15 Temmuz darbe girişimini nasıl planladıkları ortaya çıktı!

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay’ın basılıp Orgeneral Hulusi Akar başta olmak üzere çok sayıda üst düzey askerin rehin alınarak Akıncılar Hava Üssü’ne götürülmesine ilişkin soruşturmayı tamamladı. Çarpıcı detaylar ortaya çıktı!

15 Temmuz darbe girişimini nasıl planladıkları ortaya çıktı!

İddianamede Fetullah Gülen bir numaralı şüpheli olarak yer aldı. Darbeyi yöneten Yurtta Sulh Konseyi’nin üyeleri arasında Akın Öztürk, Semih Terzi, Mehmet Dişli gibi isimler yer aldı. İddianamede Yurtta Sulh Konseyi üyesi olduğu belirtilen 38 sanık için 2988’er kez müebbet hapis cezası istendi. Darbe girişimi için hazırlıklar 27 Aralık 2015’te başlamış. İddianameye göre gece 03.00’te yapılacak darbe panik halinde öne çekilmiş.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Genelkurmay Başkanlığı’ndaki eylemlerle ilgili çatı iddianamesinde yer alan 221 şüphelinin, biri orgeneral, 3’ü korgeneral, 4’ü tümgeneral, 16’sı tuğgeneral, 3’ü tuğamiral, 26’sı albay, 27’si yarbay, 37’si binbaşı, 21’i yüzbaşı, kalanlar ise diğer alt rütbelerde. Şüphelilerden 199’u tutuklu, 8’i adli kontrol şartıyla serbest.


Washington Post: ‘Gülen’in iade talebi darbe öncesiyle ilgili’

Örgüt lideri Fethullah Gülen

15 Temmuz Darbe Girişimi Ana Davası kapsamında yazılan iddianamede bir numaralı sanık Fetullah Gülen. Yurtta Sulh Konseyi tamamen askerlerden oluşuyor. Darbeciler için ‘asker elbisesi giyen teröristler’ denildi.

15 Temmuz Darbe girişiminin hazırlığı Aralık 2015’te başlamış

İddianameye göre Yurtta Sulh Konseyi 1960 darbe girişiminde bulunan Milli Birlik Komitesi gibi 38 kişiden oluşuyor. Darbe girişimi için hazırlıklar 27 Aralık 2015’te başladı. Adil Öksüz darbeci askerle toplantılar yaptı.

Sabaha karşı 03:00 için planlamışlar

Darbe girişimi için talimat 15 Temmuz akşamı 20:30’da verildi. Darbe girişiminin 16 Temmuz sabaha karşı 03:00’da başlaması planlanıyordu, panik halinde erkene çekildi.

TBMM, Cumhuriyet tarihinde ilk kez bombalandı. Üstelik kendi ordusu tarafından...
TBMM, Cumhuriyet tarihinde ilk kez bombalandı.

Rekor ceza

İddianamede Yurtta Sulh Konseyi üyesi olduğu belirtilen sanıklar için rekor ceza istendi. 38 sanığa 2 bin 988’er kez müebbet hapis cezası talep edildi.  Örgüt lideri Gülen’in de aralarında bulunduğu 15 firari şüpheli hakkında ise yakalama kararı bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan hem mağdur hem davacı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar hem mağdur hem davacı olarak iddianamede yer aldı. Davacılar arasında kuvvet komutanları da bulunuyor.


Darbe hazırlığı iddiası: halk uyandığında her şeyi bitirmiş olma niyetindeler!

Yurtta Sulh Konseyi üyeleri kimlerdi?

İddianamede, 15 Temmuz darbe girişimini yöneten Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin tespit edildiği belirtildi. İşte o 38 kişilik liste:

