En iyi dizi kategorisinde ödül aldıktan sonra kriz yaşanan Diriliş Ertuğrul dizisinin bölüm başına maliyeti ortaya çıktı. İşte detaylar…
Diriliş Ertuğrul’un TRT’ye maliyeti ne kadar?
En iyi dizi kategorisinde Altın Kelebek kazanan Diriliş Ertuğrul dizisinin TRT’ye bölüm başı maliyeti en az 1 milyon 100 bin TL. Dizinin başrol oyuncusu ise ayda 400 bin TL kazanıyor.
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, TRT’nin dizilere ödediği ücretleri açıkladığı konuşmasında “TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren’in tavsiyesi ile kanalla çalışmaya başlayan Diriliş Ertuğrul dizisinin senaristi ve yapımcısı Mehmet Bozdağ‘a bölüm başı 1 milyon 100 bin TL ücret ödeniyor” demişti.
Öte yandan kısa süre önce basında yer alan bir habere göre, dizinin başrol oyuncusu olan Engin Altan Düzyatan‘ın diziden ayrılmaması için bölüm başı ücreti 80 bin TL’den 100 bin TL’ye çıkarıldı. Bu rakam da başrol oyuncusu için ayda 400 bin TL yapıyor.
Diriliş Ertuğrul dizisi oyuncusu ‘en iyi dizi’ ödülünü yere atmıştı
‘Diriliş Ertuğrul’ dizisi pazar akşamı düzenlenen ’43. Pantene Altın Kelebek Ödülleri’nde ‘En iyi Dizi’ ödülünü Yeşilçam’ın en önemli isimlerinden Türker İnanoğlu’nun elinden almıştı. Ödülü, ekip adına dizinin yapımcısı ve senaristi Mehmet Bozdağ kabul etmişti. Bozdağ ve ekip konuşma yapmadan sahneden ayrılmış, gecenin sunucusu Okan Bayülgen ilerleyen dakikalarda bu durumdan dolayı özür dilemişti.
Bayülgen şöyle konuşmuştu:
“Diriliş Ertuğrul dizisi ilk ödül alan işlerden biriydi. Ve buraya geldiklerinde bu konuyla ilgili ‘baştan tembihlediğimiz’ bir hostesimiz tarafından alelacele çekilip götürüldü. Teşekkür etme imkanı bile bulamadılar. Bu açıdan, ben de Diriliş Ertuğrul’u hiç de seyretmediğim için kendilerine söz vermek istiyorum. Bundan sonra her gün seyredeceğim. O gün yayınlanmasa bile ben ekran başında olacağım.”
Okan Bayülgen’in bu konuşması hükümete yakın medya organları tarafından ‘küstahlık, saygısızlık ve skandal sözler’ gibi başlıklarla haberleştirilmişti.
Dizinin oyuncusu Cavit Çetin Güner ise, ödülü ayakkabısının yanına koyduğu fotoğrafı Instagram hesabından “Pabucum daha değerli şu an” sözleriyle paylaşmıştı:
Cumhurbaşkanı Erdoğan tepki göstermişti
En iyi dizi kategorisinde ödül aldıktan sonra kriz yaşanan Diriliş Ertuğrul dizisi hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan da şöyle konuşmuştu:
“Onların o şekilde yorum yapmalarına değerlendirmelerine hiç kulak asmayın. Onların orada verilecek şekli bir ödülü önemli değil. Asıl önemli olan şu milletin gönlünü siz kazandınız ya asıl mükafat asıl ödül bu. Mesele budur. Benim torunlarım bile bırakamıyor. Tamamını izlemek yetmiyor bir de özetini izliyorlar.”
Numan Kurtulmuş: Diriliş gibi nice diziler yapacağız
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Diriliş gibi nice dizileri yapacağız, yaptıracağız. Türkiye’de bu aziz milletin, tarihiyle, kültürüyle buluşmasının önünü açacağız ve bu yolda ilerleyeceğiz” açıklamasında bulundu.
TRT yapım ve program başına maliyette başı çekiyor
TBMM KİT Komisyonu üyesi ve CHP Milletvekili Atila Sertel, Haziran ayında yaptığı açıklamada TRT’nin vatandaşın vergileriyle yaptığı harcamalarla tüm özel televizyonları geride bıraktığını vurgulamıştı. Sertel dış yapımlara yılda 600 milyondan fazla para harcadığını açıklamıştı. Sertel’in açıklamaları şöyleydi:
“Çizgi filme bölüm başı 45 bin TL ödeniyor”
“Spor spikeri Ersin Düzen, TRT stüdyolarında çekilen ortak yapım Stadyum programı için haftada 69 bin 500, ayda 278 bin lira alıyor.
Maysa ve Bulut isimli çizgi film için yapımcıya bölüm başı 45 bin lira ödeniyor.
Vatandaşlardan kesilen paralarla ayakta duran TRT, özellikle iktidara yakın kişi ve yapımcıların gözdesi haline geldi. Dizilere bölüm başı milyonluk ücretler ödeyen TRT, bir-iki istisna hariç aynı başarıyı reyting sıralamasında gösteremiyor.
Yani TRT, ödediği paranın karşılığını ne reklam geliri olarak ne de reyting sıralaması olarak alamıyor. Özel kanallar yapımcılara TRT’den çok daha az para ödüyor ancak başarı oranları çok daha yukarıda. Ya TRT yönetimi bu işi bilmiyor ya da göz göre göre kazıklanıyor”
Dış yapımlara 2014 yılında 560 milyon aktaran TRT’nin, aynı yıl dışarıya ödediği ücretin yalnızca yüzde 15’i kadar (84 milyon 499 bin) reklam geliri elde ettiğini belirten Atila Sertel, TRT’nin dizilere ödediği ücretlerle tüm kanallar arasında rekoru elinde bulundurduğunu ancak aynı rekoru reyting listelerinde elde edemediğini vurgulamıştı.