Yarıyıl tatili Pera Müzesi etkinlikleri

Yarıyıl tatili boyunca Pera Eğitim koleksiyon sergilerinin yanı sıra süreli sergilerinden de ilhamla farklı yaş gruplarına yönelik birbirinden renkli ve yaratıcı atölyeler düzenliyor.

Yarıyıl tatili Pera Müzesi etkinlikleri

Hazırlanan yirmi bir farklı atölyeyle çocuklar, hem keyifli hem öğretici bir yarıyıla merhaba diyor.

Pera Eğitim

“Félix Ziem: Işık Denizinde Bir Gezgin” ile “Balkanlardan Gelen Soğuk Hava” sergileri ve Suna İnan Kıraç Vakfı Koleksiyon sergileri kapsamında birbirinden farklı, eğlenceli ve sanat dolu atölyelere yarıyıl tatilinde de devam ediyor.


4-6 ve 7-12 yaş gruplarına yönelik geliştiren atölyeler, 24 Ocak- 5 Şubat 2017 tarihleri arasında çocukları bekliyor.

4-6 Yaş grubu çocuklarla renkli ve lezzetli keşifler

Yarıyıl tatili

Fransız sanatçı Félix Ziem’in Elmalar adlı natürmort eserinden ilham alan çocuklar, “Meyveler Canlanıyor” atölyesinde kendi natürmortlarını tasarlıyor.

Atölye çalışması 24 Ocak Salı ve 27 Ocak Cuma günleri 11:00- 13:00 saatleri arasında gerçekleşecek.

Atölye çalışmasında çocuklar, geçme tekniği ile hazırladıkları üç boyutlu natürmortları boyayarak, renklendiriyor.

“Sihirli Hamurdan Şekiller” atölyesinde, Kütahya Çini ve Seramikleri koleksiyon sergisi “Kahve Molası” gezildikten sonra model magic hamuru şekillendirilip, renklendirilerek özgün tasarımlar yaratılıyor.

Atölye 25 Ocak Çarşamba 11:00-13:00 saatleri arasında düzenlenecek.

Atölye, seramiklerin ilgi çekici dünyasını keşfe davet ediyor.

“Balkanlardan Gelen Soğuk Hava” sergisini gezen çocuklar, “Şapkam Çoraptan”atölyesinde soğuk havada ne tür giysiler giyilebileceğini konuşuyor, ardından çorapları farklı şekillerde işlevselleştirerek şapka, eldiven ve atkı gibi aksesuarlar tasarlıyor.

Atölye, 26 Ocak Perşembe günü 11:00-13:00 saatleri arasında düzenleniyor.

şapkam çoraptan

“Hammm! Isırmalık Renkler” atölyesinde, şeffaf renkli kağıtlardan ışıltılı paletler oluşturuluyor, ardından organik gıda boyasıyla hazırlanan bebe bisküvisi kremalarla süslenerek yenebiliyor.

28 Ocak Cumartesi günü 11:00-13:00 saatleri arasında gerçekleşecek.

Bu lezzetli keşifle çocuklar renkleri hem tadıyor hem de kağıt üzerinde deneyimliyor.

“Heykelim Şekerden” atölyesinde, çalışmalarında gündelik nesne ve malzemeleri kullanan Vadim Fishkin’in Şeker İkizler eseri inceleniyor, çocuklar yiyebilecekleri renkli şeker hamurundan tasarımlar yapıyor.

Atölye, 29 Ocak Pazar günü saat: 12:30-14:30 saatleri arasında düzenleniyor. 

“Balkan Çocuk Oyunları” isimli atölyede, Balkan oyunları öğreniliyor, oyunun kuralları şematik olarak kartlara çiziliyor. 1 Şubat Çarşamba ve 4 Şubat Cumartesi günleri 11:00-13:00 saatleri arasında gerçekleşecek atölyede çocuklar, farklı bir kültür ve zaman diliminin oyunlarıyla tanışıyor.