  1. Akın Öztürk: Hava Pilot Orgeneral, Yüksek Askeri Şura Üyesi
  2. Ahmet Bircan Kırker: Tuğgeneral, Kara kuvvetleri Komutanlığı’nda Personel Plan ve Yönetim Daire Başkanı
  3. Ahmet Özçetin:  Hava Kurmay Albay, 4. Ana Jet Üssü Harekat Komutanı
  4. Ali Kalyoncu: Tuğgeneral, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda Personel İşlem Daire Başkanı
  5. Ali Osman Gürcan: Tuğgeneral, Jandarma Genel Komutanlığı’nda 1. Jadarnam Komando Tugay Komutanı (Çakırsöğüt)
  6. Ali Yazıcı: Kurmay Albay, Cumhurbaşkanlığı Başyaveri
  7. Bilal Akyüz: Kurmay Albay, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda Teşkilat Şube Müdürü
  8. Cemil Turhan: Kurmay Albay, Genelkurmay Personel Başkanlığı General Amiral Şube Müdürü
  9. Doğan Öztürk: Kurmay Albay, Genelkurmay Strarejik Dönüşüm daire Başkanlığı’nda Proje Geliştirme Şube Müdürü
  10. Erhan Caha: Tuğgeneral, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kuvvet Geliştirme Daire Başkanı
  11. Ertuğrul Terzi: Kurmay Yarbay, 28. Mekanize Tümen Komutanlığı’nda Tabur Komutanı (Mamak)
  12. Fırat Alakuş
  13. Gökhan Şahin Sönmezateş
  14. Hakan Evrim
  15. Halil Gül
  16. İlhan Talu
  17. Kubilay Selçuk
  18. Mehmet Dişli
  19. Mehmet Partigöç
  20. Mehmet Şahin
  21. Muhsin Kutsi Barış
  22. Murat Aygün
  23. Murat Koçyiğit
  24. Mustafa Barış Avıalan
  25. Muzaffer Düzenli
  26. Orhan Yıkılkan
  27. Osman Kardal
  28. Osman Kılıç
  29. Osman Ünlü
  30. Ömer Faruk Harmancık
  31. Özcan Karacan
  32. Özkan Aydoğdu
  33. Ramazan Gözel
  34. Savaş Kabaklı
  35. Semih Terzi
  36. Sinan Sürer
  37. Turgay Sökmen
  38. Ünsal Coşkun

FETÖ’nün 15 Temmuz oarbe girişiminin ana davasının 2581 sayfalık iddianamesi tamamlandı. İddianamede Fethullah Gülen 1 numaralı şüpheli. İddianamede Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile kuvvet komutanları davacı olarak yer aldı. İddianamede darbe girişimini yöneten ‘Yurtta Sulh Konseyi’nin 38 kişiden oluştuğu belirtildi. 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın darbeciler tarafından Akıncı Üssü’ne götürüldüğü ana ilişkin fotoğraf da iddianamede yer aldı.

Orgeneral Yaşar Güler böyle götürülmüş

Yaşar Güler genelkurmay 15 temmuz darbe girişimi gecesi

Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Güler’in kaçırılma görüntüleri de iddianamede yer aldı. Güler kaçırılma anını şöyle savcılık ifadesinde şöyle anlatmıştı:

“15 Temmuz 2016 saat 21.25 sıralarında makam odamda yalnız başıma çalışmaktaydım. Kapı çalındı. Girmesini söyledim. Birden bir patırtıyla ‘Yere yat yere yat’ sesleri yükseldi. Odamda yaklaşık eğitim kıyafetli silahlı, silahların hepsi üzerime çevrilmiş 10 personeli gördüm. İçlerinden biri tekrar ‘Yere yat’ şeklinde bağırdı. Ben de ‘Siz kimsiniz’ diye sordum. Tekrar ‘Yere yat’ diyerek üzerime saldırdılar.

Yaşar Güler genelkurmay 15 temmuz darbe girişimi gecesi

Ben bunlardan bir tanesini tutarak diğer tarafa fırlattım ve yere düştü. Bunun üzerine daha büyük bir öfkeyle üzerime çullandılar. Yüzükoyun yere yatırdılar, içlerinde bir tanesi kafama ayağıyla bastırdı. Ayaklarımı ve kollarımı ayırıp çekiyorlar. Ellerimi arkadan bağladılar. İlk başta ağzımı bantladılar.

Yaşar Güler genelkurmay 15 temmuz darbe girişimi gecesi

“Onları emir subayım yönetiyordu”

O vaziyetteyken sivil biri sırıtarak omzuma vurdu. ‘Komutanım merak etmeyin bir tatbikat’ diye alaycı ifadelerle konuşunca baktım benim emir subayım Mehmet Akkurt’tu. Ekibin yöneticisi olduğunu anladım. Kafama yüzümü kapatacak şekilde bere geçirdiler.

Yaşar Güler genelkurmay 15 temmuz darbe girişimi gecesi


Bu şekilde zorla beni kaldırdılar. Ben bu yapılanlara karşı direniyordum. Beni yerde sürükleyerek koridora çıkardılar.”

Genelkurmay 2’nci Başkanı Yaşar Güler o geceyi anlattı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.