Donald Trump ABD’nin 45. başkanı oldu

Donald Trump, ABD’nin 45. başkanı oldu. ABD Başkanlık Seçimi’nde Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump başkanlık yarışını kazandı. Demokratların adayı Clinton ise başkanlık yarışını kazanamadı. Yarışı son olarak Pensilvanya belirledi.

Donald Trump ABD'nin 45. başkanı oldu

Donald Trump kimdir? Donald Trump’ın hayatı

Donald John Trump (d. 14 Haziran 1946; Queens, New York); ABD’li iş adamı, siyasetçi, yönetici, girişimci ve yazar. Trump Organizasyonu’nun başkanı olan Trump, Cumhuriyetçi Parti’nin 2016 ABD başkanlık seçimleri adayıdır.

Queens, New York’ta doğmuş, Pensilvanya’da bulunan Wharton Institu’de İşletme bilimleri eğitimi almıştır. Üniversite yıllarında babası Fred Trump’ın emlak ve inşaat firmasında çalışmıştır. Kariyeri sırasında oteller, kumarhaneler, golf sahaları ve daha birçok yapı inşa etmiştir. Trump: The Art of the Deal ve Trump: How to Get Rich gibi birçok kitap yazmıştır. 2000 ABD başkanlık seçimleri’nde Reform Partisi adayları arasında yer almıştır. Forbes iş dergisi tarafından hazırlanan Dünyanın En Zengin 400 İnsanı listesinde yer almıştır. 2004-2015 yılları arasında NBC kanalında yayınlanan ünlü reality show The Apprentice’de yer almıştır.


Trump, 2015 yılının Haziran ayında 2016 ABD başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti adayının belirleneceği parti içindeki yarışa katılacağını açıkladı. Seçim vaatleri hem ABD’de hem de dünyada büyük tartışmalara neden oldu.

Donald Trump’ın gençlik yılları ve eğitimi

Donald John Trump, 14 Haziran 1946 tarihinde iş adamı Frederick ve Mary MacLeod Trump’ın beş çocuğundan dördüncüsü olarak New York’un Queens ilçesinde doğdu. Donald Trump’ın büyükannesiyle büyükbabası Baden’den ABD’ye göç etmişlerdi.

Babası emlâkçılık yapıyordu. Donald Trump 1960’lı yılların başında liseyi kötü hal ve gidişi yüzünden, terk etmek zorunda kaldı. Ardından askeri akademide okudu ve 1968’den sonra Pennsylvania’daki Wharton Institute’de işletme bilimleri eğitimi gördü. Tek ve iki ailelik evlerin yapımında uzmanlaşan babasının şirketinde ayak işlerine baktı.

Trump’ın iş hayatı

2016 yılında sert barış ideolojisinin, Radikal İslam, IŞİD, atom ülkesi İran ve komünist Çin’e karşı caydırıcı silah olarak kullanılması sebebiyle Nobel Barış Ödülüne aday gösterildi.

Donald Trump’ın 2012 ve 2016 ABD başkanlık seçimleri

Donald Trump 2012 ABD başkanlık seçimlerinde aday olmayacağını açıkladı. 2016 ABD başkanlık seçimleri için ise Cumhuriyetçi Parti adayının belirleneceği parti içindeki yarışa katılacağını açıkladı.

Seçim kampanyaları için haftada 2 milyon dolar harcayacağını söyledi. Donald Trump seçim sloganı olarak Make America Great Again sloganını kullandı. Aynı sloganı 1980 yılında eski başkan Ronald Reagan da seçim kampanyalarında kullandı Seçim vaatlerinde göçmenler, müslümanlar, güvenlik ve IŞİD ile mücadele konularındaki görüşleri ön plana çıktı. Göçmenler için öne sürdüğü planlardan biri de ABD ile Meksika sınırına bir duvar örülmesi.

Donald Trump ve Müslümanlar ile ilgili söylemleri ve tepkiler

Seçim kampanyası için yaptığı reklamlarında Müslümanları hedef alan söylemler yer aldı. Bir konuşmasında, ”Ben Müslümanları seviyorum. Bence onlar harika insanlardır” açıklamasında bulunmuş ancak daha sonra Müslümanların geçici olarak ABD’ye girişinin engellenmesini belirttiği konuşması büyük tepkiler gördü.

Farklı bölgelerde protestolar düzenlendi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada “Bu Amerikan değerlerine ve ulusal güvenlik çıkarlarına aykırıdır” denildi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Trump Amerika’nın savunduğu değerlere aksi şeyler söylüyor dedi.

ABD dışından gelen tepkilerden ise Suudi Prens El Velid bin Talal, Trump için “Amerika’nın yüz karası” dedi.

