Tillerson Trump’ın dışişleri bakanı oldu: Putin çok sevinecek

ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı pozisyonuna Exxon Mobil şirketi yöneticisi Rex Tillerson’ı seçti.

ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı pozisyonuna Exxon Mobil şirketi yöneticisi Rex Tillerson'ı seçti.

20 Ocak 2017’de ABD Başkanı olarak göreve başlayacak olan Donald Trump, Dışişleri Bakanı pozisyonuna Exxon-Mobil şirketinin yöneticisi Rex Tillerson’ı seçti. Tillerson’ın seçilmesi, Rusya lideri Putin ile ilişkileri nedeniyle tartışma yarattı.

Tillerson’ın küresel bir şirket yönetme becerisini göstermiş olduğuna ve dünyanın en büyük enerji şirketleri için uluslararası anlaşmalar yaptığına dikkat çeken Trump, “ABD’nin ulusal çıkarlarını açık gözlülükle ve kuvvetle savunacaktır. ABD’nin güvenliğini ve dünyadaki konumunu yıllar boyu zayıflatan, yanlış dış politikalardan geri dönülmesi hususunda bize yardımcı olacaktır” diye konuştu.


tillerson abd yeni dışişleri bakanı trump

Putin’den nişane almıştı

64 yaşındaki Texaslıyı ABD’nin en önemli görevlerinden birine seçen Trump, bu konuda eski Dışişleri Bakanları Condoleeza Rice ve James Baker ile eski Savunma Bakanı Robert Gates de dahil birçok Cumhuriyetçiden olumlu görüş aldı.

abd dışişleri bakanı tillerson putin'den nişane almıştı

Ancak Tillerson’ın 2013’te bizzat Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in elinden Rusya’nın enerji sektörüne verdiği katkılardan dolayı Dostluk Nişanesi alması, ABD Senatosu’ndan onay almasını güçleştirebilir. Rus yönetiminden işbirliği için defalarca övgü ve teşekkür alan Tillerson, adaylığıının ilanından sadece bir gün önce Rus hükümetinden benzer bir övgü aldı.

Trump’ın kabinesi şekilleniyor

Bir gün önce İç Güvenlik Bakanlığı’na eski general John Kelly’i seçen Trump, Enerji Bakanı Pozisyonu için de Texas Valisi Rick Perry’i aday göstermeye yakın.

beyaz saray chp heyetler krizi


Şimdiye dek Senato’dan onay alıp pozisyonu kesinleşenler Beyaz Saray Sorumlusu Reince Priebus, Baş Stratejist Stephen Bannon ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn oldu. (Reuters)

Onay bekleyen diğer isimler:

  • Hazine Bakanı Steven Mnuchin,
  • Başsavcı Jeff Sessions,
  • CIA Başkanı Mike Pompeo,
  • Kentsel Gelişim ve Emlâk Bakanı Ben Carson,
  • BM Büyükelçisi Nikki Haley,
  • Eğitim Bakanı Betsy DeVos,
  • Sağlık Bakanı Tom Price,
  • Ulaştırma Bakanı Elaine Chao,
  • Ticaret Bakanı Wilbur Ross,
  • Savunma Bakanı James Mattis.
  • İç Güvenlik Bakanı John Kelly.

Trump Meselesi: Donald Trump seçimi nasıl kazandı?

Donald Trump maaşı reddetti: Başkanlık maaşı ne kadar?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.