Lazer epilasyon zararlı mı? Tüylenmeyi artırır mı?

Türk Dermatoloji Derneği (TDD) lazer epilasyon ve IPL cihazı konusunda önemli uyarılarda bulundu. Lazer epilasyon zararlı mı? Tüylenmeyi / kıllanmayı artırır mı? Nelere dikkat etmeli?

Lazer epilasyon nedir?

Lazer epilasyon bir ışık sistemi ile istenmeyen tüylerin yok edilmesi işlemidir. Lazer epilasyonda ışığın hedef alınan kıl değil, kılın içindeki melanin pigmentidir. Melanin pigmenti deride de yaygın olarak bulunduğu için bu ışık sistemi doğal olarak deri tarafından da emilmekte ve bu durum istenmeyen yan etkilere neden olabilmektedir. Lazer epilasyonu uygulaması için Alexandrite, Nd YAG ve diod lazerle ayrıca daha geniş dalga spektrumuna sahip IPL denen ışık sistemleri ile yapılmaktadır.

Lazer epilasyon zararlı mı Tüylenmeyi artırır mı

“IPL masum bir cihaz değil!”

IPL tıbbi cihazları, geniş bir spektrum ile lazer cihazlarından farklı olarak sadece melanin pigmentine değil, deriyi, damarı, deri altı dokusunu ve kılları hedefleyen etki alanı çok geniş olan ışık sistemleridir. Dolayısı ile IPL tıbbi cihazı ile hastaya epilasyon yapılırken deride kalıcı hasarlar bırakmak mümkündür. Bu nedenle, Danıştay ilgili dairelerince Aralık 2016 tarihinde alınan nihai kararlarla tamamen bir hekim kontrolünde uygulanması gerektiğine karar verilmiştir.



Lazer epilasyon hekim kontrolünde uygulanmalı!


Ülkemizde hali hazırda iki uzmanlık alanı (Dermatoloji ve Plastik cerrahi) tıp eğitiminin ardından 4 yıllık bir eğitim sürecinde kozmetik uygulamalar ile ilgili eğitimler almaktadır. Tıbbi uygulamalarda esas olan nokta; hekimin bizzat yaptığı ya da hekim gözetiminde yapılan işlemlerden sonra oluşabilecek yan etkilerin tedavi edilmesinde ehliyetli ve yetkili hekimlerin bulunmasıdır. Uygun olmayan koşullarda yapılan lazer epilasyonlar sonucunda deride renk kaybı veya renk artışı, yanık, nedbe dokusu gibi yan etkiler oluşabilmektedir. Bu tür yan etkiler hemen tıbbi girişimlerde bulunularak hekimlerce uygun biçimde tedavi edilebilirler.

Lazer epilasyon zararlı mı Tüylenmeyi artırır mı

Halk sağlığı açısından Sağlık Bakanlığı denetimi önemli

  • Lazer ve IPL sistemleri özel tedavi cihazlarıdır, tüm dünyada medikal uygulamalar için kullanılmaktadır. Başta epilasyon tedavisi olmak üzere pigmentasyon, akne izi, ben ve çil tedavisinde, cilt gençleştirmede, damar lezyonların tedavisinde de kullanılmaktadır. Lazer epilasyon uygulamaları, dermatolog veya plastik cerrahi uzmanı ya da bu konuda deneyimli hekimlerin bulunduğu merkezlerde mutlaka hekim kontrolünde yapılmalıdır.
  • Lazer/IPL epilasyon uygulaması tıbbi bir uygulamadır. Bir tedavi yöntemi olan lazer epilasyonu; hijyenik koşulları uygun, Sağlık Bakanlığı’ndan bu işlemi yapmaya ruhsatlı ve yine bakanlık tarafından denetlenebilen yerlerde yaptırmak hasta sağlığı açısından çok önemlidir. Bu nedenle uygulama bir sağlık merkezinde (hastane, muayenehane, poliklinikler) yapılmalıdır.
  • Sağlık Bakanlığı denetimi olmayan ve sağlık kuruluşu niteliği taşımayan yerlerde lazer/IPL epilasyon yapılmamalıdır.

Lazer Lipoliz ile yaza kadar sıkılaşmak


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.