Contemporary İstanbul 2016: Katılımcı listesi ve sergilenecek eserler

Türkiye’nin ve bölgenin çağdaş sanat eserlerinin en iyi örneklerini sanatseverlerle buluşturan Contemporary İstanbul, 3 – 6 Kasım tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda Akbank’ın desteğiyle gerçekleşecek.

Contemporary İstanbul 2016: Katılımcı listesi ve sergilenecek eserler

19 ülkeden 70 galeri ve 520 sanatçının 1050 eserle katılacağı Contemporary İstanbul yeni bölümleriyle sanatseverlerin karşısına çıkmak için geri sayıma başladı.

contemporary istanbul kayip

Çağdaş sanat fuarı Contemporary İstanbul

Bölgenin önde gelen çağdaş sanat fuarı Contemporary İstanbul, 11. yılında da Akbank’ın desteğiyle kapılarını açmaya hazırlanıyor. Özgür ve özgün fikirlerin her alandaki gelişime ilham vereceğine inanan Akbank, Türkiye’nin en kapsamlı uluslararası çağdaş sanat fuarı Contemporary İstanbul’a 2007 yılından bu yana desteğini sürdürüyor.


Sürdürülebilir kurumsal sosyal sorumluluk projeleriyle Türkiye’nin sosyal ve ekonomik gelişimine önemli katkı sağlayarak, ekonomik büyümeyi desteklemenin yanı sıra toplumun kültür ve sanat alanında da gelişimini öncelikli sorumluluğu olarak görüyor.

contemporary istanbul print tondo

Contemporary İstanbul, 11. yılında

CI Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, Kasım ayında 11. yaşına girecek olan Contemporary İstanbul’un önemine ve bu yıl fuara dâhil edilen yeni projelere değindi. Güreli, 2000’li yılların başında sayısı 20’yi geçmeyen çağdaş sanat fuarlarının son 10 yılda bölgesel fuarları da sayarsak 269 gibi bir sayıya yükseldiğini belirtti.

Sanata yatırım yapan koleksiyonerlerin zamanının daralması ve bu sebeple daha seçici olmasının fuarların ön plana çıkmasına katkıda bulunduğunu dile getirdi.

contemporary istanbul tuvaluzerine yagliboya

“Fuarların ikinci bir özelliği de bienallerde olduğu gibi genç sanatçıların ilk kez sunulduğu veya tanınan bir sanatçının yeni bir işinin ilk kez sergilendiği sanat etkinlikleri olmasıdır. Yeni bir sanat üretimini izleyici ile buluşturması fuarları ön plana çıkardı.

Fuarlar ayrıca galerilerin koleksiyonerlerle buluşması için de elverişli bir ortam sağlamaktadır.

Dünyada özellikle son 5-6 yılda online satışlar %24 oranında arttı. Bu gelişme dünyanın birçok önde gelen müzayede evini de online piyasasına girmeye yönlendirdi. Galeriler de web sitelerinde online satış kısımlarını açarak teknolojik gelişmelere paralel olarak sanat dünyasını etkileyen bu büyümeye ayak uydurdu. Contemporary İstanbul da Artsy ile iş birliğinin 3. yılında online satışlarını 26 Ekim’de açacak.”

contemporary istanbul

Sanatsever sayısı bütün dünyada ve Türkiye’de arttı

Sanatsever sayısının bütün dünyada ve Türkiye’de arttığını ifade eden Güreli, fuarın son on yıl içerisinde yükselen ziyaretçi sayısının da bu artışı yansıttığına dikkat çekti. Konuşmasında sanatın insanları birbirine yaklaştıran ve insanlara huzur veren bir üretim olduğunu vurgulayan Güreli, fuarın insanlara içerisinden geçtiğimiz zor dönemlerde umut vereceğini söyledi.