Kanada Dışişleri Bakanı Stephane Dion, böyle bir görüşü Kanada’da kabul edemeyiz. ABD’den duyduğumuz hiçbir görüşe bugüne kadar bu derece uzak düşmüş hissetmedik dedi. İngiltere Başbakanı David Cameron Trump’ın yorumu hakkında bölücü ve yanlış olarak değerlendirdi, Londra Belediye Başkanı ise Boris Johnson yanlış yorum ve tamamen saçmalık dedi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Melissa Fleming, Müslümanlara karşı kullandığı söylemlerden kaygı duyduklarını belirtti.

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi adına açıklama yapan iletişim direktörü İbrahim Hooper “Donald Trump Müslüman karşıtı bağnazlığını artırırken insan bir sonraki sözünün ne olacağını merak ediyor” dedi. Cumhuriyetçi Parti’nin bir başka başkan aday adayı eski Florida Valisi Jeb Bush, Twitter üzerinden “Donald Trump’ın akli dengesi yerinde değil. Politika önerileri ciddi değil” şeklinde tepki gösterdi.

İş dünyasından ise BAE’li milyarder iş adamı Halif El Habtoor, Donal Trump’ın başkan seçilmesi halinde Körfez’deki Arap iş adamlarının ABD’de olan iş ortaklıklarını bozacaklarını bildirdi. Meksikalı milyarder Carlos Slim, göçmenler hakkında görüşlerini doğru bulmadığını söylemişti.

Türkiye’den ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ” Bir defa siyasetçi değil bu kişi. Başarılı bir siyasetçi öyle açıklama yapmaz” derken Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de olaya tepkisini gösterdi. Seçim kampanyası dahilinde yaptığı bir konuşma sırasında kendisini protesto eden müslüman başörtülü bir kadını salondan dışarı attırmıştır.

Sosyal medya, sanat, spor dünyası ve Donald Trump

Bu söylemi sanat, spor ve teknoloji dünyasından da büyük tepkiler aldı. Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, Twitter üzerinden #SendDonaldToSpace etiketi altında alaycı bir tweet atarak tepkisini gösterdi.

Facebook kurucusu Mark Zuckerberg tepkisini Facebook hesabından bir gönderi yayınlayarak gösterdi. Zuckerberg; “Eğer bu toplulukta bir Müslümansan ben Facebook’un patronu olarak şunu bilmeni istiyorum; Burada her zaman hoş karşılanacaksın. Biz burada senin haklarını korumak için ve senin için barışçıl ve güvenli bir çevre yaratabilmek için savaşacağız” dedi.

Adele, R.E.M. solisti Michael Stipe, Kanadalı folk ve rock müzik sanatçısı Neil Young ve Aerosmith grubunun solisti Steven Tyler şarkılarının Donald Trump’ın seçim kampanyalarında kullanılmasına karşı çıktıklarını açıkladı.

Eski Dünya ağır sıklet boks şampiyonu Muhammed Ali, Müslümanlar, İslam’ı çıkarları için kullanmaya çalışanlara karşı koymalı. Onun gibiler, insanları İslam dinini öğrenmekten soğutuyor şeklinde eleştirdi.


Eski basketbol oyuncusu Kareem Abdul-Jabbar ise IŞİD’in en büyük zaferi Donald Trump’tır dedi.

Yapımcı Michael Moore New York’taki Trump Tower binası önüne gidip üzerinde “Hepimiz Müslümanız” yazılı bir pankart taşıyarak Trump’ı protesto etti. Moore Twitter hesabından Trump Tower’a gittim ve polisler gelene kadar pankart taşıdım. Daha sonra Trump’a bir mektup yazdım şeklinde açıklama yaptı.

WWE güreşçisi John Cena, katıldığı bir programda Donald Trump’ın Müslümanlar hakkında yaptığı açıklamaların saçma ve küstahça bulduğunu söylemiştir.

Nobel Ödülü sahibi Pakistanlı insan hakları aktivisti Malala Yusufzay durumu trajik ve nefret dolu olarak değerlendirdi.

Öbür yandan, Güney Karolina’da yaşayan İlhami İbrahim adında bir Müslüman, Donald Trump’ın radikal İslam’la savaşını desteklediğini ve bu yüzden de ön seçimlerde Donald Trump’a oy verdiğini açıkladı.

Trump’ın özel yaşamı

Alman asıllı Amerikalı iş adamı Frederick Trump’ın torunudur. Amerikalı iş adamı Fred Trump’ın 5 çocuğundan biridir. Maryanne, Frederick Jr., Elizabeth, Robert adında 4 kardeşi vardır. Donald Trump 3 evlilik yapmıştır bu evliliklerden 3 erkek 2 kız olmak üzere 5 çocuğu vardır.

1977 yılında atlet ve manken olan Ivana Zelníčková ile evlendi bu evlilikten Donald Trump Jr., Ivanka Trump ve Eric Trump olmak üzere 3 çocuğu oldu.

