Meksika sınırına Türk mimarlardan insancıl çözüm projesi

ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın, Meksika sınırına örmeyi planladığı duvar için proje sunma yarışına Türkiye’den de mimar kardeşler Sunay ve Günay Erdem katıldı. Türk mimarlar, “insancıl bir çözüm” üretiyoruz, bu projeyle Meksikalıları ‘ben niye ülkemi terk edeyim’ deyip geri döndürmeyi amaçlıyoruz” açıklamasını yaptı.

Meksika sınırına Türk mimarlardan insancıl çözüm projesi

Meksika sınırına Türk projesi

Büyük tartışmalara yol açan ve ayrımcı bir uygulama olarak tepki çeken duvar için, “insancıl bir çözüm” ürettiklerini öne süren mimar kardeşlerden Sunay Erdem,”Böyle bir probleme kayıtsız kalamazdık çünkü dünya çapında bir problem ve Amerika kıtasını ortadan bölecek bir unsur. İstenilen bir duvardı fakat biz fiziksel engellere karşıyız, böyle bir duvar Berlin’de denendi zamanı gelince yıkıldı. Hümanistik bir bilinç duvarı oluşturabiliriz. Dünyanın en uzun parkı şeklinde tasarlamayı öngörüyoruz. Sınırı geçmek isteyen Meksikalıları ‘ben niye ülkemi terk edeyim’ deyip geri döndürmeyi amaçlıyoruz” dedi.

ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın, Meksika sınırına duvar örülerek eroin ve diğer uyuşturucular ile göçmenlerin ülkeye gelmesini engelleyeceklerini açıklamasının ardından, duvar için açılan proje yarışmasına Türkiye’den de katılım oldu. Türk mimar kardeşler Sunay ve Günay Erdem de Meksika sınırına örülmesi düşünülen duvar için proje üretti.


Meksika sınırına Türk mimarlardan insancıl çözüm projesi

Meksika sınırına örülecek duvara Türk projesi

Trump’ın, Verizon Wireless Arena’daki mitingde Meksika sınırına duvar örülerek eroin ve diğer uyuşturucuların New Hampshire’a gelmesini engelleyeceklerini açıklamasının ardından yarışmalar başladı. Yarışmaya Türkiye’den de katılım oldu.

1998 yılından bugüne kadar yurt içi ve yurt dışında faaliyet gösterdiklerini belirten Sunay Erdem, “Amerika’da seçimlerden önce Donald Trump’ın Meksika sınırlarıyla ilgili bir duvar önerisi vardı ve bu konu Amerika kamuoyunda büyük bir yankı uyandırdı ve kamuoyu araştırmaları niteliğinde birçok yarışmalar düzenlendi ve biz de bir öneri gönderdik” dedi.


Meksika sınırına Türk mimarlardan insancıl çözüm projesi

Sunay Erdem: “Amerika kıtasını ortadan bölecek bir unsurdan söz ediliyordu. Biz buna nasıl insancıl bir çözüm üretebiliriz bunun çabasında olduk. İstenilen bir duvardı fakat biz fiziksel engellere karşıyız, böyle bir duvar Berlin’de denendi zamanı gelince yıkıldı. Bunun yerine daha humanistik bir şey olabilir mi diye düşündük ve bir fikir gelişti; dikey bir duvar yapacağımıza yatayda bir engel, daha ziyade bir bilinç uyandırma projesi bu belki de.”
Meksika sınırına Türk mimarlardan insancıl çözüm projesi

Sunay Erdem: “Her ülke 50’şer metre kendi sınırından feragat edip 100 metrelik, 3 bin 200 kilometrelik Kuzey Amerika kıtasını bölen bir bant olarak dünyanın en uzun parkı şeklinde tasarlamayı öngörüyoruz. Aslında Meksikalıları da ‘sizin ülkeniz ne kadar güzel bir ülke’ diye bilinçlendirmeyi düşünüyoruz, bu park o temayı işleyecek. Sınırı geçmek isteyen Meksikalıları ‘ben niye ülkemi terk edeyim’ deyip geri döndürmeyi amaçlıyoruz.”

Meksika sınırına Türk mimarlardan insancıl çözüm projesi

Sunay Erdem: “Ancak tabii ki de buna riayet etmeyip, bu bilince ulaşmayı ve sınırı geçmek isteyenler için de havada bulunan drone’larla tespit edilip durum engellenecektir. Buradaki asıl hedefimiz hümanistik bir bilinç duvarı oluşturmak diyebiliriz buna. Projeyi görsel sunumlarla destekli bir şeklide oluşturduk, ana temayı ve konsepti yansıtan perspektifler kullandık. Aynı zamanda sadece mimarların anlayabileceği değil, çok temel, her meslek grubundan ve sokaktaki vatandaşın anlayabileceği bir sunum oluşturduk. Kamuoyunda nasıl bir tepki uyandıracağını şimdiden merak ediyoruz.”


(İHA)

Trump kazanırsa gerçekleşebilecek 10 senaryo

İTÜ’den ısınma ve soğumada yüzde 40 tasarruf sağlayan proje


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.