Bankalardan kredi öncesi sosyal medya kriteri

Türkiye’de finans çevreleri son dönemlerde müşterilerine kredi vermeden önce müşterilerin sosyal medya arkadaş çevresinin kredi seviyesini mercek altına alarak kredi kritiği yapmaya başladı.

Bankalardan kredi öncesi sosyal medya kriteri

Bankalardan kredi öncesi Facebook kriteri

ABD başta olmak üzere bazı ülkelerin vize verirken başvuran kişinin sosyal medya hesaplarını kontrol ediyor. Türkiye bankalarının da kredi vermeden önce müşterilerinin sosyal medya hesaplarını kontrol ettiği belirtildi.

ABD Başkanı Donald Trump tarafından göreve gelir gelmez mülteciler ve 7 farklı Müslüman ülkesi hakkında vermiş olduğu ülkeye giriş yasağı sonrasında havalimanlarında çok sıkı denetimlerin gerçekleştirildiği belirlendi. Bu denetimlerin ardından havalimanlarında gerçekleştirilen denetimlerde memurların güvenliği sağlamak ve geçişlerin en doğru şekilde yapılmasını sağlamak adına çeşitli güvenlik incelemelerinde bulunmaları dikkat çekti.


Sosyal medya hesapları karakter analizleri

Dünya çapında artan terör olaylarının bu durum karşısında etkili olduğu konuşulanlar arasında yer alıyor. Yapılan güvenlik incelemelerinde sosyal medya hesaplarının inceleme altına alınması ise farklı bir yöntem olarak değerlendiriliyor.

Milyonlarca kişi tarafından kullanılan sosyal medya hesapları bu anlamda kişilerin karakter analizlerini, sosyal çevrelerini ve gelecekte gerçekleştirilmesi uygun görülen bazı durumları da ortaya koyduğu için en çok izlenilen yöntemler arasında yer almaktadır.

Son dönemlerde milyonlarca kişi tarafından kullanılan facebook havalimanlarında güvenlik endişesi açısından bekletilen ve gerekli incelemelerin yapılmasını gerektiren durumlarda ortaya çıkmakla birlikte ülke girişlerinde memurlar tarafından incelenerek bir analizin gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır.

Facebook araştırması

Milyonlarca kişi tarafından kullanılan bu mecrada artık bankalar kredi vermeden önce de inceleme altına aldıkları belirlendi. Tüketici kredisi vermeden önce müşterilerin risk raporlarını inceleyen ve bir araştırma içerisine giren bankaların artık facebook araştırması da bir kriter haline geldi.


Bu durum karşısında sosyal medya üzerinde bulunan kişinin arkadaşlarının kredi durumları da incelenerek sosyal çevre araştırması yapıldığı gibi bu sayede ödemelerde çıkabilecek sorunlara karşı bir risk raporu hazırlanmaktadır. Bu rapor ile birlikte kredi miktarı, ödeme seçenekleri ve ödeme miktarları da belirlenmektedir.

Habertürk Gazetesi’nin haberine göre, bankalar tüketici kredisi vermeden önce olası müşterilerin Facebook hesaplarını inceliyor ve kullanıcının arkadaş çevresinin kredi seviyesini mercek altına alıyor.

Sigorta şirketleri de kontrol ediyor

Diğer bir ifadeyle müşterinin finansal durumu iyi olsa bile Facebook’taki arkadaş çevresinin durumunun iyi olmaması müşterinin kredi notunu olumsuz etkiliyor.

Benzer uygulama sigorta şirketleri için de geçerli. Kuruluşlar müşterilerinin sosyal medyaya yükledikleri görsel içerikleri inceleyerek risk primlerini yeniden oluşturuyor.


Örneğin eğlence mekânlarında çekilmiş fotoğraflarda masaların üstünde büyük miktarda yağlı, şekerli yiyecekler ve çok sayıda alkol şişesinin bulunması hem sağlık hem de trafik sigortalarının primini etkiliyor.

Kredi ve kredi kartı borcu olanlara tanınan ikinci şans

Banka kredisi kullanan herkesi ilgilendiren açıklama


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.