2000-2014 yılları arasında açılan müze sayısının önceki iki yüz yıllık dönemden daha fazla olduğunun altını çizen Güreli, müze sayısındaki bu artışının da çağdaş sanat piyasası için oldukça önemli olduğunu ifade etti. Güreli ayrıca müze alımlarının nitelikli sanat üretimi artışına da katkı sağladığını belirtti.

agnieszka brzezanska

Bu yıl küratörlüğünü Marc-Olivier Wahler‘in yaptığı ve danışmanlığını Marcus Graf ın üstlendiği Collectors’ Stories sergisinin de detaylarını aktaran Güreli, Akbank’ın 10 yıldır ana sponsor olarak desteğinin fuarın geldiği noktaya büyük katkı sağladığını ifade etti.

Türkiye’nin önde gelen 60 koleksiyoneri tarafından bizzat seçilen 120 sanat eserinin sergileneceği sergide, 53 Türk ve 49 yabancı sanatçı olmak üzere toplam 102 sanatçının enstalasyon, heykel, video, pentür ve fotoğraf işleri yer alıyor.

contemporary istanbul willow

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Suzan Sabancı Dinçer ise Contemporary İstanbul’un önemine ve  sanat ortamındaki bakış açısına değindi: “Dünyadaki gelişmeler ve küreselleşme sürecinin etkisiyle Türkiye’de de çağdaş sanat her geçen gün gelişiyor.

Biz de ülkemizde çağdaş sanatın bilinmesi, kitlelerce daha çok takip edilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye’de çağdaş sanatın en önemli buluşma platformu olan Contemporary İstanbul’u kurulduğu günden beri destekliyor, ana sponsorluğunu da bu yıl onuncu kez üstleniyoruz.

İlk başladığımız noktaya kıyasla çağdaş sanatın ülkemizde bugün geldiği yer çok farklı. İstanbul artık dünyanın önemli sanat merkezlerinden biri. Bunda  katkımız olduğunu bilmek bize gurur veriyor. Sanatın farklı disiplinlerindeki gelişim sürecinin en yakın tanıklarından ve hâmilerinden biri olarak bundan sonra da çağdaş sanata desteğimizi sürdürmeyi hedefliyoruz.

Bu doğrultuda, Contemporary İstanbul’un uluslararası alandaki başarısını; ülkemizi, İstanbul’umuzu dünyanın seçkin sanat çevrelerinde ne kadar iyi temsil ettiğini görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Ülkemizin uluslararası boyutta doğru ve güzel tanıtımına şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da destek olmayı sürdüreceğiz.

contemporary istanbul sibel

Türkiye’de ve yurt dışında gayrimenkul ve turizm sektöründe faaliyet gösteren Ferko, 25 yıldır modern tasarım ile lüksün hayat tarzına dönüştüğü yaşam alanları inşa ediyor.

Deneyimli tasarım ve mühendislik ekibinden aldığı güçle gayrimenkul sektörüne değer katarak, Contemporary İstanbul’u ortak sponsor olarak desteklemeye devam ediyor.

Mutluluğun yolu sanattan geçiyor

contemporary istanbul victor castillo

Mutluluğun yolunun sanattan da geçtiğine inanan CI ortak sponsoru Yıldız Holding, bu yıl Ülker Çocuk Sanat Atölyesi’ni gerçekleştirecek. Çocukları erken yaşta sanatla buluşturmak, sanatı günlük yaşamlarının bir parçası haline getirmek hedefiyle 2011 yılından bu yana düzenlenen Ülker Çocuk Sanat Atölyesi, 3-6 Kasım tarihlerinde Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda çocukları ağırlayacak.

Çocukların hayal güçlerinin ve estetik duygularının gelişimini destekleyecek çalışmaların uygulanacağı atölyede, çocuklar uzman eğitmenlerle birlikte yeteneklerini keşfetme fırsatı bulacak.

contemporary istanbul,tirmanisgunlugu

Contemporary İstanbul’un en dikkat çeken bölümlerini bu yıl ilk defa sanatseverlerle buluşacak olan Collectors’ Stories ve CI Designoluşturuyor. Fuarda bu yıl yeni bölümlerin yanı sıra yeni projeler de dikkat çekiyor.

