Reina saldırganı olduğu söylenen Iakhe Mashrapov’dan açıklama

Reina’daki katliamla ilgili fotoğrafları ve pasaportu basına sızdırılan Kırgızistan vatandaşı Iakhe Mashrapov, bir açıklama yaparak o tarihte İstanbul’da olmadığını söyledi.

Reina saldırganı olduğu söylenen Iakhe Mashrapov'dan açıklama

TRT World paylaşımlarını kaldırdı

TRT World tarafından Reina katliamının şüphelisi olarak pasaportu yayımlanan Iakhe Mashrapov’dan açıklama geldi. TRT World, Reina saldırısının faili olarak öne sürdüğü Mashrapov ile ilgili haberlerini sosyal medya hesaplarından kaldırdı.

Iakhe Mashrapov, Kırgızistan’da röportaj verdi

Kırgizistan’ın bağımsız haber ajansı AKIpress‘e konuşan ve Reina saldırganı olarak gösterilen Iakhe Mashrapov isimli Kırgız, pasaportun kendisine ait olduğunu doğruladı. Bununla birlikte katliamın olduğu gün İstanbul’da olmadığını söyledi. Kırgızistan’ın Kara-Suu bölgesi yakınlarındaki Turatali pazarında tüccar olan Mashrapov, işi icabı sürekli Türkiye’ye seyahat ettiğini kaydetti. 28 Aralık’ta İstanbul’a uçtuğunu, ancak 30 Aralık’ta Kırgızistan’a geri döndüğünü belirten Mashrapov, saldırı olduğu gün Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te olduğunu savundu.


Kırgız Haber Ajansı AKIpress’in haberine göre Mashrapov yılbaşı gecesi İstanbul’da değilmiş.

Mashrapov, 1 Ocak'ta yine İstanbul'a gitmiş, 3 Ocak'ta ise Kırgızistan'a geri dönmüş.

Mashrapov, 1 Ocak’ta yine İstanbul’a gitmiş, 3 Ocak’ta ise Kırgızistan’a geri dönmüş.

Turmush tarafından yayımlanan pasaport belgeleri ve üzerindeki damgalar, Mashrapov’un hikâyesini doğrular nitelikte.

3 Ocak’ta Türk yetkililer tarafından Bişkek uçağına bindirilmediğini ve “terör şüphelisine” benzediği gerekçesiyle sorgulandığını kaydeden Mashrapov, daha sonra ilgili şahısla alakasının olmadığının anlaşıldığını ve kendisinden özür dilendiğini belirtti.

Kara-Suu’ya döndüğünde Kırgız yetkililer tarafından da sorgulandığını kaydeden Mashrapov, burada da saldırı ile bağlantısı olmadığına ikna olunduğunu söyledi.

TRT World, bugün sabah saatlerinde Reina saldırganını Iakhe Mashrapov olarak duyurmuş, pasaportunu paylaşmış ancak daha sonra haberi ve tweeti silmişti. (Solhaber, Cumhuriyet)

Kırgız haber ajansı AKIpress'te yayınlanan o haber mahrapov saldırgan ben değilim

İşte Kırgız haber ajansı AKIpress’te yayınlanan o haber

Fotoğrafı 3 Ocak 2017 tarihinde sosyal paylaşım siteleri ve haber sitelerinde yayınlanan ve İstanbul Reina saldırganına ait olduğu iddia edilen pasaportun sahibi olan Iakhe Mashrapov, terör saldırısına karışmadığını belirtti.


Bugün Bişkek’teki Manas havalimanına Türkiye’den saat 07.00’de geldiğini söyledi. Mashrapov, yine bugün sabah 9:00’da Bişkek’ten Oş kentine gittiğini söyledi.

Kırgızistan’ın pasaportunun fotoğrafı Türk kullanıcıları tarafından Twitter’da yayınlandıktan sonra, Kırgız Milli Güvenlik Kurulu çalışanları, Kırgızistan’ın Osh bölgesinde bulunan Kara-Suu bölgesinde evlerine gelir gelmez Mashrapov’a ulaştı.

Mashrapov, sorgulama için Ulusal Güvenlik Komitesi'nin Oş bölge bölümüne alındı.

Mashrapov, sorgulama için Ulusal Güvenlik Komitesi’nin Oş bölge bölümüne alındı.

Mashrapov terör eyleminde herhangi bir katılımı reddetti. Kırgızistan Haber Ajansı AKIpress’e bağlı Turmush haber ajansına verdiği röportajda, iş gezisinde İstanbul’da olduğunu söyledi.

“1 Ocak’ta Bişkek’ten İstanbul’a hareket ettim. Orada ticaretle iş bitti, İstanbul’da havaalanına geldim ve uçaktan bindikten hemen sonra, Türk kanun uygulayıcıları beni sorgulamak için uçağa götürdü. 1 saat sorguya çekildim” diye belirtti.

“Onlar [Türkiye polisi] sorguya alındığımı açıkladı çünkü fotoğraftaki şüpheliye benzettiler, daha sonra özür dilediler ve uçağıma binmeme izin verdiler” dedi.


Mashrapov, Turmush muhabirine yaptığı açıklamada, “Şüphelinin kim olduğuna dair hiçbir fikrim yok ve pasaportumdaki fotoğrafların sosyal paylaşım ağlarına nasıl girdiğini bilmiyorum, ben Kara-Suu’luyum, 2011’den bu yana Turatali adlı Kara-Suu pazarında ticaret yapıyorum. Terörizm gerçekleştiğinde , 31 Aralık’ta Kırgızistan’daydım ve Türkiye’de terörist saldırıdan hiç haberim yoktu, 2011’den bu yana iş amaçlı olarak İstanbul’u ziyaret ediyorum” dedi.

Eski IŞİD militanı Independent’e konuştu: IŞİD Türkiye’ye savaş açtı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.