“Mektup Arkadaşım” atölyesinde katılımcılar, bilgisayar, tablet, e-posta, akıllı telefon olmadığı dönemde kartpostallarla haberleşmenin nasıl mümkün olduğunu öğreniyor. Atölye kapsamında önce Ziem’in Doğu yolculuğunu konuşan çocuklar, ardından İstanbul-Rodos-Beyrut-Şam-İskenderiye-Kahire şehirleri hakkında bilgi edinerek kendi kartpostallarını tasarlıyor.

Atölye, 2 Şubat Perşembe günü 11.00-13.00 saatleri arasında düzenleniyor.

“Gölge Oyunu” adlı atölyede çocuklar, geleneksel gölge oyunundan kuş, at, köpek, kuğu gibi örnekleri deniyor ve kendi gölge şekillerinden mizansenler yaratıyor. Atölye sonunda ise bu gölge oyunundan bir sahneyi anı olarak eve götürmek üzere kağıda çiziyorlar.

Atölye, 5 Şubat Pazar günü 12.30-14.30 saatleri arasında düzenleniyor. 

7-12 Yaş grubu sanatı keşfediyor

Yarıyıl tatili Pera Müzesi etkinlikleri

“Félix Ziem: Işık Denizinde Bir Gezgin” sergisi kapsamında düzenlenen “Dramayla Işığın Peşinde” isimli atölye, 24 Ocak Salı günü 14.00-16.00 saatleri arasında düzenleniyor. Çocuklar sergi turunun ardından yaratıcı drama eşliğinde eğitici oyunlar oynuyor, ışıklı masa üzerinde rengin suda dağılmasını inceliyor, resim kağıdı üzerine tutkal ve tuzla yapılan resimlerini fosforlu boyalarla renklendiriyor.

“Müzem Elimde” atölyesinde çocuklar, “Balkanlardan Gelen Soğuk Hava” sergisinde yer alan sanatçılardan esinlenerek, “dönüştürülebilir, katlanabilir, taşınabilir sergi” fikrini inceliyor.

25 Ocak Çarşamba günü 14.00-16.00 saatleri arasında düzenlenen atölyeyle katılımcılar,


kendileri için bir müze hayal ederek resim ve 3 boyutlu malzemelerle yarattıkları mini müze tasarımlarını yaratıyor.

“Balkanlardan Gelen Soğuk Hava” sergisinde yer alan sanatçı Sislej Xhafa’nın Hala İsimsiz adlı çimento torbası yerleştirmesini inceleyen çocuklar, “İsimsiz Şeyler”atölyesinde kavramsal sanat hakkında bilgi ediniyor. Ardından tasarlamak istedikleri formun (mumluk, saksı, vb.) kalıbını oluşturarak doğru oranlarda çimento, su ve kumu karıştırarak kendi tasarımlarını üretiyor.

Atölye, 3 Şubat Cuma günü 14:00-16:00 saatleri arasında düzenleniyor. 

“Doğanın Sesi” atölyesi çocukları, rüzgarın sesiyle doğanın keşfine çıkartıyor. Ünlü Balkan Besteci Bella Bartok ve Kodaly’i tanıyan ve şarkılarını öğrenen çocuklar, gündelik malzemeleri ve bedenlerini kullanarak doğayı tanımlayan sesler elde ediyor.

4 Şubat Cumartesi günü 14:00-16:00 saatleri arasında düzenlenecek atölyede çocuklar,

Balkan kültürü ile köprü kurarak, müziği bedenleriyle ifade ediyor.

Koleksiyonlar mercek altında!

kır baştan yarat

7-12 yaş grubuna yönelik “Kır Baştan Yarat” atölyesi, çini restorasyonunun nasıl yapıldığına odaklanıyor. Eserleri inceleyen çocuklar, ardından porselen ve seramikten kırılmış tabak ve fincan gibi parçalarını birleştirerek yeni biçimler oluşturuyor.