Collectors’ Stories Türkiye’nin önde gelen 60 çağdaş sanat koleksiyonundan 120 eseri sergileyecek 

contemporary istanbul the-limit

Collectors’ Stories

Contemporary İstanbul bu yıl için bir ilke imza atarak, Collectors’ Stories bölümünde Türkiye’nin önde gelen 60 çağdaş sanat koleksiyonundan 120 eseri sanatseverlerle buluşturacak. Türkiye’nin önde gelen koleksiyonerlerinin kendi koleksiyonlarından seçeceği eserler CI Artistik Danışmanı Marc-Olivier Wahler‘in küratörlüğünde sergilenecek.

Koleksiyonerlerin kişisel estetik anlayışlarını sunmalarına olanak sağlayacak sergi, Türkiye’de sanat koleksiyonerliğinin geçirdiği dönemsel değişimleri ve bugününü tartışmaya açacak. Bu bağlamda hazırlanacak olan Collectors’ Stories kitabı ise CI Publications‘ın ilk yayını olacak ve sergilenen eserlerin tüm dünyaya açılmasını sağlayacak. 

Contemporary İstanbul 2016: Katılımcı listesi ve sergilenecek eserler

Collectors’ Stories Katılımcıları:  

contemporary istanbul cv return

Sergide yer alan koleksiyoner ve koleksiyonlar arasında Leyla Alaton, Ahmet Aral, Ali Raif Dinçkök, Mehmet Armağan, Mine & Cem Bahadır, Mehmet Ali Bakanay, Berrak & Nezih Barut, Rezzan Benardete, Hanzade & Osman Boyner, Dr. Şükrü Bozluolçay Koleksiyonu, Banu Vargı Tümay – Büyük Efes Sanat Koleksiyonu, Ahu Büyükkuşoğlu Serter – Büyükkuşoğlu Aile Koleksiyonu, Haro Cümbüşyan, Banu & Hakan Çarmıklı, Demet & Cengiz Çetindoğan, Suzan Sabancı Dinçer, Ayşe & Saruhan Doğan, Gülin & Emre Dökmeci, Elif Dürüst, Oya & Bülent Eczacıbaşı, Tansa Mermerci Ekşioğlu, Sevda & Can Elgiz, Nesrin Esirtgen, Özlem & Naim Gençoğlu, Zeynep & Fırat Gönenç, Emine & Selim Gülçelik, Cem Hakko, Can Has, Emin Hitay, Hüma Kabakçı, Ayşegül & Doğan Karadeniz, Hatice & Ferit Meriçten, Ari Meşulam, Naim Nihmet, Fazlı Özcan, Önder Öztarhan, Murat Özyeğin, Ayşegül & Ömer Özyürek, Leyla Pekin, Arzu & Ömer Sabancı, Sevil Sabancı, Vuslat Sabancı, Melis & Hakan Salargil, Ali Selçuk, Erol Tabanca, Türkan & Ziya Tacir, Lucette & Mustafa Taviloğlu, Agah Uğur, Ayşe Umur, Freda & İzak Uziyel, Murat Ülker, Şebnem & Mahmut Ünlü, Erdinç Varlıbaş, Ergin Varlıbaş, Selim Varol, Tony Ventura, Şirin & Neşet Yalçın, Arzuhan & Mehmet Ali Yalçındağ, Zafer Yıldırım ve Cem Yılmaz yer alıyor.

tigran tsitoghdzyan mirror

Contemporary İstanbul’un bu yılki programının yeniliklerinden CI Design, 22 Ekim – 4 Aralık tarihleri arasında düzenlenen 3. İstanbul Tasarım Bienali ile eş zamanlı olarak fuarda yerini alacak ve bienalin yarattığı sinerji etrafında yoğunlaşacak.

