Dövizdeki ani yükselişler zarar veriyor!

Dövizde son dönemde yaşanan baş döndürücü değişim ihracatçıları tedirgin ediyor. Dövizdeki ani yükselişler zarar veriyor!

Dövizdeki ani yükselişler zarar veriyor!

Ekim ayının başından bu yana Türk Lirasında yüzde 15’i bulan devalüasyonun ihracatçıları mutlu etmediğini ifade eden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, ihracatçının beklentisinin enflasyon oranında artan kur olduğunu belirtti.

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği ve Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) işbirliğinde düzenlenen, “Son Dönemde Yaşanan Ekonomik Gelişmelerin Sektörümüze Etkileri “ konulu sohbet toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplandıran Ünlütürk, “İhracat dünyası olarak bugün yaşadıklarımızı 2007 ve 2009 yıllarında da yaşadık. Döviz kuru önce yükseldi sonra geri gitti. Bugün 3.47’yi gören dolar kuruna göre piyasada fiyatlar oluşuyor. İthalatçılar hesabını yapıyor ve sizden yeni fiyat talebinde bulunuyor. Yıl sonunda döviz kuru 3.20’ye düşerse yine bunun faturasını ihracatçı öder. Özellikle küçük ölçekli ihracatçılar bu süreçten çok daha olumsuz etkilenir” diye konuştu.


dövizdeki değişiklikler

İhracatta bir çok sektörün ithalata bağımlı olduğunu anlatan Ünlütürk, ithalata dayalı ihracat yapan sektörlerin döviz artışından olumsuz etkilendiklerini, yerli girdi ağırlıklı çalışan ihracatçı firmalara ise stoklarındaki mal kadar ya da yükledikleri mal kadar bir avantaj sağladığını kaydetti.

Geçmiş yıllarda döviz kurunda hızlı yükselişler sonrasında döviz kurunda düzeltmelerin yaşandığını hatırlatan Ünlütürk, “Yıl sonunda 3.20 – 3.30’u görebiliriz. Bir ay önce kimse bu seviyeleri telaffuz etmiyordu, herkesin yıl sonu dolar kuru beklentisi 3.10 seviyesiydi” diyerek sözlerini noktaladı.

Türkiye’de ihracat 56 aydır artmıyor

Döviz kurunda son dönemde yaşanan artışın Türkiye’nin sıcak para ile değil, üretimle büyümesi gereğini bir kez daha ortaya koyduğunu savunan Ege Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, Türkiye’yi yönetenler bu gerçeği unutmaması gerektiğini dile getirdi. Kızılgüneşler, “Türkiye’nin ihracatı 56 aydır artmıyor. Demek ki, bazı şeyler yanlış yapılıyor. Bu yanlıştan uzaklaşmalıyız. Tüketim ve inşaat sektörüne dayalı ekonomiden uzaklaşmalıyız” dedi.


Amerika Birleşik Devletleri Başkanlık seçimini Donald Trump’un kazanmasının Türkiye açısından sıkıntılı bir duruma yol açtığını ifade eden Kızılgüneşler, “Trump doları geri çağırıyor. Türkiye’de hala sıcak para var. Biz üreterek ayakta kalabiliriz. Sıcak para bize fayda sağlamaz. Tabii bu sayede Türkiye’nin üretmek zorunda olduğunu hatırlarız. Dövizi biraz kendi haline bırakmalıyız” çağrısında bulundu.

Dövizdeki ani yükselişler zarar veriyor

Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Mukadder Özden ise son dönemde döviz kurlarında yaşanan hızlı artışın sektörlerine olumsuz yansıdığını söyledi.

İhracatçıların hızlı artışlar yerine öngörülebilir bir döviz kurunu tercih ettiğini dile getiren Özden, “Döviz kuru başta olmak üzere ekonomik verilerdeki değişiklikler sektöre olumsuz yansıyor. 2017 yılı için şu andan bir plan ne yazık ki yapamıyoruz. Ayrıca en çok ticaret yaptığımız Avrupa ile ilişkiler konusunda da her iki tarafta sakin olmalı. İlişkilerin bozulması hiç kimseye fayda sağlamaz. Bizim tek isteğimiz istikrarlı ve öngörülebilir bir ekonomi” diye konuştu.

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği ve Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) işbirliğinde düzenlenen, “Son Dönemde Yaşanan Ekonomik Gelişmelerin Sektörümüze Etkileri ” konulu sohbet toplantısında ise, 2016 yılı değerlendirilirken, 2017 beklentileri ifade edildi.


Toplantıda ortaya çıkan ortak görüş, katma değerli üretime ve teknik tekstil ürünlerine odaklanma, firmaların performansını arttıracak, verimliliği arttıracak hamlelerin yapılması, insan kaynağı geliştirmek için kurum içi eğitimlere ağırlık verilmesi oldu.

Merkez Bankası’ndan döviz piyasalarına müdahale


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.