Sporcu ücretleri açısından dünyanın en büyük bütçeli takımları hangileri? Kulüplerin bütçeleri ne kadar? Sports Intelligence tarafından ilk kez yedi yıl önce gerçekleştirilen sporda küresel ücret araştırmasının 2016 yılı sonuçları açıklandı.
Sports Intelligence, 2016 yılının bütçe şampiyonlarını açıkladı: Dünyanın en büyük bütçeli takımları hangileri?
Manchester United, Pogba ve İbrahimoviç’e ödenen yüksek ücretler sayesinde futbol dünyasının en üst sırasına adını yazdırdı. Kral LeBron’un takımı Cavaliers ise spor dünyasının zirvesine kuruldu.
Tüm dünyada sporseverler tarafından merakla izlenen araştırma bu yıl da spor dünyasına ilişkin oldukça ilginç veriler sundu. ‘Küresel Spor Ücretleri Araştırması: 333 takım, 17 lig, 13 ülke, 7 spor, 9776 sporcu, 18.625 milyar dolar’ başlığıyla yayınlanan saygın çalışma dünya spor gündemindeki yerini korumayı sürdürüyor.
Manchester United futbol dünyasının zirvesine oturdu
Ünlü İngiliz kulübü Manchester United 2016-17 sezonunda sporcularına en yüksek ücret ödeyen futbol takımı olarak birincilik kürsüsüne çıktı.
Kırmızı Şeytanlar’ın futbolcularına haftalık bazda toplam 110.962 sterlin, yıllık bazda toplam 5.77 milyon sterlin ödediği açıklandı. Bu rakam United’i yıllık bazda toplam 5,65 milyon sterlin tutarındaki ödemesiyle ikinci sıraya yerleşen La Liga’nın dev kulübü Barcelona ve 5,4 milyon sterlin tutarındaki ödemesiyle üçüncü sırada yeralan Manchester şehrinin mavi-beyazlı devi Manchester City‘nin üzerine yerleştirdi.
Dünya futbolunun bir başka devi Real Madrid 5,05 milyon sterlin ile dördüncü, Londra’nın mavi renkli gözbebeği Chelsea ise 4,51 milyon sterlin ile beşinci sırada yer aldı.
Premier Lig mali açıdan son derece parlak bir resim çiziyor
Premier Lig, dünya genelinde en yüksek ücret ödenen futbol ligi olarak zirvede yer aldı. Yıllık bazda ortalama 2.4 milyon sterlin, haftalık bazda 48.766 sterlin tutarındaki toplam ödeme rakamlarıyla La Liga‘yı oyuncu başına yıllık bazda ortalama 1.2 milyon sterlin, haftalık bazda 24,786 sterlin ödemeyle ikiye katladı.
Premier Lig‘deki ortalama ücretler son 25 sezonluk süre içerisinde yaklaşık olarak 32 kat arttı; ortalama ödeme 1992-93 sezonunda 77.000 sterlin iken 2016-17 sezonunda 2.4 milyon sterline kadar çıktı. Manchester United‘in 1992-93 sezonunda yıllık bazda 140.000 sterlin olan ücret ödemesinin bugüne geldiğimizde kırk kat arttığını görüyoruz.
İlk 25 kulüp içerisindeki çoğunluk NBA’ya ait
Dünya sıralamasının geneline baktığımızda ilginç bir tablo görüyoruz. Tüm spor dallarını bir araya getirerek genel bir değerlendirme yapıldığında en yüksek ücret ödeyen ilk 25 spor kulübü sıralamasında üç beyzbol kulübü (MLB / Amerikan Beyzbol Ligi), dört futbol kulübü (İki Premier Lig, iki La Liga) ve onsekiz basketbol (NBA / Amerikan Ulusal Basketbol Ligi) takımı olduğunu görüyoruz. İlk 25’teki kulüplerin ülkelerine göz attığımızda yirmi ABD kulübü (NBA ve MLB kulüpleri), bir Kanada kulübü (NBA’dan Toronto Raptors), iki İngiliz kulübü ve iki İspanyol kulübü göze çarpıyor.
NBA yönetimi tarafından televizyon yayın gelirlerini büyük ölçüde arttıran yeni bir sözleşmenin uygulamaya konulması ve İngiltere’nin Avrupa Birliğinden çıkma kararı vermesiyle dolar-sterlin arasındaki değişim NBA takımlarının listede yukarı sıralara çıkmasını sağladı. 2015-16 sezonunu NBA Şampiyonu olarak bitiren Cleveland Cavaliers dünyanın en yüksek ücret ödeyen takımı olarak dikkati çekti.
Basketbol ikonu Kral LeBron James‘in evi olarak bilinen Cavaliers yıllık bazda 6.54 milyon sterlin, haftalık bazda 125,883 sterlin tutarındaki ödemeyle 25 Ekim’de başlayan 2016-17 sezonunda ilk sıraya oturdu.
ABD beyzbolunun dev kulübü New York Yankees yıllık bazda 5,82m ödemeyle genel listede ikinci sırada yer alırken NBA’nın ünlü yıldızı Blake Griffin‘in takımı Los Angeles Clippers yıllık bazda 5,79 milyon sterlin ile üçüncü sıraya yerleşti.
Türk Sporunun bu ücret seviyeleriyle baş edebilmesi mümkün değil
2016-17 sezonunda dünyanın önde gelen liglerindeki ücret seviyelerini incelediğimizde Türk spor kulüplerinin bu ücretler ile rekabet ederek parlak yıldızları ülkemize getirebilmenin mümkün olmadığını hepimiz görüyoruz. Mali açıdan bu kadar güçlü kulüpler ile nasıl baş edilebilir?
Uluslararası başarı emeklilik yaşı gelmiş yıldız eskilerinin transfer ederek kazanılamaz. Tek yol, ülkemizin genç yıldızlarının yeşermesini sağlamaktır. Bilinçli spor adamlarının sık sık dile getirdiği gibi, Federasyonların yönetimi altında özkaynak sistemlerimizi kurup yetenekli gençlerimizi yetiştirmeliyiz. Aksi takdirde, dünyanın en büyük takımlarını dize getirdiğimiz yılları mumla aramaya devam eder, tarihimizdeki başarılarla avunmayı sürdürürüz. Türk sporu layık olduğu noktalara erişebilmek için daha fazla zaman kaybetmemelidir.
Kaynak:
- www.sportsintelligence.com
- Mark Ashenden, Machester United players are best paid football team, 14.11.2016, www.skysports.com