26 Ocak Perşembe 14:00-16:00 saatleri arasında düzenlenecek atölyede çocuklar, tasarımlarını porselen kalemiyle renklendiriyor.

kır baştan yarat atölyesi

Çocuklar, “Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri” koleksiyon sergisini gezerek, terazi ve kantar örneklerini inceledikten sonra “Dengede Heykeller” atölyesinde “denge” kavramının sanatta iki ve üçüncü boyutta kullanımlarını ele alıyor. Daha sonra geri dönüştürülebilir malzemeleri kullanarak dengeli bir şekilde asılabilen heykelle malzeme, ağırlık, form, denge ilişkisi üzerinden bir üretim yapıyor. 7-12 yaş grubuna yönelik hazırlanan

Atölye 27 Ocak Cuma günü 14:00-16:00 saatleri arasında düzenleniyor. 

dengede heykeller

“Portrem Ahşapta” atölyesinde çocuklar, Suna İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu’ndan derlenen “Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar” sergisindeki portreleri inceleyerek portre fotoğraflarını çektiriyor ve bu fotoğrafları kolaj tekniğiyle ahşap plaka üzerine uyguluyor.

28 Ocak Cumartesi günü 14:00-16:00 saatleri arasında düzenlenecek atölyede çocuklar, son olarak kolajlarını boyalarla renklendiriyor.

Çocukların, Ressam Osman Hamdi Bey’in Kaplumbağa Terbiyecisi’ni incelediği “Peluş Kaplumbağalar” atölyesinde çocuklar, kendilerine özel dikiş tekniği ile pelüş kaplumbağalar tasarlıyor.

Atölye, 29 Ocak Pazar günü 15:00-17:00 saatleri arasında gerçekleşiyor.

Osmanlı dönemi resimlerini okumak ve yorumlayabilmek için dönem kıyafetlerini inceleyen çocuklar, “Osmanlılar Hayal Sahnesi’nde” atölyesinde kıyafet tasarlayarak iki boyutlu kuklalar yapıyor. Ardından bir fon eşliğinde mini bir kukla sahnesi yaratarak oyun oynuyor.

Atölye 31 Ocak Salı 14:00-16:00 saatleri arasında düzenleniyor. 

 Pera Müzesi etkinlikleri

“Gözünü Aç Kapa Çiz” atölyesinde çocuklar, sergide gördükleri portreleri müzik eşliğinde akıllarında kaldığı kadarıyla çizmeye çalışıyor.

1 Şubat Çarşamba günü 14:00-16:00 saatleri arasında düzenlenen atölye,

bir hatırlama ve resmetme oyunu gibi ilerliyor, çocuklar yeniden üretirken eğleniyor.

“Kahve Molası” sergisindeki eserleri inceleyen çocuklar “Telden Fincan” atölyesinde, gülabdan şişesi ve kulpsuz fincanlarda elleri yanmadan içebilmelerini sağlayan fincan zarfı gibi nesneleri tel kullanarak tasarlıyor.

2 Şubat Perşembe 14:00-16:00’da düzenlenecek atölyede çocuklar, tasarımlarını yanlarında götürebiliyor.

5 Şubat Pazar günü 15:00-17:00 saatleri arasında düzenlenen “Kahvenin Ritmi”atölyesinde çocuklar kahve telvesi kullanarak ilgilerini çeken bir eseri kağıtlara resmediyor. Kahvenin kokusunu hissederek Alman Besteci Bach’ın Kahve Kantantı’nın hikayesini, dönemin müziği eşliğinde dinleyen çocuklar, kendi oluşturacakları ritim ve müzikleri keşfe çıkıyor.

kahvenin ritmi atölyesi


4-6 yaş grubu için “Kahve Molası” sergisi kapsamında düzenlenen “Benim Burnum Var” atölyesi, 31 Ocak Salı ve 3 Şubat Cuma günleri 11:00-13:00 saatleri arasında düzenleniyor. Çocuklar, doğal malzemeleri gözleri kapalı bir oyun oynayarak tahmin ediyor. Sonrasında sergide yer alan eserlerle bu kokuları eşleştiriyorlar. Atölye sonunda ise, bu doğal malzemelerle koku duyusu başta olmak üzere beş duyuyu kapsayacak oyunlar oynanıyor.

Pera Film’in yeni istikameti Balkanlar!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.