contemporary istanbul tuba yalcinkaya

Arçelik bu yıl Contemporary İstanbul ile yaptığı işbirliği sayesinde geri dönüşümü sanatla buluşturacak ve ‘Cycles’ sergisini hayata geçirecek. Bu sergiyle Arçelik’in geri dönüşüm tesislerinden elde edilen malzemeler Türkiye’nin önde gelen sanatçıları ve tasarımcıları tarafından fonksiyonel sanat eserleri ve koleksiyon objelerine dönüştürülecek. ‘Cycles’ sergisinde; Seçkin Pirim, Sema Topaloğlu ve Ela Cindoruk & Nazan Pak, bu geri dönüştürülmüş materyallere ustalıkla yeni bir “hayat” (form) kazandıracak.

Bu sergi ile geri dönüşüm konusunda farkındalık sağlarken, aynı zamanda tasarım konusundaki uzmanlığına da dikkat çekecek. ‘Dünyaya Saygılı, Dünyada Saygın’ vizyonuna sahip Arçelik, kaynakların verimliliğine odaklanarak ‘sürdürülebilirlik’ yaklaşımını tüm süreç ve faaliyetlerine entegre ediyor.

Bu amaçla, Türkiye’nin en büyük geri dönüşüm hareketini başlatarak, beyaz eşya üreticisi olup kendi geri dönüşüm tesisini kuran ilk ve tek şirket oldu.

contemporary istanbul untitled from good soil series

Kalküta merkezli Basu Foundation for the Arts (BFA) tarafından düzenlenen misafir sanatçı programının eski katılımcılarından Thomas Henriot, Miguel Angel Garcia ve Yusuf Sevinçli gibi sanatçıların eserleri de bu yıl Contemporary İstanbul’da sergilenecek.

BFA tarafından belirlenen ve fuarda eserleri sergilenen bir Türk sanatçı bir ay süreyle misafir sanatçı programına katılma hakkı elde edecek. Sanatçının eserleri Kalküta’da BFA Gallery’den başlayan bir gezici sergide yer alacak.

contemporary istanbul parktahayaligezii

Mimar Fahrettin Aykut‘un Contemporary İstanbul için özel olarak hazırlayacağı iç mekan tasarımlarının yanı sıra Ardan Özmenoğlutarafından hazırlanan bir enstalasyona yer verecek.

tempesta perfetta bastiani

GBA (Galata Business Angels)

Ayrıca bu yıl Türkiye’nin ilk melek yatırım organizasyonlarından GBA (Galata Business Angels), teknolojiyi kullanarak kurulan sanat girişimlerine fuarda kendilerini tanıtabilecekleri bir platform sağlayarak destek olacak. Galata Business Angels, sanat ile dijitali birleştiren İyisahne, Decol, Iconic, Art50, Kültür Limited, Sanatatak, Sanatonline, Dark Town Pictures ve Limart Online gibi girişimlere ev sahipliği yapacak bir sergileme gerçekleştirecek. 

contemporary istanbul from east to east

Solo Shows kapsamında bu yıl aralarında Galeri/Miz’den Mustafa Pancar, Cep Gallery’den Ahmet Sarı, Galeria Senda’dan Ahmet Ertuğ ve Kasia Michalski Gallery’den Agnieszka Brzezanska’nın yer aldığı sanatçıların kişisel projelerini sanatseverlerle buluşturacak.

Plugin‘in 2016 teması ise “networked spaces” olacak. Plugin fuarda yeni ve daha katılımcı bir düzenlemeyle gerçekleştirilecek. 

contemporary istanbul establishing eden

CI Dialogues’ta 3 gün boyunca 50’den fazla isim çağdaş sanatı tartışacak 

Contemporary İstanbul kapsamında düzenlenen CI Dialogues, bu yıl 3 gün boyunca 50’den fazla sanat profesyonelini, sanatçıyı ve koleksiyoneri çağdaş sanatın durumunun yanı sıra ekonomisinin ve piyasasının güncel niteliklerini değerlendirmek üzere bir araya getirecek.

