Botoks uygulaması hakkında doğru bilinen yanlışlar

Botoks kırışıklıklar için kullanılan bir medikal tedavi şeklidir. Fakat botoks hakkında yapılan olumsuz eleştiriler, kimi zaman tedavinin yanlış anlaşılmasına sebebiyet veriyor.

Botoks uygulaması hakkında doğru bilinen yanlışlar!Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bülent Cihantimur botoks hakkında en fazla merak edilen ve hatalı olarak bilinen konulara değindi: Kliniklerime gelen hastalarımın botoks hakkında merak ettiği konular ve sordukları sorular, bende uygulamanın bazı kesimler tarafından yanlış anlaşıldığı izlenimini doğuruyor. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, 19. yüzyıldan beri kullanılan ve asıl adı botuninum olan bir bakteridir. Botoks ismi ise, bir üretici firmanın ismidir. Daha rahat söylendiği için jenerik markalar gibi botoks olarak kullanıyoruz.

Yaklaşık 30 yıldır özellikle yüzde beliren çizgileri ortadan kaldırmak amacıyla estetik uygulamalarda ve farklı hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Botoks, kaslarda bulunan sinir hücrelerini bloke eder. Bu bloklama işlemi hücreler arasındaki sinyali engeller.


Zaman geçtikçe hücreler yenilendiği için botoksun etkisinden kurtularak, tekrar sinir hücrelerinin sinyalleri almaya başlarlar. Dolayısıyla botoksun etkinliğini kaybetme süresi, uygulama yerine göre değişir. Şimdi gelelim botoks hakkında doğru bilinen yanlışlara:

Botoks uygulaması uzun süren bir işlemdir

Hayır, botoks uzun süren bir işlem değildir, aksine eğer eli pratik ve işin uzmanı bir doktor tarafından yapılıyorsa en fazla 15 dakika içinde tamamlanan bir uygulamadır.

Henüz ince çizgilerim var. Botoks uygulaması bana uygun değil.

Sanılanın aksine, kırışıklıklar yer etmeden uygulamanın yapılması çok daha verimli sonuçların alınmasını sağlar.

Botoks çok acı veren bir işlemdir

Hayır, uygulamanın acı vermediğini söyleyenlerin sayısı %99 oranındadır. Oldukça ağrısız bir işlemdir zaten enjeksiyon ucu çok ince yapılıdır.

Botoks ve dolgu aynı işe yarar

Botoks

Hayır, medikal dolgular ve botoks bambaşka uygulamalardır. Dolgular mevcut hacim azalmasına yönelik enjeksiyonlardır. Botoks ise kas aktiviteleri sonucu oluşan kırışıklıkları düzeltir yani dinamik, hareket kaynaklı kırışıklıklarda kullanılır. Hacim kaybından dolayı oluşan kırışıklıklar ise dolgu ile düzeltilebilir.


Hem dolgu, hem botoks eş zamanlı yapılmaz

Hayır, yapılabilir. Hatta yeni trend, mevcut kırışıklıkların hem dinamik, hem de statik kaynaklı oluşumlarını tespit ettikten sonra, kombine tedavi uygulamasıdır.

Botoksun çok fazla yan etkisi vardır 

Eğer botoks uygulaması, işin uzmanı ve anatomi bilgisi olan bir doktor tarafından yapılırsa, yan etkisiyle karşılaşma riskiniz çok çok azdır. Doğru doz, doğru yer, doğru katman ve doğru protokol botoksun risklerini sıfırlar.

Botoks insan sağlığına son derece zararlı

Botoksun bedende toksik etki yaratması, yapılan doz oranıyla doğru orantılıdır. Bu her şey de geçerlidir. Her şeyin aşırı dozu bedene zarar verir. Bu sebeple doğru dozlama ile yapılan uygulamadan korkmanıza gerek yok.

Botoks yaptırdıktan sonra, etkisi geçince, cilt eskisinden daha fazla kırışık hale gelir

Hayır, eskisinden kötüye girmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Fakat botoksun etkisi geçtiğinde tekrar tekrar uygulama yaptırırsanız normal yaşanma sürecini durdurur, çizgilerin hiç yer etmemesini sağlamış olursunuz. Aslında tam manasıyla bir koruma tekniğidir. Tekrarlayan tedavi döngüleri, sonuçları hep çok daha iyiye götürür.

Botoks yaptırdıktan sonra, sonucu beğenmezsem depresyona gireceğimden korkuyorum

Öncelikle hatırlatmakta fayda var, botoks geçici bir işlemdir. Eğer uzman ellerde yaptırmadığınız için kötü bir sonuç aldığınız uygulama ile karşı karşıyaysanız, sürecin geçici olduğunu bilmeniz gerekiyor. Eğer düzgün bir uygulama yapıldıysa, mevcut depresyon tedavinize de katkı sağlayacağı inancındayım zira uygulama pozitif yüz ifadesi sağlar. Çevrenizdeki insanların çok iyi göründüğünüzü söylemeleri de sizi mutlu edecektir. Depresif ruh halinizi yumuşatacaktır.

Botoksun etkinliği çok az sürüyor

En başta da belirttiğim gibi: Botoks, kaslarda bulunan sinir hücrelerini bloke eder. Bu bloklama işlemi hücreler arasındaki sinyali engeller. Zaman geçtikçe hücreler yenilendiği için botoksun etkisinden kurtularak, tekrar sinir hücrelerinin sinyalleri almaya başlarlar. Dolayısıyla botoksun etkinliğini kaybetme süresi, uygulama yerine göre değişir. Ortalama 5-6 ay süren bir etkinliği vardır ama dediğim gibi yapılan bölgeye göre değişkenlik arz eder

Her ay botoks yaptırmak gerekiyormuş


Hayır. Zaten her ay botoks yaptırırsanız vücudunuz antikor üreterek botoksun etkisini geçirir. En az 10 hafta arayla yapılması gerekir. Fakat işin ehli, bir doktor uygulamayı yaptıysa, süre çok daha uzun olacaktır

‘Botoks’ nedir? Uygulama alanları nelerdir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.