Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu’na neden davet edilmiyorlar?

CHP’li Aykut Erdoğdu, 15 Temmuz Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu’nda muhalefetin defalarca talep etmesine rağmen Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı’nın davet edilmediğini açıkladı.

hulusi akar hakan fidan Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu'na neden davet edilmiyorlar?

CNN Türk’te Ahmet Hakan‘ın sunduğu Tarafsız Bölge programında konuşan CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, CHP olarak çok kez talep etmelerine rağmen TBMM bünyesinde kurulan 15 Temmuz Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu’na Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve kuvvet komutanları ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan‘ın davet edilmediğini açıkladı.

Neden davet edilmiyor?

Bunun üzerine canlı yayına bağlanan 15 Temmuz Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu Başkanı ve Ak Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, komisyonun onlarca ismi dinlediğini, komisyon çalışmalarına haksızlık yapıldığını belirtti.


Komisyon üyesi CHP’li Aykut Erdoğdu ise darbe girişiminin aydınlatılması amacıyla çalıştıklarını; üç kilit ismin komisyona halen neden davet edilmediğini Reşat Petek’ten açıklamasını istedi. Ak Partili Reşat Petek bunun üstüne Anayasa’nın 138. maddesine atıf yaparak yargı süreci devam ettiği için bunun uygun olmayacağını belirtti.

aykut erdoğdu
CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu

CHP’li Erdoğdu ise Anayasa’nın 138. maddesinin bu konuyla hiçbir ilgisi olmadığını, yargıya müdahale edilmediğini, meclis araştırma komisyonunun talep ettiği ismin hapiste bile olsa dinlenebilmesinin yasal olduğunu ifade etti.


Davet edecek misiniz, etmeyecek misiniz?

Programın konuklarından Eski Hava Kuvvetleri Savcısı Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok ise komisyon başkanı Ak Partili Reşat Petek’e yönelik olarak, aradan dört ay geçmesine rağmen darbe sürecinde ordunun başındaki isim olan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar‘ın dinlenmesinin çok önemli olduğunu belirtti.

Üçok, birçok sivil vatandaşın hayatını kaybettiği kanlı darbe girişiminde ordunun komutanlarının ihmali olup olmadığının araştırılmasının çok önemli olduğunu ifade etti. Üçok, “Anayasa’nın 138. maddesi izin vermiyorsa, o zaman Orgeneral Ümit Dündar’ı nasıl davet ettiniz?” diye sordu.


Ahmet Zeki Üçok’un birkaç kez Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarını davet edecek misiniz?” sorusuna Komisyon Başkanı Reşat Petek’ten kesin bir evet veya hayır yanıtı alamadı.

15 Temmuz Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu üyeleri kimler?

15 Temmuz Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu üyeleri kimler?

  • Ak Parti Burdur milletvekili Reşat Petek (Komisyon Başkanı)
  • Ak Parti Erzincan milletvekili Serkan Bayram
  • Ak Parti Eskişehir milletvekili Emine Nur Günay
  • Ak Parti İstanbul milletvekili Ravza Kavakçı Kan
  • Ak Parti İstanbul milletvekili Belma Satır
  • Ak Parti İzmir milletvekili Hüseyin Kocabıyık
  • Ak Parti Karabükmilletvekili Burhanettin Uysal
  • Ak Parti Manisa milletvekili Selçuk Özdağ
  • Ak Parti Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan
  • CHP İstanbul milletvekili Zeynel Emre
  • CHP İstanbul milletvekili Aykut Erdoğdu
  • CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu
  • CHP İzmir milletvekili Aytun Çıray
  • HDP Mardin milletvekili Mithat Sancar
  • MHP Muğla milletvekili Mehmet Erdoğan

Aykut Erdoğdu ile Ayhan Oğan arasında canlı yayında sert tartışma

Orgeneral Ümit Dündar TBMM Darbe Komisyonuna konuştu


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.