Program dâhilinde çağdaş sanat hakkında çeşitli kavramsal çerçevelerin ele alınacağı yuvarlak masa konuşmaları gerçekleşecek. CI Dialogues buna ek olarak çağdaş sanat ve bağlamını eleştirel olarak yansıtan ve çağdaş sanat anlayışını, araştırmasını ve aracılığını yürüten fuarın özel bölümleri olan CI Design ve Plugin‘i de kapsayacak.

CI 2016 Katılımcı Listesi

Marlborough Gallery, New York

55bellechasse, Paris

MERKUR, İstanbul

AB Gallery, Seul

Mixer, İstanbul

ACAF Projects, Şanghay

Öktem&Aykut, İstanbul

Akıncı Gallery, Amsterdam

Olcay Art, İstanbul

Alan İstanbul, İstanbul

Pg Art Gallery, İstanbul

Analix Forever – The Department, Cenevre

Pi Artworks, İstanbul, Londra

Aria Art Gallery, Floransa

Piramid Sanat, İstanbul

Art Collection, İstanbul

Project ArtBeat, Tiflis

Art On İstanbul, İstanbul

RED Art İstanbul, İstanbul

BERLINARTPROJECTS, Berlin, İstanbul

REM Art Space, İstanbul

Bozlu Art Project, İstanbul

Savina Gallery, St. Petersburg

C24 Gallery, New York


SODA Gallery, İstanbul

C.A.M. Galeri, İstanbul

Syrian Young Art Project, İstanbul, Halep

C E P Gallery, İstanbul

Versus Art Project, İstanbul

CI Editions / Mixer Editions, İstanbul

Víctor Lope Arte Contemporáneo, Barselona

Daire Galeri, İstanbul

Villa Del Arte Galleries, Barselona

Dastan’s Basement, Tahran

Yavuz Gallery, Singapur

Dirimart, İstanbul

xavierlaboulbenne, Berlin

Gaia Gallery, İstanbul

x-ist, İstanbul

Galeri 77, İstanbul

Zilberman Gallery, İstanbul, Berlin

Galeri Artist, İstanbul

M17 Contemporary Art Center, Kiev

Galeri Baraz, İstanbul

artnivo.com Project Space, İstanbul

 Galeri Nev İstanbul, İstanbul

D’art, İstanbul

Galeri Siyah Beyaz, Ankara

ECNP Galeri, İstanbul

Galeria Senda, Barselona

M.int, İstanbul

Galeri/Miz, İstanbul

Project Design by Arçelik, İstanbul

Galeria Joan Gaspar, Barselona

Toz Design, İstanbul

Galleria Russo, Roma, İstanbul

Sanayi 313, İstanbul

Galerie Lelong, Paris

Gaia Gallery, İstanbul

Galerie Michael Schultz, Berlin

 Moving Image Immersive Media, New York

Galerie Mark Hachem, Paris, Beyrut

Agnieszka Brzeżańska (Kasia Michalski)

Gallery One, Ramallah

Ahmet Ertuğ (Galeria Senda)

Gama Gallery, İstanbul

Ahmet Sarı (CEP Gallery)

Isabel Croxatto Galería, Santiago

Adrian Hermanides (xavierlaboulbenne)

Karavil Contemporary, Londra

İlhan Koman (Art Collection)

Kasia Michalski, Varşova

Mustafa Pancar (Galeri/Miz)

König Galerie, Berlin

Shahriar Ahmadi (Dastan’s Basement)

Krank Art Gallery, İstanbul

  Galeria Senda, Barselona

Lazarides, Londra

Galeri Siyaz Beyaz, Ankara

Licht Feld Gallery, Basel

Akıncı Gallery, Amsterdam

Liquid Art System, Capri, İstanbul


Art On İstanbul, İstanbul

‘Contemporary İstanbul’: Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.