Kredi ve kredi kartı borcu olanlara tanınan ikinci şans

Eylül ayında resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren, bireysel kredi kartlarına taksit sayını 12’ye çıkaran düzenleme ve kart borcunun yeniden yapılandırılmasına olanak veren karar 27 Eylül tarihli karar sonrasında tüketici ve kredi kartı borcu olan vatandaşlar rahat bir nefes almıştı. Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, bankalar tarafından yeniden yapılandırılan bireysel kredilere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kredi ve kredi kartı borcu olanlara tanınan ikinci şans

Kredi Kartı Borcu Yapılandırma işlemi başladı: İkinci şans borçluları sevindirdi

Eylül ayında yürürlüğe giren milyonlarca tüketiciyi ilgilendiren kredi ve kredi kartı borcu yapılandırma işlemlerindeki düzenlemenin ardından tüketici kredisi ve kredi kartı borcu olanlar borçlarını 72 aya kadar yapılandırabilecekleri duyurulmuştu.

Uzmanlardan uyarı: kredinizi farklı bir bankadan alın

Tüketici kredisi ve kredi kartı borcu yapılandırması yapmayı düşünen vatandaşlar için uzmanlar, borcunu kapatmak için yapılandırma işlemi yerine kredi çekmeyi tercih edenlere öneride bulunuyor. Buna göre “kredi borcunuzun olduğu bankadan değil, başka bir bankadan çekerseniz daha düşük faiz imkânı elde ederseniz. Tabii kredi sicilinizin iyi olması önemli” uyarısı yapmanın yanında tüketiciler yapılandırmada makul faiz oranlarının belirlemesinin iki tarafa da faydası olacağını belirtiyor.


Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, bankalar tarafından yeniden yapılandırılan bireysel kredilere ilişkin açıklamada bulundu.

Kredi ve kredi kartı borcu olanlara tanınan ikinci şans

Aydın, düzenlemelerin ve imkânların getirdiği esnekliklerin en üst düzeyde kullanılarak, borçlarını ödemeye niyetli olan ve ek süreye ihtiyaç duyan müşterilere gerekli kolaylıkların sağlandığını vurguladı.

Küresel ekonomik ve bölgesel siyasi gelişmelerin de etkisiyle, ekonomik faaliyetlerde sık aralıklarla iniş ve çıkışlar yaşanabildiğini belirten Aydın, önlemlerin proaktif bir yaklaşımla ele alınmasının sorunların çözümüne çok önemli katkılar sağlayacağını söyledi.

Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelikteki değişikliklerin 27 Eylül 2016 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatan Hüseyin Aydın, yeni düzenlemeyle bireysel kredilerin yeniden yapılandırılmasının daha da kolaylaştığını belirtti.


1 milyondan fazla borçlu faydalandı

Bankalardan toplanan istatistiklere göre, Ekim-Aralık 2016 döneminde 562 bin kişinin 2,4 milyar TL kredi kartı borcunun yapılandırıldığını aktaran Aydın, aynı dönemde 456 bin kişinin ise 6,4 milyar TL tutarındaki tüketici kredisinin yapılandırıldığını ifade etti.

Böylece 1 milyondan fazla kişinin yaklaşık 8,6 milyar TL borcu yapılandırılmış oldu. Yeniden yapılandırmalarda vade; kredi kartlarında 23, tüketici kredilerinde ise 37 ay olarak gerçekleşti.

Düzenlemeden önceki uygulamada kredi kartı açık kalmak kaydıyla, kredi kartı borçlarında yapılandırma 12 ay ile sınırlıydı.


Tüketici kredilerinde ise 24 ay vade ile yapılandırma yapılıyordu.

Banka kredisi kullanan herkesi ilgilendiren açıklama

Bu bankalardan kredi çektiyseniz 115 bin lira tazminat alabileceksiniz!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.