Yangın facialarına karşı alınması gereken 3 önlem!

Adana’nın Aladağ İlçesi’nde özel bir kız öğrenci yurdunda çıkan yangında 11’i öğrenci olmak üzere 12 kişi feci şekilde yaşamını yitirirken uzmanlar yangına karşı önemli hatırlatmalarda bulunuyor.

Yangın facialarına karşı alınması gereken 3 önlem!

Yasal mevzuatın genel ihtiyaçları karşıladığı ancak uygulamada sorunların yaşandığına dikkat çeken uzmanlar, bina ve çatıların yangına karşı dayanıklı ve uygun yapılması, acil çıkışların olması, varsa talep anında kullanılması, binada yaşayanların da yangına karşı eğitimli olması gerektiğinin altını çiziyor.

Adana’da 11’i öğrenci 12 kişinin feci şekilde yaşamını yitirdiği olayla ilgili soruşturma devam ederken, uzmanlar benzer acı olayların yaşanmaması için önemli uyarılarda bulunuyor.


Ülkemizde yangına karşı çıkarılmış yasal mevzuatın genel olarak ihtiyaçları karşılayabildiği ancak uygulanmasında sorunlar yaşandığına dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Rüştü Uçan, bu ve benzeri yaşanan yangınlarda en çok rastlanan sebepleri şöyle sıraladı:

  • Binaların ve çatının yangına karşı dayanımlı ve uygun yapılmaması,
  • Acil çıkışların olmaması, mevcut olsa dahi talep anında kullanılamaması,
  • Binalarda bulunanların-yaşayanların yangına karşı eğitimli olmaması.

Bina yangına karşı dayanıklı ve uygun yapılmalı

yangına dayanıklı binalar

Çıkarılan yönetmelik vb. yasal mevzuatta yer alan hükümlerin yangının sebeplerine karşı yeterli önlemleri içermesine rağmen, yapı ve konutların imal edilirken yönetmelik hükümlerine uygun yapılmamasının sorunun temel kaynağı olduğunu belirten Uçan, binaların ve çatının yangına karşı dayanımlı ve uygun yapılması gerektiğine de dikkat çekti.

Yönetmelikte “Yangına karşı güvenlik bakımından, kolay alevlenen yapı malzemelerinin inşaatta kullanılmasına müsaade edilmez” ibaresinin yer aldığını hatırlatan Uçan, özellikle çatılarda kolay alevlenen yapı malzemelerin (başta ahşap olmak üzere, alüminyum panel, alçı-karton plaka vb.) kullanımından kesinlikle kaçınılması gerektiğini belirtiyor.

Acil çıkışlar kapalı tutulmamalı

Öğretim Görevlisi Bülent Büyükdoğan ve Yrd. Doç. Dr. Rüştü Uçan, acil çıkışların önemine de vurgu yapıyor.


Yönetmelikte “Her yapının içinde, yapının kullanıma girmesiyle her kesimden serbest ve engelsiz erişilebilen şekilde kaçış yollarının düzenlenmesi ve bakım altında tutulması gerekir. Herhangi bir yapının içinden serbest kaçışları engelleyecek şekilde çıkışlara veya kapılara kilit, sürgü ve benzeri bileşenler takılamaz.” ibaresi yer almasına karşı, konutlarda ve yapılarda bu husus ihmal edilmektedir.

Acil çıkış/kaçış merdivenleri kontrolsüz giriş, hırsızlık vb. nedenlerle kapalı tutulmakta, acil durumda ve ihtiyaç olması halinde ise kullanılamamaktadır.

Yangın eğitimi mutlaka verilmeli

Uzmanlar yangına karşı eğitimin de yangında kurtarıcı olduğunu hatırlatıyor.

“Mevzuat gereği gerek İş Sağlığı Güvenliği Eğitimleri gerekse Yangın ve Yangından Korunma Eğitimleri iş yerlerinde çalışanlar için zaruri tutulmaktadır” diyen Uçan, yangın ve getireceği sonuçların sadece çalışanlar için değil, herkes için bir tehlike olduğunu söyledi.

Yangında kalanların çoğunun yangın ve yangınla mücadele hususlarında hiçbir eğitime sahip olmadıklarını, yangına karşı ilk müdahale ve yangından kaçış şekillerini bilmedikleri için yangın çıktığında çaresiz kaldıklarının görüldüğünü ifade eden Uçan, yangın anında yukarı kaçma eğilimi, yangından kaçanları bina içinde sıkıştırmakta ve güvenli alanlara çıkılamamakta olduğunu gözlemlediklerini kaydetti.


Isınan havanın, alevlerin ve dumanların yükselmesi, yangında binanın üst taraflarına kaçanlar için büyük tehlike olduğunu da hatırlatan Uçan, bu nedenle eğitimin yangına maruz kalanların hareket tarzlarını belirlemekte çok önemli bir yer teşkil ettiğini belirtti.

Adana Aladağ’da kız öğrenci yurdunda facia

Bir ülke düşünün ki her gün yas


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.