Kadınların Trump’ı protesto yürüyüşü ABD’yi sarstı

ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen protestolara 200.000’den fazla kişi katılırken dünyadaki birçok kentte kadınlar sokağa çıkarak, “dayanışma yürüyüşünde” bir araya geldi. Başkanlık seçimleri süresince Trump karşıtı tarafta yer alan çok sayıda ünlü isim de protestolara destek verdi.

Kadınların Trump'ı protesto yürüyüşü ABD'yi sarstı

ABD başkanlığını resmen devralan ve dünya çapındaki bu protestonun merkezindeki isim Donald Trump

İngiltere’nin başkenti Londra’da on binlerce katılımcı, Amerika Büyükelçiliği’nden Trafalgar Meydanı’na kadar yürüdü, Washington’daki yürüyüşe destek verdi.

Londra’daki protesto yürüyüşüne kentin ilk Müslüman belediye başkanı Sadiq Khan da katıldı.


İngiltere’nin başkentindeki protestonun organizatörleri, yürüyüşe, 80 bin ila 100 bin arasında bir katılım olduğunu açıkladılar.

Tüm dünyada yaklaşık 600 kentte gösteri düzenlendiğinin tahmin edildiği açıklandı

Washington’daki yürüyüşe ise 200 bin civarında kişinin katıldığı açıklandı. Katılımcılar arasında dünyaca ünlü isimler de yer aldı.

Trump’ın seçim kampanyasında Demokrat Partili rakibi Hillary Clinton ve kadınları aşağılayan bir üslup kullandığını iddia eden göstericiler, 2. Cadde ve 42. Sokak güzergahından 5. Cadde’deki Trump Tower’a doğru yürüdü.

Yürüyüşte, “New York’un First Lady’si” olarak anılan Belediye Başkanı Bill de Blasio’nun eşi Chirlane McCray, sinema sanatçısı ve aktivist Cynthia Nixon, Rosie Perez, Taylor Schilling, Whoopie Goldberg ve Dame Helen Mirren ile birlikte ünlü sanatçı Yoko Ono da yer aldı. Ono, yürüyüşe tekerlekli sandalye yardımıyla geldi.

Pankartlarda yer alan mesajların büyük çoğunluğunu, Trump karşıtlığı ifadelerle sosyal adalet, sivil haklar ve cinsiyet eşitliği konuları oluşturdu.

Film yıldızlarından tepki

Sundance Film Festivali’nin açılışının yapıldığı Utah’ta da Charlize Theron, Joshua Jackson, Aisha Tyler, Chelsea Handler ve Mary McCormack gibi ünlü isimler, Park City’de Kadınlar Yürüyüşü’ne katıldı.

Kadınların Trump'ı protesto yürüyüşü ABD'deyi sarstı
Madonna da yürüyüşe destek verdi

 

Kadınların Trump'ı protesto yürüyüşü ABD'deyi sarstı
Scarlett Johansson da yürüyüşe destek veren ünlü isimlerden

Birçok Hollywood yıldızı ise 700 bine yakın kişinin katıldığı Los Angeles’taki yürüyüşte yer aldı.


Aktivist sinema oyuncusu Ashley Judd, Washington mitingindeki “Kötü Kadın” konuşmasıyla alkış topladı.

Los Angeles, New York, Washington’daki gösterilerin her birine, Trump’ın göreve başlama ve yemin töreninde yer alandan daha fazla Amerikalının katıldığı görüldü.

Ugly Betty isimli dizi ile ünlenen oyuncu America Ferrera, “Başkan Donald Trump ile her birimiz tehdit altındayız” şeklinde konuştu.

Washington’ın kadın belediye başkanı Muriel Bowser, protesto etkinliğinde yaptığı konuşmada, “Yönetimin bize yapacağı en iyi şey bizi yalnız bırakmak olacaktır” dedi.

ABD başkanlık seçimlerini Donald Trump’a kaybeden Hillary Clinton da protestoya Twitter hesabında yayınladığı bir mesajla destek verdi. Clinton, “karşı çıkmak, konuşmak ve değerlerimiz için yürümek her zamankinden önemli” ifadesini kullandı.

Washington metrosunun açıklamasına göre, protesto gününde kentte 275 bin sefer yapıldı

Bu rakam cuma günü Donald Trump’ın yemin töreninde, 193 bin olarak açıklanmıştı.

Protesto yürüyüşüne Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya’nın yanında Bangkok gibi Asya ülkeleri de destek verdi.

Tüm dünyadaki protestolara ön ayak olan Washington yürüyüşünün organizatörleri, Trump’ın başkanlık koltuğuna oturması sonrası katılımcı kadınların “acı ve korku içinde” olduğunu söylüyor.

 

 

 

 

Kadınların Trump'ı protesto yürüyüşü ABD'yi sarstı

Kadınların Trump'ı protesto yürüyüşü ABD'yi sarstı

Kadınların Trump'ı protesto yürüyüşü ABD'yi sarstı

Kadınların Trump'ı protesto yürüyüşü ABD'yi sarstı

Kadınların Trump'ı protesto yürüyüşü ABD'yi sarstı


(AA)

Trump seçim öncesi söyleminden vazgeçer mi?

Trump’ın politikaları ekonomiyi nasıl etkiler?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.