Irak, ABD vatandaşlarının ülkeye girişini yasakladı

Irak Hükümeti, ABD Başkanı Donald Trump’ın kararına misilleme yaptı. ABD vatandaşlarının 90 gün boyunca ülkeye alınmayacağı duyuruldu.

Irak, ABD vatandaşlarının ülkeye girişini yasakladı

Irak Hükümeti, Trump’ın kararına misilleme olarak, ABD vatandaşlarının 90 gün boyunca ülkeye alınmayacağını duyurdu.

27 Ocak 2017 tarihinden itibaren 90 gün boyunca, yedi Müslüman ülke vatandaşlarının ABD’ye girişini yasaklayan kararnamenin ardından, Irak Hükümeti ABD vatandaşlarını 90 gün boyunca ülkeye almayacağını bildirdi.


ABD ile tamamen aynı uygulamaları yürürlüğe koyan hükümet, 90 gün boyu ABD vatandaşlarını ülkeye sokmayacak, vizesi olan vatandaşlarını ise ülkeye girmekten men edecek.

Irak’da DEAŞ ile savaşan milis kuvvetler olan Irak Halk Seferberliği, ABD’nin kararı ardından, şu an yürüklükte olan uygulamalara ek olarak, ABD vatandaşlarının sınırdışı edilmelerini teklif etti.

Uygulamanın normal şartlarda 90 gün süreceği belirtilirken, ABD’nin bu uygulamayı durdurması halinde Irak Hükümetinin de uygulamaya son vereceği açıklandı.

Ne olmuştu?

Başkanlık görevini 20 Ocak’ta devralan Trump, seçim kampanyası sırasında Müslümanların ABD’ye girişine kısıtlama getirme vaadinde bulunmuştu.


Kararnameyi ABD’nin yeni Savunma Bakanı James Mattis’in yemin töreninin ardından Pentagon’da imzalayan Trump, “Radikal İslamcı teröristleri ABD dışında tutmak için bir dizi güvenlik tedbiri alıyorum. Sadece ülkemize destek olacak ve insanımızı içten seven kişileri buraya kabul etmek istiyoruz” demişti.

Irak, ABD vatandaşlarının ülkeye girişini yasakladı

İmzadan birkaç saat sonra kamuoyuna açıklanan kararnamenin maddeleri şöyle

  •  ABD göçmen kabul programı 120 günlüğüne askıya alındı.
  •  “Kayda değer” bir değişim olana kadar Suriyeli mültecilerin ABD’ye girişi yasaklandı.
  •  Irak, Suriye, İran, Libya, Sudan, Somali ve Yemen’den ABD’yi ziyaret etmek isteyenlere 3 ay boyunca vize verilmeyecek. Diplomatik vize gibi bazı vize türleri yasağın dışında tutulacak.
  •  2017’de ABD’ye 50 bin mülteci kabul edilecek. Trump’ın selefi Barack Obama bu sayıyı ‘en fazla 110 bin’ olarak belirlemişti.
  •  Göçmen kabul programında, kendi ülkesinde dini azınlık olanlara öncelik verilecek.

ABD’den çeşitli tepkiler paylaşıldı; “Bu karar, Müslümanları yasaklamaktır”

Trump’ın güvenlik adına aldığını belirttiği kararlar, ABD’li demokratların ve insan hakları örgütlerinin tepkisini çekti.

Demokrat Senatör Kamala Harris, kararnamenin Yahudi Soykırımı’nı Anma gününde imzalandığına dikkat çekti “Şüphesiz ki bu Müslümanları yasaklamaktır”.

Harris “Yahudi soykırımı sırasında Anne Frank gibi mültecilerin ülkeye girişine izin vermedik. Tarihin kendini tekrar etmesine izin veremeyiz” yazdı.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio da “derinden üzüldüğünü” belirterek Trump’ın kararnameyle ‘ABD’nin kuruluş değerlerinden utanılacak derecede farklı bir mesaj’ gönderdiğini söyledi.


Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg de kararnamenin “endişe verici” olduğunu belirterek kendisi de dahil olmak üzere birçok Amerikalı’nın göçmen kökenli olduğunu hatırlattı.

Trump 7 ülkenin vatandaşlarının ABD’ye girişini sınırlayacak

Yargı Trump’ın mültecilere yönelik engelleme kararına dur dedi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.