TSK’da ilk türbanlı pilot adayı: Merve Gürbüz

Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği son sınıf öğrencisi Merve Gürbüz, TSK’da pilotluk için intibak eğitimine alınan ilk türbanlı subay adayı oldu.

TSK'da ilk türbanlı pilot adayı: Merve Gürbüz

15 Temmuz darbe girişiminden sonra hükümetin bazı üniversitelerden askeri okullara yatay geçiş hakkı tanımasının ardından Türkiye’de bir ilk yaşandı. Merve Gürbüz, Hava Harp Okulu’nda intibak eğitimi almaya hak kazanan ilk başörtülü öğrenci oldu.

Yeni Şafak’tan Aybike Eroğlu’nun haberine göre, Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği son sınıf öğrencisi Merve Gürbüz, Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği son sınıf öğrencisiydi. 3,5 ay önce Hava Harp Okulu’na girmek için başvuru yapan Merve Gürbüz, ilk olarak Hava Harp Okulu’nun sınavlarına tabi tutuldu.


TSK'da ilk türbanlı pilot adayı: Merve Gürbüz

Çok detaylı bir sağlık incelemesine alınan 23 yaşındaki genç kız, farklı anabilim dallarında 19 heyete girdi, yaklaşık 10 gün süren sağlık kontrolünden de geçti.

TSK'da ilk türbanlı pilot adayı: Merve Gürbüz

Kontrollerin ardından Muğla Milas Hava Meydan Komutanlığı’na davet edilen Gürbüz, burada da birtakım sınavlara ve 14 uçuş eğitimine tabi tutuldu. 13’ü hoca eşliğinde ve puanlama sistemiyle yapılan eğitimlerin sonuncusunda ise ‘yalnız uçuş’ adımını da aştı; eğitimini tamamlamayı başardı. Uçuş derslerinden başarılı olan Gürbüz, bu kez Milli Savunma Bakanlığı’nın açtığı mülakata girmeye hak kazandı. Mülakatı da geçen Merve, güvenlik soruşturmasının ardından ise Hava Harp Okulu’ndaki intibak eğitime başladı.

Harp Okullarına 2017 yılında kadın öğrenci alınmayacağı açıklanmıştı

Deniz ve Hava Harp Okulları ile Astsubay Meslek Yüksekokulları’nın bu yıl kadın öğrenci alınmayacak. Bu durum tartışmalara yol açarken, Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, 2017’de Hava Harp Okulları’na sadece erkek öğrenci alınmasına ilişkin kararı TBMM gündemine taşımıştı. Tartışmalara yol açan kararla ilgili internette imza kampanyası başlatılmıştı.


Hürriyet’in 12 Ocak 2017 tarihli haberine göre, internette düzenlenen imza kampanyasına verilen destek, 30 bini aştı. ÖSYM’nin yayımladığı 2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYS) Kılavuzu’nda yer alan bilgilere göre, kadın adaylar bu yıl sadece Kara Harp Okulu’na başvuruda bulunabilecek. Deniz ve Hava Kuvvetleri’nde ise sadece erkek adayların başvurusu kabul edilecek. Kara, Deniz ve Hava Astsubay Meslek Yüksekokullarına da kadın adaylar başvuramayacak.

Harp Okullarına 2017 yılındakadın öğrenci alınmayacağı açıklanmıştı

Kardeşi için kampanya

Karar tartışma yaratırken, internetteki Change.org sitesinde başlatılan imza kampanyasına kısa sürede binlerce destek geldi. “Tuğba Cerav” isimli kullanıcının, harp okulu sınavına hazırlanan kardeşi için başlattığı kampanya, “Hava Harp Okulu’na Kız Öğrenci Alınmama Kararı İptal Edilsin” başlığıyla yayınlandı. Kampanya için 30 binden fazla imza toplanmıştı.

Harp okullarıyla ilgili flaş karar

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Hürriyet’e “Kararı ben vermedim. Deniz ve Hava Kuvvetleri ise ihtiyaçları olmadığını söylemiş ve kılavuza sadece ‘erkek’ öğrenci ibaresi konulmuş” dedi.

Kadın ayrımcı politikada ısrar


Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka da Hava Harp Okulu’na kız öğrencilerin alınmaması kararını Meclis gündemine taşımıştı. Nazlıaka, bu kararın anayasaya ve Türkiye’nin imzaladığı uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu savundu. Nazlıaka, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Hukuka aykırı olan bu düzenleme ivedi olarak düzeltilecek midir? Yoksa kadına yönelik ayrımcı politikalarınızdaki ısrarı sürdürecek misiniz?” sorularını yöneltmişti.

Gülse Birsel’den Nilhan Osmanoğlu’na bomba yanıt

Camide evet propagandası: Cemaatten imama tepki


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.