Türk Mutfağına Övgü: Dünyanın en ünlü şefleri büyükelçi gibi çalışıyor

Türk Mutfağına Övgü filmi ile dünyanın en ünlü şefleri, Türk mutfağını Roca kardeşlerin gözünden izlemek isteyen sinemaseverler, Atlas Sineması’nın salonunu doldurdu.

Türk Mutfağına Övgü: Dünyanın en ünlü şefleri, büyükelçimiz gibi çalışıyor!

Roca kardeşlerin yolculuğuna da eşlik etmiş olan ünlü şef Mehmet Gürs de gösterimden önce seyircilere, Roca kardeşlerin Anadolu’daki lezzet yolculuğunu belgeleyen “Türk Mutfağına Övgü” (The Turkish Way) filmi hakkında bir sunum yaptı.

Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirilen 19. Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali’nde çok özel bir buluşma vardı.


Türk Mutfağına Övgü

Gürs; salona gelmeden önce yönetmen Luis Gonzales ve Roca kardeşler ile görüştüğünü ve hepsinin de selamlarını ilettiklerini söyleyerek Roca kardeşlerin, yeni bir proje için Ocak ayında Türkiye’ye gelecekleri haberini de paylaştı. Gürs, sözlerine şöyle devam etti:

“Hikaye şöyle; 3 Roca kardeş, Joan, Josep ve Jordi, Anadolu’yu keşfetmek istedi. Anadolu’nun yemeklerini, şaraplarını, insanlarını… Biliyorlardı ki keşfedilmemiş bir hazine var. Biz belki biliyoruz ama Batı, bizim geleneksel yemeklerimizi çok bilmiyordu. Tabii Anadolu’yu karış karış gezmek kolay değil, dipsiz kuyu çünkü. Belli bölgeler seçtiler. Ve Louis Gonzales çok iyi yakaladı Roca kardeşlerdeki alçakgönüllülük ve müthiş bir öğrenme isteğini. Ve onlar ‘Muazzam bir hazinenin üstünde oturuyorsunuz, bunun hakkını verin ve bu işi el ele hep birlikte yapın’ mesajı verdi. ‘Bunu farklı kamplara bölünerek yapamazsınız’ demişlerdi ta o zaman ve siyaseti hiç bilmeden. Önemli bir film oldu ama onun dışında yeme içme dünyasında en etkili üç kişi, bizim büyükelçilerimiz olmuş vaziyette şu an. Nereye gitseler buradaki amcalardan, teyzelerden, tarlalardan, bahçelerden, üzümlerden müthiş bir sevgiyle bahsediyorlar!”


Türk Mutfağına Övgü

Festivalin bu yıl hayata geçirdiği Gastronomi Filmleri bölümünün açılış filmi olan “Türk Mutfağına Övgü”, dünyanın en iyi restoranlarından El Celler de Can Roca’nın sahibi, Roca kardeşlerin Türk mutfağını keşif hikayesi.

Maksut Aşkar, Mehmet Gürs, Sabiha Apaydın, Sina Sucuka ve Tan Götran gibi Türkiye’nin önde gelen şeflerinin ve gastronomi üzerine birikim sahibi isimlerin eşlik ettiği bu gezi, bizim için de kendi mutfağımızı uzmanların gözünden yeniden tanıma ve anlama şansı sunuyor.

Türk Mutfağına Övgü


Film, en iyi Türk şeflerinden bazılarının öncülük ettiği mutfak hareketinin doğuşunu belgelemesi açısından da son derece önemli. Filmi izlemeye gelenler arasında, Sabiha Apaydın, Sina Sucuka ve Tan Götran gibi isimler de bulunuyordu.

İlk Aşk: Kendini keşfetmek için en iyi yol


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.