Ana Sayfa Ekonomi Kredi kara listeyi temizleyen sicil affı: Kimler yararlanacak?

Kredi kara listeyi temizleyen sicil affı: Kimler yararlanacak?

Bankalarda kara listeye alınan 12 milyon kişinin kredi sicillerini temizleyen ‘sicil affı’ torba yasa Meclis’te kabul edildi. Peki kimler yararlanabilecek?

bankalar Kredi kara listeyi temizleyen sicil affı: Kimler yararlanacak?

Sicil affı çıktı

Sicil affı beklentisini sürdüren vatandaşlar ve işletme sahiplerinin beklediği kara liste temizliği, torba tasarı aracılığıyla TBMM’den geçti. 2016’nın son aylarında gündeme getirilen kredi sicil affı, bazı sebeplerden dolayı bankalara olan borçlarını ödeyemeyen veya geciktiren vatandaşlar ve işletme sahiplerini yakından ilgilendiriyor.

Bu bankalardan kredi çektiyseniz 115 bin lira tazminat alabileceksiniz!

12,5 milyon kişi kara listedeydi

Kredi sicil affı için uzun süredir bekleyiş içerisinde olan milyonlarca kişi, TBMM’den gelen düzenleme onayının detaylarını merak etti. Borçlarını geciktiren ya da çeşitli sebeplerle ödeyemeyen vatandaşların, bir nedenle kredi sicillerine yerleşen kötü puanlar, TBMM’den geçen sicil affı ile temizlenmiş olacak. İşte, 12 milyon 500 bin kişinin beklediği konunun detayları

Çeşitli nedenlerle bankaların kara listesinde bulunan 12.5 milyon kişiye ‘beyaz sayfa’ açma fırsatı sunan yasa değişikliğini de içeren torba yasa gece TBMM’de kabul edildi. Kredi, kredi kartı borcunu 6 ay içinde kapatanlara kara listeden çıkma fırsatı sunuldu.

Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun en önemli maddelerinden birini de sicil affı oluşturdu. Esnaf, sanayici, vatandaşın yer aldığı yaklaşık 12.5 milyonu ilgilendiren düzenleme kredi kartı , kredi, çek, senet borçlarını 6 ay içinde ödeyenler veya borcunu yapılandıranlar Bankalar Birliğinin ‘kara listesinden’ silinecek. Oysa düzenleme öncesinde bu kayıtlar borcun ödenmesine karşın 5 yıl boyunca listede kalmaya devam ediyordu.

Herkesi kapsıyor ama…

Söz konusu değişiklikle, kullandığı nakdi ve gayrinakdi kredilerinin anapara, faiz veya ferilerine ilişkin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin; ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemedikleri için Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezine bildirilen kişiler ve kredi müşterileri, söz konusu borçlarını düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde tamamını ödemeleri veya yeniden yapılandırmaları halinde geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtlar dikkate alınmayabilecek.

Kredi kuruluşları ve finansal kuruluşların bu kapsamda mevcut kredileri yeniden yapılandırması veya yeni kredi kullandırılması, bu kuruluşlara hukuki ve cezai sorumluluk doğurmayacak.

1,5 milyon esnaf yararlanacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, düzenlemeyle işletme sahiplerinin beyaz bir sayfa açarak, yeni kredi imkanı bulacaklarını, bu ivmeyle yeni iş yeri açabileceklerini söylemişti. Tüfenkci, “Sicil affından yaklaşık 1 milyon 500 ile 1 milyon 600 bin arasında esnafımızın yararlanacağını düşünüyoruz” demişti.

Kredi çektiğiniz 12 bankadan tazminatınızı nasıl geri alabilirsiniz?

Kredi kullanırken dikkat: Ölüm kalım meselesi

Editor
İndigo Dergisi Editör – Haber Merkezi, 2005 yılından bu yana yayında olan bağımsız dijital medya kuruluşu İndigo Dergisi'nin (indigodergisi.com) haber ve güncel içerik ekibidir. İstanbul merkezli ekip, gündem, ekonomi, sağlık, bilim, teknoloji ve yaşam alanlarında araştırmaya dayalı haberler, açıklayıcı içerikler ve rehberler hazırlar. "Editör" imzasıyla bugüne kadar 26.500’ü aşkın içerik yayımlanmıştır. "Editör" imzası tek bir kişiyi değil, İndigo Dergisi Yazı İşleri bünyesinde çalışan editör ekibini temsil eder. Bu imzayla yayımlanan her içerik araştırma, yazım, doğrulama ve editoryal kontrol aşamalarından geçer ve ortak bir ekip çalışmasının ürünüdür. Ekip, Yönetici Editör ve yayın yönetimi altında çalışır. Editör – Haber Merkezi, okurun kararlarını doğrudan etkileyebilecek sağlık, beslenme ve finans konularında ek özen gösterir. Bu alanlardaki içerikler güncel bilimsel verilere ve resmi kaynaklara dayanır. İndigo Dergisi hiçbir siyasi parti, ideoloji, dini oluşum ya da çıkar grubuyla bağlantılı değildir. Editör Masası, Basın Konseyi'nin Basın Meslek İlkeleri'ne uymayı taahhüt eder. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ni ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni benimser. Irk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi görüş, köken ya da ekonomik durum gözetmeksizin herkesin eşitliğini esas alır. Ayrımcı ve yanıltıcı içeriğe yer vermez. Köşe yazılarındaki görüşler yazarlarına aittir; Editör Masası habere ve bilgiye dayalı içeriklerden sorumludur.