Erdoğan: Suriyeli ve Iraklıların bir kısmını vatandaşlığa alacağız

Şanlıurfa’da STK’larla buluşmasında düzenlenen toplu açılış törenine katılan Erdoğan yaptığı konuşmada, “Bu gelen Suriyeli, Iraklı, kamplarda, kampların dışında… Bunlar içerisinde şu anda İçişleri Bakanlığımız bir çalışma yürütüyor ve bu çalışmayla bunların bir kısmını bütün incelemeler yapıldıktan sonra vatandaşlığımıza da alacağız” açıklamasında bulundu.

Erdoğan: Suriyeli ve Iraklıların bir kısmını vatandaşlığa alacağız

Suriyeli ve Iraklılar içinde çok iyi yetişmiş insanlar mevcut

Suriyeli ve Iraklılar içinde çok iyi yetişmiş insanların; mühendislerin, avukatların ve doktorların bulunduğunu söyleyen Erdoğan, “Bunlardan istifade edelim. Sağda solda kaçak olarak çalışmaktansa vatandaşımız olarak, bu milletin bir evladı olarak çalışsınlar” diye konuştu.

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle

“Birçok alanda Şanlıurfalı kardeşlerimizin hizmetine sunduğumuz yatırımların hayırlı olmasını diliyorum. Daha önce 200 yataklı devlet hastanesi varken bugün Eyyübi’de 800 yataklı eğitim araştırma hastanesinin resmi açılışını yapmak suretiyle Şanlıurfa sıçrama yapmış oldu.”


“14 yıllık süre içerisinde sağlığa çok büyük önem verdik. Önce eğitim dedik, ardından sağlık dedik, adalet ve emniyet dedik, akabinde ulaşım, tarım bütün bunlara önem vermek suretiyle devlet politikası anlayışı belirledik. Şimdi de bir hedef belirledik. 800 yataklı bu hastane resmen hizmet veriyor.”

“Şanlıurfa’ya 1700 yataklı şehir hastanesi yapalım dedik. Kısa zaman içerisinde şehir hastanesi de Şanlıurfa’da en geç 3 yıl içerisinde biter ve bölgenin de hizmetine girmiş olacak. Bunlar bir inceliği gösteriyor. Hangi zihniyet insan öncelikli çalışıyor. İnsana değer veriyor. Yola çıktığımızda her şey insan için demiştik. Her şey Türkiye için demiştik. Bakın her şey Türk için, Kürt için, Arap için şu için bu için demedk. Her şey Türkiye için dedik.”

“Şanlıurfa’ya borcumuz var”

“Bizim damarlarımızda bu anlayış var. Bu anlayışla da bizler Türkiye’nin dört bir yanını donattık donatıyoruz. İlk şehir hastanesini Mersin’de resmi açılışını yapıyoruz. Arka arkaya bitenleri açmaya başlayacağız. 30 büyükşehirde bu hastaneleri açacağız. Allah ömür verdikçe milletimiz desteğini esirgemedikçe Şanlıurfa’mız için, Türkiye için bu çalışmaları sürdüreceğiz.”


“Tarih boyunca hakkın, adaletin yanında saf tutan Şanlıurfalı kardeşlerimiz için ne yapsak azdır. Son dönemdeki sağlam duruşundan dolayı Şanlıurfa’ya vefa borcumuz var. Siz burada teröre prim vermediniz. Teröristlere prim vermediniz. Tüm tehditlere rağmen dik durdunuz. 15 Temmuz gecesi 4 Şanlıurfalı kardeşimiz göğsünü kurşunlara siper ederken şehit oldu.”

“Bu milleti yıkabilecek, fani bir güç yoktur”

“Terörle mücadele başta olmak üzere bayrağımız, bağımsızlığımız, vatanımız için toprağa düşen tüm şehitlere Allah’tan rahmet diliyorum. Değerli kardeşlerim, biz bu coğrafyada tesadüfen karşılaşmadık. Yüz yıllardır aynı dava için mücadele eden, aynı topraklar üzerinde hür yaşayan bir milletiz. Bu bölgede asırlardır aynı gönül dilini konuşan, aynı istikamete bakan, sevinç ve tasada beraber olan kardeşler topluluğuyuz. Bu milleti yıkabilecek hiçbir fani güç yoktur.”

Erdoğan Temmuz ayında da söylemişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz ayında da Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilebileceğini ve İçişleri Bakanlığı’nın bu konuyla ilgili çalışma yürüttüğünü söylemişti.

Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi’nden Doç. Dr. Murat Erdoğan, BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada, “Üç milyon insanı böyle bir anda vatandaşlığa almak? Dünyada bunun bir örneği daha yok” demişti.


Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’nden İbrahim Kavlak da mevcut yasaların Suriyelilere vatandaşlık verilmesine imkân tanımadığını belirtmişti.

3 milyon Suriyeli ne demek?

Independent muhabiri Robert Fisk: Erdoğan, Esad ile barışmaya hazırlanıyor

Türkiye’de güven ve umut paradoksu


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.