Minimalist yaşam: Japon minimalizmi ile tanışın

Fumio Sasaki’nin Tokyo’daki minimalist tek odalı apartmanı o kadar yalın ki, bazı arkadaşları kendilerini polislerin sorgu odasındaymış gibi hissettiklerini belirtiyor.

Minimalist yaşam: Japon minimalizmi ile tanışın

Sasaki 3 gömlek, 4 çift pantolon, 4 çift çorap ve bir kaç ana eşyadan fazla bir şeye sahip değil.

Konu aslında para değil. 36 yaşındaki editor sayısı giderek artan Japonlar ile beraber ‘az ama öz” mantığının hükmettiği bilinçli bir yaşam tercihi yapmış. Zen Budizm’in azlık estetiğinden etkilenen bu hareket, aşırı tüketim kültürüne karşı sahip oldukları malzemeleri dramatik bir şekilde azaltıyor.


Minimalist yaşam

CD, DVD ve kitap koleksiyonunu bağımlılık haline getirdiğini söyleyen Sasaki, iki sene önce trendleri takip etmekten yorulduğunu, ait olmadığı şeyin kendisinde eksiklik hissi yaratmasını kabullenemediğini söylüyor.

Bir sonraki sene ise Sasaki tüm sahip olduklarını insanlara vermeye ve satmaya başlamış. Sasaki alışveriş ve temizliğe daha az zaman harcayarak arkadaşlarına daha fazla zaman ayırdığını ve daha fazla dışarı çıktığını, gezdiğini belirtiyor.

Japon minimalizmi

Gerçekten sevdikleri şeylere ait olma fikri giderek benimsenmeye başlanmış ve artık sınırların dışına da taşıyor.


Mari Kando isimli bir danışmanın KonMari isimli organizasyon metodları ABD’de büyük bir topluluk tarafından uygulanıyor.

Minimalist

Bu metodu uygulayanlardan Katsuya Toyoda, ortalama bir insandan daha fazla eşyası olmadığını ama sahip olduğu her şeyi gerçekten sevip sevmediğini sorguladığını belirtiyor. Toyoda’nın 22 metrekaraleik evinde sadece bir masa ve şilte bulunmakta.

Minimalist yaşam

Bu minimalist akımın tanımları, dağılmayı değil, sahip olmayı yeniden tanımladığından herkese kendine göre tanımı ve kazanmaya çalıştığı şey farklı; Sasaki için bu yolculuk etmek. Kaç kişi oldukları tam belli olmasa da, Sasaki kendi gibi binlerce kararlı minimalist olduğuna ve binlerce kişinin ise bu konuya ilgili olduğunu belirtiyor.

Japon minimalizmi

Japonya’da çoğu kişi minimalismin dışarıdan değil Zen Buddhizmin kültüründen gelidiğini belirtiyor. 41 yaşındaki Naoki Numahata, Batı kültüründe yer açmanın orayı başka bir şeyle doldurmak için olduğunu söylüyor. Numahata’ya göre çay seramonileri ve Zen kültürü ise bir yeri boş bırakmanın farkında ve hayalgücünün bu boşluğu doldurmasına izin vermekte.


Sasaki özellikle 20 bin kişinin hayatını kaybetmesine sebebiyet veren 2011 yılındaki 9.0 şiddetindeki deprem ve sonrasındaki tsunamiden sonra sahip olduklarını yeniden değerlendirmiş. Deprem kaynaklı yaralanmaların %30 ile %50 oranında evdeki eşyaların kişilerin üstüne düşmesinden kaynaklandığını söyleyen Sasaki kendi minimalist odasında böyle bir şeyden korkmaya gerek olmadığını belirtiyor. Kaynak: yesilist.com

Japonya’da eğitim sistemi ve Türkiye ile farklılıklar


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.