Neşe Baydar sergisi Milli Reasürans Sanat Galerisi’nde

Akademisyen ressam Şive Neşe Baydar’ın “Gündüz/ Gece/ Gibi” isimli sergisi 22 Şubat-25 Mart 2017 tarihleri arasında Milli Reasürans Sanat Galerisi’nde.

Neşe Baydar Sergisi Milli Reasürans Sanat Galerisi'nde

Milli Reasürans Sanat Galerisi, Neşe Baydar’ın son dönem işlerine ev sahipliği yapıyor. Sergide tuvallerin yanısıra, “video mapping” uygulaması ile sanatçının seçtiği görüntüler bir yüzeyde gösteriliyor. Baydar, yapıtlarında izleyenlerin resmin temsil etme ve soyutlama kabiliyeti arasındaki salınımları göstererek sorgulama yapmasına olanak sağlıyor.

İstanbul’da yaşayan Alman küratör, eğitmen ve yazar Marcus Graf, Neşe Baydar’ın eserlerini sanat alanındaki üretimler açısından özgün bir konuma yerleştiriyor. Sergi için hazırlanan yayımda Marcus Graf, Baydar’ın sanatını şöyle ifade etmektedir:


“Neşe Baydar boşluğun gücünü, bozmanın/eriterek yok etmenin değerini ve aşınmanın yapıcı boyutunu idrak etmiş bir sanatçı. Milli Reasürans Sanat Galerisi’nde yer alan sergisinde resme radikal yaklaşımı sayesinde gösterme ve gizleme ile yaratma ve silme arasındaki ikilemleri aşmanın bir yolunu bulduğunu kanıtlıyor. Eserler temsil etme ile soyutlama arasında olduğu gibi, dışavurumcu ile kavramsal olma arasında geziniyor ve desen ile yağlıboya alanlarını dikkat çekici bir şekilde birleştiriyor.”

Neşe Baydar Sergisi Milli Reasürans Sanat Galerisi'nde

Baydar’ın çalışmaları mevcut görsel kültürümüzün durumuna ve günümüzde fotoğraf temelli eserlerin hakim olduğu çağdaş resim eğilimlerine güçlü alternatifler anlamına geliyor. İzleyiciye neyi görmesi gerektiğini ve ne düşüneceğini anlatan yüzeysel figüratif ya da realist resimlerin çoğunun aksine, eserleri birden çok olasılık imkanı yaratıyor.


Neşe Baydar Sergisi Milli Reasürans Sanat Galerisi'nde

Yapıtları bir çizim zanaati olmak yerine, sanatın varlığını ve gerçekliği yansıtma aracı olarak işlevini sorgulamak amacıyla resim ve resmin gerçeklik ile ilgisini eleştirel bir açıdan değerlendiriyor. Bu anlamda sanatçının mevcut serisi, resmin manası ve gerçekliğin inşası ile olan ilgisine dair süren tartışmaya değerli bir katkı anlamına geliyor.

Neşe Baydar Sergisi Milli Reasürans Sanat Galerisi'nde

Milli Reasürans Sanat Galerisi‘ndeki sergi 22 Şubat-25 Mart 2017 tarihleri arasında izlenebilir.

Neşe Baydar Sergisi Milli Reasürans Sanat Galerisi'nde

Şive Neşe Baydar kimdir?

1967 yılında İstanbul’da doğdu. 1991 Yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. 1995 yılında İ.T.Ü Görsel Çevresel Sanatlar Programında yüksek lisans eğitimini tamamladı.


2003’te M.S.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde sanatta yeterliliğini aldı. 1996 yılında Y.Ö.K yurtdışı bursuyla S.D.Ü Resim Bölümü’ne atanarak 1999 yılına kadar aynı üniversitede araştırma görevlisi olarak görev yaptı. 1999-2003 yılları arasında MSGSÜ, GSF Temel Sanat Eğitimi Bölümü’nde araştırma görevlisi, 2003-2005 yılları arasında Isparta GSF, Resim Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 2005 yılından beri Sakarya Üniversitesi GSF Resim Bölümü’nde görev yapmaktadır.

Kişisel Sergileri

  • 2015 “Arada Bir Yer” Ofis Sanat Merkezi , Sakarya
  • 2015 Shipton Street Gallery   “Transition Moments “, Londra
  • 2012 Mabeyn Gallery  ” İki Şey Arasında”
  • 2011 Kunstenhuis Galeri, “Gölge ve Boşluk” Amsterdam-Holanda
  • 2004 “Eko Ego”, Galeri Binyıl, İstanbul
  • 2000 “Aynılık Ayrılık”, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi, İstanbul

Suret-i Cihan: Murat Gür ve Mustafa Yılmaz’ın fotoğraf sergisi

Mersad Berber’in Bir Bosna Alegorisi sergisi Pera Müzesi’nde


Deniz Alan Held
1974 Ankara doğumlu ama 2 yaşından beri Istanbullu. Çocukluk ve gençliği cimnastik ve dans çalışmalarıyla geçti. 2000 yılından beri yoga yapıyor. 2002 yılında evlenip yurtdışına yerleşti ama bir ayağı hep Istanbul'da oldu. Çocuklardan sonra, Norveç'te hayalindeki işin eğitimini alma fırsatı geçti eline. Trondheim Üniversitesi'nde Medya Bilimi ve Görsel Kültür dalında lisans ve yüksek lisans okudu. İki yıl Zürih, 10 yıl Trondheim'da yaşadıktan sonra 2014 yazında eşinin memleketi Almanya'ya yerleşti. Şİmdi iki oğlu ve eşi ile sakin bir hayat sürmekte, ve Türkiye'nin Gezi Gençleri'nce yönetileceği çağdaş bir ülke olduğu hayalini kurmakta. // ENGLISH: Born in Ankara in 1974, moved to Istanbul at age 2. Spent lots of time with gymnastic and contemporary dance at early ages. since 2000 practices rather yoga. Married to a German in 2002 and move to Zurich. Later lived 10 years in Norway/Trondheim and eventually settled down in Germany. Studied Media Science in Trondheim and finished master degree in 2012. Has two sons. Looking forward to the days that Turkey is eventually led democratically by the Gezi youth.