Sigorta usulsüzlüğü SOBE’yle yakalanıyor

Sigorta sektörünün en önemli sorunlarından birisi olan, hasar alanındaki suistimallerle mücadele kapsamında ‘Suistimal Önleme ve Bertaraf Etme’ (SOBE) projesi hayata geçirildi.

Sigorta usulsüzlüğü 'SOBE'yle yakalanıyor!

SOBE, oto hasar dosyalarına yönelik bireysel ve organize hasar suistimallerinin tespit edilip engellenmesinin önünü açacak.

Sigorta suistimalleri ile mücadele dünyada olduğu gibi ülkemizde de sektörün en önemli gündem maddelerinden birisi olmuştur. Zaman içerisinde çeşitlenerek artan sigorta suistimalleri gelişmiş ülkelerde vergi kaçakçılığından sonra en yaygın ekonomik suç olarak değerlendirilmektedir.


Sektörde bir ilk olan SOBE isimli proje

Sigorta suistimalleri sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl 80 milyar dolar zarara neden oluyor.

Türkiye’de ise ödenen hasar tazminatlarının yaklaşık yüzde 12’lik bölümünün suistimal hasar talepleri olduğu tahmin edilirken, bu sahtekarlıkların yıllık faturasının 2 milyar liraya ulaştığı düşünülüyor. Bu suistimaller, yalnızca sigorta şirketlerine zarar vermekle kalmıyor, hasar maliyetlerini yükseltip, sigorta primlerinin artmasına da sebep oluyor.

Türkiye sigorta sektörünün köklü kuruluşu Anadolu Sigorta, bu amaçla, sigorta suistimallerini büyük oranda azaltmayı hedefleyen ve içeriği itibariyle sektörde bir ilk olan SOBE isimli projesini hayata geçirdi. Bu projeyle, sigorta usulsüzlüğünün tespiti ve önlenmesine dönük teknik ve analitik değerlendirme yöntemlerine dayanan önemli bir adımı atılmış oldu.

Proje, alanında lider olan Hollanda menşeili yazılım firması FRISS ile ortak çalışma sonucunda 6 ayda gerçekleştirilmiştir. Bu proje sayesinde suistimal gerçekleştiren sigortalılar çok daha etkin bir şekilde tespit edilirken, suistimal yapmayan sigortalılarımız da yüksek kalitedeki hasar hizmetini en hızlı ve etkin bir şekilde alabilmenin ayrıcalığını yaşayacaklar.


Hasarlar üç adımda kontrol ediliyor

Sigorta usulsüzlüğü

SOBE kapsamında, hasar bildiriminin gerçeğe uygunluğu farklı yöntemle kontrol ediliyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Fatih Gören; SOBE’nin,içeriğindeki ileri istatistiki modeller sayesinde, sürekli yenilenen iş kuralları ile suistimal riskini doğru ve zamanında tespit edebildiğini söylerken, bu noktada elde edilen sonuçların, ileriki dönemlerde sadece hasar alanında değil, müşteri seçimi ve fiyatlama noktasında da kullanılabileceğini vurguladı.

Dijital dönüşüm stratejisinin önemli bir parçası olan bu proje kapsamında sistem, ‘öğrenebilen’ bir algoritma ile karşılaşılan vakalara göre kendini yeni suistimal alanlarına karşı güncellemiş oluyor.

SOBE’nin orta vadede, uzun zaman ve emek gereken kontrollerin otomatik gerçekleştirilebilmesine imkan verdiğini vurgulayan Fatih Gören, bu sayede, dürüst sigortalıların daha hızlı bir hasar inceleme sürecinden geçip, ödemelerinin daha hızlı yapılmasının sağlanacağını ifade etti.


Süreç sonunda usulsüzlük yaptığı tespit edilen kişiler kara listeye alınırken, bu bilgi, başka sigorta şirketlerini uyarmak amacıyla Sigorta Suistimalleri Bilgi Paylaşım Sistemi’ne (SİSBİS) de iletilecek. Böylece sahtekarlıkların önlenmesi sürecinde, sektörün gelişimine de katkı sağlıyor olacak.

Türkiye’de emlak balonu oluştu mu?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.