En iyi dizi ödülünü alan Diriliş Ertuğrul’un maliyeti ne kadar?

En iyi dizi kategorisinde ödül aldıktan sonra kriz yaşanan Diriliş Ertuğrul dizisinin bölüm başına maliyeti ortaya çıktı. İşte detaylar…

diriliş ertuğrul dizisi maliyeti en iyi dizi altın kelebek

Diriliş Ertuğrul’un TRT’ye maliyeti ne kadar?

En iyi dizi kategorisinde Altın Kelebek kazanan Diriliş Ertuğrul dizisinin TRT’ye bölüm başı maliyeti en az 1 milyon 100 bin TL. Dizinin başrol oyuncusu ise ayda 400 bin TL kazanıyor.

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, TRT’nin dizilere ödediği ücretleri açıkladığı konuşmasında “TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren’in tavsiyesi ile kanalla çalışmaya başlayan Diriliş Ertuğrul dizisinin senaristi ve yapımcısı Mehmet Bozdağ‘a bölüm başı 1 milyon 100 bin TL ücret ödeniyor” demişti.


Öte yandan kısa süre önce basında yer alan bir habere göre, dizinin başrol oyuncusu olan Engin Altan Düzyatan‘ın diziden ayrılmaması için bölüm başı ücreti 80 bin TL’den 100 bin TL’ye çıkarıldı. Bu rakam da başrol oyuncusu için ayda 400 bin TL yapıyor.

diriliş ertuğrul dizisi maliyeti en iyi dizi altın kelebek
Altın Kelebek’te en iyi dizi kategorisinde ödül alan Diriliş Ertuğrul dizisinin başrol oyuncusu Engin Altan Düzyatan.

 Diriliş Ertuğrul dizisi oyuncusu ‘en iyi dizi’ ödülünü yere atmıştı

‘Diriliş Ertuğrul’ dizisi pazar akşamı düzenlenen ’43. Pantene Altın Kelebek Ödülleri’nde ‘En iyi Dizi’ ödülünü Yeşilçam’ın en önemli isimlerinden Türker İnanoğlu’nun elinden almıştı. Ödülü, ekip adına dizinin yapımcısı ve senaristi Mehmet Bozdağ kabul etmişti. Bozdağ ve ekip konuşma yapmadan sahneden ayrılmış, gecenin sunucusu Okan Bayülgen ilerleyen dakikalarda bu durumdan dolayı özür dilemişti.

Bayülgen şöyle konuşmuştu:

“Diriliş Ertuğrul dizisi ilk ödül alan işlerden biriydi. Ve buraya geldiklerinde bu konuyla ilgili ‘baştan tembihlediğimiz’ bir hostesimiz tarafından alelacele çekilip götürüldü. Teşekkür etme imkanı bile bulamadılar. Bu açıdan, ben de Diriliş Ertuğrul’u hiç de seyretmediğim için kendilerine söz vermek istiyorum. Bundan sonra her gün seyredeceğim. O gün yayınlanmasa bile ben ekran başında olacağım.”

Okan Bayülgen’in bu konuşması hükümete yakın medya organları tarafından ‘küstahlık, saygısızlık ve skandal sözler’ gibi başlıklarla haberleştirilmişti.

Dizinin oyuncusu Cavit Çetin Güner ise, ödülü ayakkabısının yanına koyduğu fotoğrafı Instagram hesabından “Pabucum daha değerli şu an” sözleriyle paylaşmıştı:

diriliş ertuğrul cavit çetin güner altın kelebek ödülünü yere attı

Cumhurbaşkanı Erdoğan tepki göstermişti

En iyi dizi kategorisinde ödül aldıktan sonra kriz yaşanan Diriliş Ertuğrul dizisi hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan da şöyle konuşmuştu:


“Onların o şekilde yorum yapmalarına değerlendirmelerine hiç kulak asmayın. Onların orada verilecek şekli bir ödülü önemli değil. Asıl önemli olan şu milletin gönlünü siz kazandınız ya asıl mükafat asıl ödül bu. Mesele budur. Benim torunlarım bile bırakamıyor. Tamamını izlemek yetmiyor bir de özetini izliyorlar.”

diriliş ertuğrul dizisi maliyeti en iyi dizi altın kelebek

Numan Kurtulmuş: Diriliş gibi nice diziler yapacağız

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Diriliş gibi nice dizileri yapacağız, yaptıracağız. Türkiye’de bu aziz milletin, tarihiyle, kültürüyle buluşmasının önünü açacağız ve bu yolda ilerleyeceğiz” açıklamasında bulundu.

diriliş ertuğrul dizisi maliyeti en iyi dizi altın kelebek

TRT yapım ve program başına maliyette başı çekiyor

TBMM KİT Komisyonu üyesi ve CHP Milletvekili Atila Sertel, Haziran ayında yaptığı açıklamada TRT’nin vatandaşın vergileriyle yaptığı harcamalarla tüm özel televizyonları geride bıraktığını vurgulamıştı. Sertel dış yapımlara yılda 600 milyondan fazla para harcadığını açıklamıştı. Sertel’in açıklamaları şöyleydi:

“Çizgi filme bölüm başı 45 bin TL ödeniyor”

“Spor spikeri Ersin Düzen, TRT stüdyolarında çekilen ortak yapım Stadyum programı için haftada 69 bin 500, ayda 278 bin lira alıyor.

Maysa ve Bulut isimli çizgi film için yapımcıya bölüm başı 45 bin lira ödeniyor.

Vatandaşlardan kesilen paralarla ayakta duran TRT, özellikle iktidara yakın kişi ve yapımcıların gözdesi haline geldi. Dizilere bölüm başı milyonluk ücretler ödeyen TRT, bir-iki istisna hariç aynı başarıyı reyting sıralamasında gösteremiyor.

Yani TRT, ödediği paranın karşılığını ne reklam geliri olarak ne de reyting sıralaması olarak alamıyor. Özel kanallar yapımcılara TRT’den çok daha az para ödüyor ancak başarı oranları çok daha yukarıda. Ya TRT yönetimi bu işi bilmiyor ya da göz göre göre kazıklanıyor”

diriliş ertuğrul dizisi maliyeti en iyi dizi altın kelebek


Dış yapımlara 2014 yılında 560 milyon aktaran TRT’nin, aynı yıl dışarıya ödediği ücretin yalnızca yüzde 15’i kadar (84 milyon 499 bin) reklam geliri elde ettiğini belirten Atila Sertel, TRT’nin dizilere ödediği ücretlerle tüm kanallar arasında rekoru elinde bulundurduğunu ancak aynı rekoru reyting listelerinde elde edemediğini vurgulamıştı.

Erdoğan’dan Diriliş Ertuğrul’a övgü; Okan Bayülgen’e tepki

Diriliş Ertuğrul dizisi oyuncusu Altın Kelebek ödülünü yere attı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.