Donald Trump maaşı reddetti: Başkanlık maaşı ne kadar?

Donald Trump, ocak ayında görevi devraldıktan sonra başkanlık maaşı almayacağını açıkladı. Peki ABD Başkanı maaşı ne kadar?

Donald Trump maaşı reddetti: Başkanlık maaşı ne kadar?

ABD Başkanı yıllık 400 bin dolar maaş alıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin 45’inci başkanı seçilen milyarder Donald Trump, yıllık 400 bin dolarlık başkanlık maaşını almayacağını açıkladı.

3 milyona yakın kaçak göçmeni sınırdışı etmeyi planladığını açıklayan ABD Başkanı Donald Trump, DEAŞ ile mücadelede hatalı politika izlendiğini de yineledi. Trump generallerden daha fazla şey biliyor olabilirim dedi. Kendisini protesto edenlere de benden kormayın diye seslendi.


beyaz saray washington dc

Donald Trump tarafından atanacak Beyaz Saray üst düzey personeli ve kabine üyeleri:

ABD’de Başkan tarafından atanan kabine üyeleri 2’nci seviye maaş yani yıllık 203 bin dolar alıyor. Trump ile yola çıkan seçilmiş Başkan Yardımcısı Mike Pence haricinde kimlerin hangi pozisyona getirileceği henüz bilinmiyor. İşte kabinedeki o pozisyonlar ve

  • Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü
  • Beyaz Saray Basın Sözcüsü
  • Beyaz Saray İletişim Danışmanları
  • Ulusal Güvenlik Danışmanı
  • CIA Direktörü
  • FBI Direktörü
  • Dışişleri Bakanı
  • Savunma Bakanı
  • Hazine Bakanı
  • ABD Başsavcısı
  • İçişleri Bakanı
  • Tarım Bakanı
  • Ticaret Bakanı
  • İstihdam Bakanı
  • Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanı
  • Ev ve Şehir Gelişimi Bakanı
  • Ulaştırma Bakanı
  • Enerji Bakanı
  • Eğitim Bakanı
  • Gazi İşleri Bakanı
  • İçgüvenlik Bakanı
  • Başdanışmanlar

Donald Trump’ın politikaları ekonomiyi nasıl etkiler?

Trump’ın verdiği seçim vaatleri piyasalarda belirsizliğe neden olurken ekonomi dünyasını da ikiye böldü. Kimine göre Trump’ın uygulamayı planladığı ekonomi politikaları ABD ekonomisine iyi gelecek kimine göre ise bir ekonomik zayıflamayı beraberinde getirecek.

Çin’e ekstra vergi, Meksika sınırına duvar

Trump’ın seçim vaatlerinde dikkat çeken iki önemli detay ticaret politikaları ve Amerika Merkez Bankası (FED)’nın geleceği oldu. Bilindiği üzere Trump, , ihracatının büyük bölümünü ABD’ye yapan Çin mallarına yüzde 45 gümrük vergisi uygulamak istiyor. ABD’nin Çin ile ithalatı bu yılın Eylül ayında 42 milyar 22 milyon dolar seviyesinde bulunuyor.


Çin ve Meksika’nın da gümrük vergisini yükselterek misilleme yapmasından endişe duyan Amerikan iktisatçılar bunun ticareti ve büyümeyi yavaşlatabileceğini düşünüyorlar. Ayrıca Meksika sınırına duvar örmek isteyen ve kaçak göçmenleri sınır dışı etmek isteyen Trump’ın Kuzey Amerika Ülkeleri Serbest Ticaret Anlaşması’nda izlenecek yol da ekonomiler için tedirginlik yaratıyor. Trump Kanada, ABD ve Meksika’nın taraf olduğu bu anlaşmadan ABD’nin ayrılmasını istiyor. Elbette bu gelişme ABD ekonomisinin yanında Meksika ekonomisi için de tedirginlik yaratan bir gelişme.

trump-pheoinx-730x487

Donald Trump’ın göçmen politikası işsizliği arttırabilir

Diğer taraftan, Meksika sınırına duvar çekilmesinin istihdamını da etkilemesi bekleniyor. Bilindiği üzere ABD’de 11 milyon kaçak göçmen bulunuyor. Göçmen politikaları çerçevesinde kaçak işçilerin çalıştırılmasının büyük ölçüde engellenmesi işverenler tarafından Amerikalı ve sigortalı çalışan sayısının artırılmasına yol açacaktır.

Düşürülen vergiler bütçe açığını arttırabilir

Diğer taraftan Trump, seçimleri kazanması durumunda ABD’de en yüksek gelir vergisi oranını yüzde 40’tan yüzde 33’e ve kurumlar vergisini ise yüzde 35’ten yüzde 15’e indireceğini açıklamıştı. Uygulamayı planladığı bu vergi reformu kimi iktisatçılara göre iç tüketimi artırarak enflasyona katkı sağlayacakken kimine göre ise ABD’nin bütçe açığına yılda 1 trilyon dolar olumsuz katkı sağlayacak. İç tüketimi canlandırmak demişken, enflasyondaki görünüme bağlı olarak rotasını belirleyen FED’in de politikalarının yeni dönemde nasıl şekilleneceği merak ediliyor.

trump-sonrasi-ekonomi

FED bağımsız kalabilecek mi?


Bilindiği üzere Trump, Fed Başkanı Janet Yellen’ın performansını beğenmediğini ve görev süresi dolduğunda yeniden aday göstermeyeceğini açıklamıştı. 2014 Şubat ayında FED başkanlığına gelen Yellen görev süresinin dolacağı 3 Şubat 2018 tarihine kadar görevde kalmaya devam edecek. Bu süreçte Trump’ın ekonomik politikalarının çalışması ve iç talebin canlanması artan enflasyonla birlikte FED’in de elini rahatlatarak faiz artırışında yol almasını sağlayacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump hakkında neler söylemişti?

Trump’ın başkan olacağını 16 yıl önce tahmin etti


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.