Tuz Gölü’nün dünü ve bugünü: SALT-TUZ fotoğraf sergisi

FMV Galeri Işık, Türkiye’nin en önemli doğal miraslarından biri olan Tuz Gölü’nün yok olma tehlikesine SALT – TUZ sergisiyle dikkat çekiyor.

SALT-TUZ Fotoğraf Sergisi: Tuz Gölü’nün dünü ve bugünü

Fotoğrafçı Salih Güler’in 10 yıl önce başlattığı, son 3 yıldır pek çok usta ve amatör fotoğrafçının destek verdiği proje, Tuz Gölü’nün dünü ve bugününü gözler önüne seriyor.

SALT-TUZ Fotoğraf Sergisi

Özel Çevre Koruma Alanı, Birinci Derece Doğal Sit Alanı, önemli bir kuş ve bitki alanı olmasına rağmen, hatalı ve bilinçsiz uygulamalarla kurumaya yüz tutan Tuz Gölü’nün yıllara dayanan değişimi, ‘SALT – TUZ’ Sergisi ile göz önüne seriliyor.


Göldeki doğal yaşam

SALT-TUZ Fotoğraf Sergisi

Salih Güler 10 yıl önce başlattığı, usta ve amatör fotoğrafçılardan ekibin 3 yıllık gözleminin ardından şekillenen sergide, Tuz Gölü’ndeki tehlikenin boyutuna dikkat çekiyor. Gölün doğal yaşam ve insan eliyle yapılanlar, farklı zamanlarda çekim yapan fotoğrafçıların objektifinden izleyiciye yansıyor.

SALT – TUZ Sergisi, doğal mirasımıza dikkat çekerken geleceğimiz olan gençlerin eğitimine de kaynak sağlayacak. Sergiden elde edilecek gelirle, öğrencilere eğitim bursu sağlanacak.

SALT – TUZ Sergisi 1 – 19 Kasım tarihleri arasında FMV Galeri Işık Teşvikiye’de izlenebilir.


Tuz Gölü nerede? Önemi nedir?

Tuz Gölü, İç Anadolu Bölgesi’nde Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırının kesiştiği yerde yer alır. Türkiye’nin tuz ihtiyacının %40’ı bu gölden sağlanır. Tuz Gölü’nde tuz, meteorolojik suların yeraltına süzülerek daha önce oluşmuş tuz domlarını eritmesi ve tektonik hatlar boyunca yüzeye taşımasıyla oluşmaktadır.

Türkiye’nin yüzölçümü bakımından ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü, çevresindeki platolar arasına gömülmüş bulunan geniş bir tektonik çukurluğun en derin yerindedir. Bu çukurluk Neojen’de tektonik hareketlerle oluşmuştur. Gölün içinde bulunduğu çukurluk doğu, batı ve güneyden faylarla çevrilidir. Kuvaterner’de, daha az yağışlı iklim koşullarında gölün yüz ölçümü küçülmüştür. Zamanla daha da küçülen göl, günümüzdeki durumuna kavuşmuştur.

Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Semih Ekercin tarafından yapılan bir çalışmaya göre göl, 1915 yılından beri %85 oranında küçülmüştür. Semih Ekercin’e göre mevcut şartların devam etmesi durumunda tamamen yok olma tehdidi altındadır.

Contemporary İstanbul 2016: Katılımcı listesi ve sergilenecek eserler


Atatürk resimleri sergisi: Bu kalp seni unutur mu?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.