ülke arasındaki gergin ilişkiler nedeniyle hayli kötü ağırlandığını yazdı. Peki Almanya ile ilişkiler neden gerildi?

Bild: Mesaj çok açık, Türkler kızgın, çok kızgın

Alman Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier Ankara’da

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun makamında gerçekleşen görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Önemli açıklamaların yapıldığı toplantının en dikkat çeken bölümü Çavuşoğlu’nun, “AB ülkelerinin Türkiye’yi aşağılayıcı tavırlarından bıktık” sözleri oldu. Steinmeier konuyla ilgili olarak, “Ben Türkiye ile AB müzakerelerinin sonlanmasına karşıyım” ifadesinde bulundu.

Öte yandan Çavuşoğlu, “Almanya’da 4 bin 500 PKK’lı hakkında dava varsa 4 bin 500 terörist var demektir” derken Steinmeier bu sözlere, “Türk mevkidaşımın bahsettiği PKK’lılar hakkında Almanya’da 4 binin üzerinde dava olduğu konusunda bilgi sahibi değilim” diye cevap verdi ve ekledi: “Biz her türlü teröröre karşıyız. Siyasi mücadele için PKK’nın silahlarını teslim etmesi lazım.”


Bild Gazetesi, Steinmeier’in ziyaretinin dostluk havasından uzak geçtiğini yazdı. Bild, görüşmeyi “Bir dostu ziyaret farklıdır. Çok farklı” diye değerlendirirken, “Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier Ankara’da, ancak efsanevi Türk misafirperverliği pek hissedilmedi” ifadesini kullandı.

‘Türkler kızgın, çok kızgın’

Gazete, Steinmeier’in Çavuşoğlu’na ziyaretini “Çok kolay bir görüşme olmadı” diye yorumlarken, soğukluğun Steinmeier’in havalimanında karşılanması sırasında başladığını yazdı. Buna göre Steinmeier’in karşılanmasında kırmızı halı kullanılmadı ve üst düzey karşılama gerçekleştirilmedi. Alman bakanın makam aracının da uçağa yaklaşmasına müsaade edilmedi, bunun yerine Steinmeier ve ekibi havalimanı otobüsüyle götürüldü.

Steinmeier’in resmi temaslarında kullandığı makam aracına Alman bayrağının uygun parça olmadığı gerekçesiyle takılamadığına da değinen Bild, “Yapılanların verdiği mesaj çok açık: Türkler kızgın. Çok kızgın” diye yazdı.

Görüşmenin basına yansıyan kısmı da Bild’in yorumlarını aratmayacak atışmalarla geçti. Çavuşoğlu, Almanya’nın ‘terör örgütleri’yle arasına mesafe koymadığını söylerken, Steinmeier da Türkiye’yi medya operasyonları, kitlesel gözaltı ve tutuklamalara karşı insan haklarına saygılı olmaya davet etti.

Almanya ile ilişkiler neden gerildi?

İlk olarak 1915 Olaylarını Alman Parlamentosu’nun ‘soykırım’ olarak tanıması Türkiye’nin büyük tepkisini çekti. Buna karşılık olarak Alman vekillerin İncirlik üssünü ziyaretine uzun süre izin verilmedi.

Almanya’da Ermeni soykırımı kabul edildi

“Almanya Federal Meclisi, 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak niteleyen tasarıyı onayladı. Türkiye, Büyükelçisini geri çağırıyor.

Sembolik anlam taşıyan karar tasarısı, bir ret ve bir çekimser oyla kabul edildi. Kenya ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,”Alman parlamentosunun almış olduğu bu karar Almanya Türkiye ilişkilerini ciddi manada etkileyebilecek olan bir karardır” dedi.”


İki ülkenin ilişkilerinde pürüzlere sorun olan diğer konular ise Almanya’nın PKK ile mücadelede daha sert adımlar atmaması ve FETÖ’nün ülkedeki faaliyetlerinin üzerine gitmesi.

Almanya’da bugüne kadar PKK şüphelileri hakkında yaklaşık 4 bin 500 soruşturma açıldığını belirten yetkililer, bunların büyük bölümünün sonuçsuz kaldığını söylüyor.

PKK’nın özellikle gelir kaynaklarının yarısından fazlasını Almanya’da topladığını ifade eden Ankara, örgütün finansman kaynakları ve ayrıca propaganda faaliyetlerine karşı daha etkili önlem alınması beklentisini yineliyor.

Hürriyet Gazetesinin Alman silahları PKK’da iddiası haberine göre;

“ALMANYA’nın geçen yıl Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin ordusu Peşmerge güçlerine gönderdiği çok sayıda silahın terör örgütü PKK’nın eline geçtiği iddia edildi.
Alman Süddeutsche gazetesinin haftalık Spiegel dergisinin bugün çıkacak sayısını referans göstererek verdiği habere göre Alman ordusuna ait Milan tipi zırh delici güdümlü füzeler ve DM51A1 tipi parça tesirli el bombaları PKK’nın elinde bulunuyor. PKK’lı savaşçıların zırh delici güdümlü füzeler ve el bombalarının olduğu, daha sonra boşalttıkları sandıkları gösterdikleri belirtildi.” 14.Şubat.2015

T24’ün ‘Peşmergeye gönderilen tanksavar füzeleri ve el bombaları PKK’nın eline geçti’ haberine göre;

“Almanya’nın IŞİD’e karşı savaşması amacıyla geçtiğimiz yıl Peşmerge güçlerine gönderdiği silahların PKK’nın eline geçtiği öne sürüldü. Süddeutsche gazetesinin Spiegel dergisini referans göstererek verdiği haberde, çok sayıda Alman tansavar füzesi ve el bombalarının PKK’nın elinde olduğu belirtildi.

Peşmergeye gönderilen ancak PKK’nın eline geçen silahlar arasında Milan tansavar füzeleri ve DM51A1 model el bombaları olduğu kaydedildi. Haberde PKK militanlarının Almanya tarafından gönderilen silah sandıklarını gösterdikleri öne sürülüyor.” 13.Şubat.2015

Gülen hareketinin Almanya’daki faaliyetleri

Ankara ile Berlin arasında büyük gerginliğe yol açan bir diğer konu ise Gülen hareketinin Almanya’daki faaliyetleri.


Türkiye Almanya’nın FETÖ örgütünün ülkedeki faaliyetlerini mercek altına almasını, özellikle mali kaynaklarının üzerine gitmesini talep ediyor.Ankara ayrıca, haklarında yakalama kararı bulunan, FETÖ’yle bağlantılı isimlerin iade edilmesini, iltica başvurusunda bulunanların başvurularının kabul edilmemesini istiyor.

100 Yıl Sonra Ermeni Sorunu

Bild: Almanya, Türkiye’deki temsilciliklerini geçici olarak kapadı

Bild Gazetesi: Erdoğan’a rağmen Türkiye’yi sevmemizin 44 nedeni


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.