Cumhurbaşkanı Erdoğan, Donald Trump hakkında neler söylemişti?

ABD’nin yeni başkanı beklentilerin ve anketlerin aksine Donald Trump oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerden önce Trump hakkında neler söylemişti?

Ankara’dan ABD Başkanı Donald Trump’a ilk mesaj

Donald Trump’ın başkanlık koltuğunda neler yapacağı merakla beklenirken, Türkiye’den yapılan ilk açıklamada, “Türkiye – ABD ilişkileri kişilere bağlı değildir. Türkiye ABD ile ilişkilerini yürütmeye kararlıdır” denildi.

Başbakan Yıldırım ne dedi?

Başbakan Binali Yıldırım, “Trump 45. başkan olarak seçildi. Tebrik ediyorum” dedi. Başbakan Yıldırım, Trump’a çağrı yaparak, “Gülen’i iade edin” mesajı verdi. Dışişleri Bakanlığı’ndan da ABD seçimiyle ilgili ilk açıklama geldi. Dışişleri kaynaklarından yapılan açıklamada, ‘Seçim sonuçları ABD halkının tercihidir. ABD halkı kimi seçerse saygı duyarız’ denilirken, ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’a ilk tebrik ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi.


Başbakan Yıldırım, “Sayın Trump’ı tebrik ediyoruz, başarılar diliyoruz. Eminim ki uzun bir geçmişe dayanan Türkiye ABD stratejik ortaklığının artık tartışmalardan kurtarmış bir şekilde, Türkiye’nin terörle mücadeledeki hassasiyetini dikkate alan, bölgedeki barış ve istikrarı önceleyen politikalarla geçmişten gelen geleneksel dostluk ilişkilerimizin daha da ileri götürmesi için yeni başkana bir fırsat alanı oluşturmuş olur” şeklinde konuştu.

donald trump president elect erdogan yildirim turkish turkey

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Donald Trump hakkında neler söylemişti?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan Trump’ın seçimleri kazanması hakkında henüz bir yorum gelmedi. Ancak Erdoğan, Haziran ayında Trump’ın Müslümanları hedef aldığı konuşmasının ardından bir açıklama yapmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump’ın müslümanların aleyhine yaptığı konuşmalara işaret ederek Türkiye’deki “Trump Towers” ismine tepki göstermişti. Erdoğan, “O markayı aslında binasına koyanlar onu süratle kaldırması lazım. Ben de bir yanlış yaptım oranın açılışını yaptım” demişti.


trump tower mecidiyeköy donald trump erdoğan
İstanbul Mecidiyeköy’de bulunan Trump Towers binaları

Erdoğan şunları söylemişti:

“İşte Amerika. Aynı şey orada. Şu anda adaylardan bir tanesi Müslümanlara vuruyor, vuruşturuyor. Sayın Obama burada Müslümanlardan yana tavır koyuyor, ‘Böyle bir ayırım yapamazsınız’ diyor ama diğer aday, Müslümanların Amerika’da olmasına adamın tahammülü yok. Bir de gelmiş burada bir yerde bir marka koymuşlar onun adına. O markayı aslında binasına koyanlar onu süratle kaldırması lazım. Ben de bir yanlış yaptım oranın açılışını yaptım”

“O markayı koyanlar süratle kaldırmalı”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Donald Trump’a yüklenirken, adının İstanbul’un Mecidiyeköy semtinde bulunan AVM, ofis ve rezidans ağırlıklı ikiz kuleden Trump adının kaldırılmasını istemişti. Erdoğan ardından sözü Trump Towers’a getirdi: “Bir de gelmiş burada bir yerde bir marka koymuşlar onun adına. O markayı aslında binasına koyanlar onu süratle kaldırması lazım. Ben de bir yanlış yaptım, oranın açılışını yaptım.”

Trump, zafer konuşmasında dünyaya ne mesaj verdi?

Hillary Clinton’ın seçimden önce paylaştığı şok mesaj


Trump kazanırsa gerçekleşebilecek 10 senaryo


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.