Banka kredisi kullanan herkesi ilgilendiren açıklama

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, banka kredisi kullanan herkesi ilgilendiren açıklamalar yaptı: “bankaların oluşturdukları kartel” nedeniyle kredilere uyguladıkları yüksek faiz, mevduatlara verdikleri düşük faiz dolayısıyla mağdur olan tüketicilerin tüketici mahkemelerinde haklarını arayabileceklerini söyledi.

Banka kredisi kullanan herkesi ilgilendiren açıklama

Çakar, dernek merkezinde düzenlediği basın toplantısında, banka müşterilerinin yaşadığı sıkıntılara dikkati çekti.

Daha önce tüketicilerin başvurularını görevsizlik nedeniyle reddeden tüketici mahkemelerinin artık söz konusu davaları kabul edeceğini ifade eden Çakar, “12 bankanın oluşturduğu kartel nedeniyle mağdur edilen tüketicilerin dava başvurularını tüketici mahkemelerine kabul etmekle görevli olduklarını Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, 16 Ekim 2016’da oy birliğiyle karar verdi.Tüketiciler, Yargıtayın bu kararına göre tüketici mahkemelerine belirsiz alacak davası açarak haklarını arayabilecekler.” dedi.


“Belirsiz alacak davası açılabilir”

Çakar, 12 bankanın oluşturduğu kartel nedeniyle benzeri mağduriyetleri yaşayan vakıf, dernek ve kamu kuruluşlarının asliye hukuk mahkemelerinde, firmalar tarım ve kredisi kullanan çiftçilerin ise ticaret mahkemelerinde “belirsiz alacak davası” açabileceklerini kaydetti.

21 Ağustos 2017 – 22 Eylül 2011 tarihlerinde kredi ve kredi kartı kullanan, mevduat hesabı açtıran herkesi kapsıyor

Rekabet Kurulu tarafından 12 bankanın kartel oluşturduğuna yönelik verilen kararın, Danıştay tarafından da hukuka uygun bulunan karara göre, banka müşterisinin, 21 Ağustos 2007 ve 22 Eylül 2011 arasında, 12 bankadan herhangi birisinden mevduat, kredi ve kredi kartı hizmeti almışsa suni şekilde oluşturulan kartel faizi oranında zararı için 3 kat tazminat davası açma hakkı bulunuyor.


Bankalara ceza yağmıştı

Rekabet Kurulu, 8 Mart 2013’te 12 bankanın mevduat, kredi ve kredi kartı konularında birlikte fiyat tespit etmek amacıyla kartel oluşturduğu belirlenmiş ve bu tespit sonucunda Kurul, 12 bankaya toplam 1 milyar 116 milyon 957 bin 468 lira idari para cezası kesmişti.

33 milyon kişi mağdur oldu

Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, 2007-2011 yıllarında, 1 milyon 681 bin 795 kişinin konut, 934 bin 538 vatandaşın taşıt, 30 milyon 400 bin 254 kişinin ihtiyaç kredisi kullandı.

Bu rakamlara göre mağdur sayısın 33 milyonun üzerinde… Bu kişilerin yüzde 5’inin bile dava açması durumunda bankaların önümüzdeki süreçte sadece bu konuda 1,5 milyon davayla uğraşmak durumunda kalacak.


(AA)

Kredi çektiğiniz 12 bankadan tazminatınızı nasıl geri alabilirsiniz?

Kredi kara listeyi temizleyen sicil affı: Kimler yararlanacak?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.