1991 yılında 16 yıllık eşinden ayrıldı. Boşandıktan 2 sene televizyoncu Marla Maples ile evlendi aynı sene bu evlilikten Tiffany adında kızı doğdu. Çift 1996 yılında ayrılma kararı aldı.

2005 yılında tasarımcı ve model olan Melania Knauss ile evlendi. Bu evlilikten 2006 yılında Barron Trump adında bir oğlu doğdu. Donald Trump ilk eşinden doğan Donald Trump Jr., Eric Trump ve İvanka Trump’ın iş dünyasında yer edinmesini istemiş, çocuklarının da bu işi öğrenmesi ve kendisinden sonra şirketi yönetebilmeleri için onları yanına almıştır. Firmasının resmi sitesinde bu üç çocuk The Next Generation olarak tanıtılmaktadır.

Donald Trump’ın dış politikada tutumu nasıl?

Trump’ın Suriye politikası

Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump, Suriyede uçuşa yasak bölge konusunda Rusya ile havada çarpışma riskini gündeme getirdi. Güvenli bölge fikrine sıcak bakıyor. Ama, bunun nasıl yapılacağı konusunun altını doldurabilmiş değil.

YPG ve PYD politikaları ne?

DEAŞ’la mücadelede her iki adayın buluştuğu ortak zemin Kürtlerin silahlandırılması. Trump, Ankara’nın daha önce hassasiyetlerini dile getirdiği Suriye Kürtlerine daha fazla desteğin sağlanmasından yana.

Trump: ‘Öncelik Esad değil DEAŞ’

Trump bugüne kadar DEAŞ’la mücadele konusunda somut bir plan ortaya koymadı. Ancak Trump, “Öncelik Esad’ı gitmeye ikna etmek değil, DEAŞ olmalı” diye de net konuştu.

Trump’ın Irak politikası ne?

Trump, eski Cumhuriyetçi Başkan George W. Bush’u, “Irak’a girilmesi hataydı” diyerek Irak işgali konusunda eleştiriyor. Bir diğer eleştirisi de Clinton’ın Dışişleri Bakanı olduğu dönemde Irak’tan çıkılmasına. Cumhuriyetçi aday, Irak konusunda, “Madem girildi neden apar topar çıkıldı?” noktasında.

Rusya ile ilişkiler için ne diyor?

Trump, Batı ve Rusya’nın, önce Ukrayna ve Kırım sonra da Suriye üzerinden yeni bir soğuk savaş yaşadığı dönemde Rusya lideri Vladimir Putin’e yaklaşımıyla dikkat çekmişti. İki ismin birbirlerini öven söylemleri sonrası kampanya döneminde tartışma yarattı.

Rusya ile bağlantılı olmakla itham edilen Trump, Rusya ile ABD’nin diyalog yoluyla iyi ilişkiler yürütebileceğini savundu.

Trump, Türkiye için ne diyor?

İki adayın televizyonda canlı yayınlanan münazalarında Türkiye’yi hiç gündeme getirmediği görülürken Suriye’de uçuşa yasak bölge konusunda Clinton’ın çizgisi Türkiye’ninkine paralel olsa da Kürtlerin silahlandırılması gerektiği açıklaması, Ankara’da tepkiyle karşılanmıştı.

Darbe girişimi sonrasında Trump

‘Başkalarının işine karışmamız zor’ diyen Cumhuriyetçi aday Donald Trump, Amerikan New York Times gazetesine ayrıntılı bir değerlendirme yaparak, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın durumu değiştirebilmesini” takdir etmiş, halkın sokağa dökülmesini övmüştü.

Trump, “Hukukun üstünlüğü konusunda ısrarcı olur musunuz?” sorusuna da Amerika’nın kendi içindeki sorunlarına dikkat çekerek, “Kendi ülkemiz bu durumdayken başka ülkelerin işlerine karışmamız zor” diye cevap vermişti.

Yazdığı kitaplar

  • Trump: The Art of the Deal, (ISBN 5-557-09901-8)
  • Trump: The Art of Survival, (ISBN 0-446-36209-3)
  • Trump: The Art of the Comeback, (ISBN 0-8129-2964-0)
  • Trump: Surviving at the Top, (ISBN 0-394-57597-0)
  • Trump: How to Get Rich, (ISBN 1-4000-6327-2)
  • The Way to the Top: The Best Business Advice I Ever Received, (ISBN 1-4000-5016-2)
  • Trump: Think Like a Billionaire: Everything You Need to Know About Success, Real Estate, and Life, (ISBN 1-4000-6355-8)
  • Trump: The Best Golf Advice I Ever Received, (ISBN 0-307-20999-7)
  • Why We Want You to be Rich: Two Men – One Message, (ISBN 1-933914-02-5)
  • Trump: 101 The Way to Success, (ISBN 978-9944-186-10-0)

Trump kazanırsa gerçekleşebilecek 10 senaryo


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.