BTK’dan VPN engeli: İşte yasaklanan VPN’ler

Türkiye genelinde sosyal medyaya yönelik kısıtlama sebebiyle internet kullanıcıları VPN servislerine yönelmişti. BTK, VPN servislerini engellemeye başladı; işte yasaklanan VPN sağlayıcıları…

BTK'dan VPN engeli: İşte yasaklanan VPN'ler

T24‘ün haberine göre bu akşam Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından operatörlere gönderilen bir talimat ile 5651 sayılı kanunun 6’ncı maddesinin 1 fıkrasının ç bendi çerçevesinde VPN servislerinin kapatılması istendi.

Bu servisler arasında; Tor Project, VPN Master, Hotspot Shield VPN, Psiphon, Zenmate VPN, TunnelBear, Zero VPN, VyprVPN, Private Internet Access VPN, Espress VPN, IPVanish VPN var.


VPN servislerinin kapatılmasının nedeni, Twitter, Facebook, WhatsApp ve YouTube gibi servislere dün itibariyle uygulanan erişim daraltmanın VPN ile bypass edilmesini engellemek.

VPN nedir? Neden VPN kullanılıyor?

Ancak VPN servisleri sadece bireyler tarafından ve sadece engellemeleri aşmak için kullanılmıyor. Yanısıra bankalar, noterler ya da şirketler VPN kullanıyorlar. Çünkü güvenli. Sanal Özel Ağ (Virtual Private Network) kelimelerinin kısaltılmışı olan VPN, genel internet ağı içinde özel ve güvenli bir tünel açmak anlamına geliyor. Dolayısıyla VPN’in tamamen kapatılması.

Bazı VPN servislerini engellemek, ülkede ekonomiyi engellemek anlamına gelebilir. Örneğin Noterlerin kullandığı OpenVPN protokolünün engellenmesi, bireyler ve şirketler kadar devletin işleyişine bile etkide bulunabilecek bir konu.

BTK’nın VPN’leri engellemesi ne anlama geliyor?

Tam düşünülmeden alınmış bir karar ya da 1-2 gün kazanmaya yönelik. Çünkü kullanıcıların farklı VPN servislerine yöneltebileceği gibi, yasaklanan VPN servislerinin -ki dün geceki engelleme sonrasında, kullanıcılara çeşitli VPN servislerinin reklamları ulaştı. Yani durumu yakından takip eden şirketler bunlar – port değiştirmesi ya da protokol değiştirebilir.

Kullanıcılar, İran’daki yabancı uydu İnternet servis sağlayıcılarından İnternet almaya başlayabilir.


Bu arada, İnternet kullanıcılarını VPN kullanımına itmek de bir başka sorun olarak nitelenebilir. Kullanıcılar gittikçe daha marjinal ya da bilinmeyen VPN servislerine yönelebilir. VPN firmalarının istihbarat örgütleri ile ilişkisini olanları olduğu iddia ediliyor. Dolayısıyla kullanıcıların bir kısmının bu istihbarat örgütlerinin kucağına düşmesi de çok mümkün. Yani kararın geri alınması mümkün gözüküyor.

VPN nedir, nasıl kurulur, nasıl kullanılır?

Whatsapp ve sosyal medyaya erişim engeli


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.