Diş ve ağız sağlığı tüm vücudunuzu etkileyebilir

Ağız dokuları ve dişler vücudun önemli bölümleridir. Pek çok sistemik hastalığın ilk belirtileri ağız içi dokularda gözlemlenir.

Ağız ve diş sağlığınızı ihmal etmeyin! Tüm vücudunuzu etkileyebilir!

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Ağız Diş ve Çene Radyolojisi A.B.D. Başkanı Yrd. Doç. Dr. Esra Somtürk, diş tedavilerinin zamanında yapılması ve hastaların ağız diş sağlığı kontrollerini rutin olarak yaptırmalarının tüm vücut sağlığı için de son derece önemli olduğuna dikkat çekiyor.

Bu nedenle, rutin diş muayenesi sırasında hastaların henüz teşhis konmamış bazı sistemik problemleri farkedilebilir. Özellikle, endokrin problemler, kan hastalıkları, damarsal hastalıklar, mide bağırsak problemleri ve beslenme bozuklukları bu grup hastalıklardır.


Yrd. Doç. Dr. Esra Somtürk, diş hastalıklarının tedavi edilmemesinin kalp-damar, böbrek, karaciğer, anemi gibi kronik organ hastalıklarına yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Anemi ve pek çok kan hastalığında ağız içi bulguların önemli olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Somtürk, “Dilde ağrı ve yanma, tat bozukluğu, dudak köşelerinde yaralar, ağız mukozasında solukluk, dişlerde hassasiyet, sebepsiz-sık tekrarlayan-tedaviye yanıt vermeyen ağız içi yaralar gözlenir” diyor.

Kalp sağlığı için önce diş sağlığı

Ağız ve diş sağlığı

“Yapılan pek çok araştırma; dişeti hastalığına yol açan pek çok bakteriye, damar sertliği ve damarlarda yağ birikimi ile karakterize kalp damar sorunlarında da damar içinde de rastlandığını göstermektedir” diyen Yrd. Doç. Dr. Somtürk, dişeti problemlerinin tedavi edilmediği taktirde ilerleyerek kalp-damar hastalıklarına zemin hazırlayacağına vurgu yapıyor ve ekliyor: “Dolayısıyla hastalar, dişeti sorunlarını tedavi ettirerek sadece ağız sağlığını değil aynı zamanda kalp sağlığını da korumuş olacaktır.”


Ağız içi yapılar ve diş sağlığı yerinde olmayan bireylerde fokal enfeksiyon oluşma ihtimali olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Somtürk, “Fokal enfeksiyon; bir enfeksiyon odağından kaynaklanan, vücutta yakın veya uzak bölge veya dokularda gelişen enfeksiyon olarak tanımlanır. Bu tür odaklar endokardit (kalp romatizması) veya diğer pek çok hastalığın gelişmesi için kaynak olabilirler ve mutlaka risk grubu hastalarda elimine edilmeleri gereklidir” şeklinde konuşuyor.

‘Ağız içi enfeksiyon tüm vücudu etkileyebilir’

Hipertansiyon, kolesterol, sigara kullanımı, obezite, diabetes mellitus (şeker hastalığı), ailesel yatkınlık ve egzersiz olmayan bir yaşamın kalp ve damar hastalıklarına yol açtığına işaret eden Yrd. Doç. Dr. Somtürk, ağız içinde varolan; diş çekimi sonrası kalmış kökler, gömülü dişler, iltihaplı dişler, kistli dişler, ağız içi yaralar, problemli kanal tedavili dişlerin tüm vücut için potansiyel fokal enfeksiyon odağı olduğunun altını çiziyor:

“Kalbi, böbrekleri vs. sistemik anlamda tüm vücudu etkileyebilir. Yine romatizmalı hastalarda da bu tür ağız içi fokal enfeksiyon odakları önemlidir mutlaka tedavi edilmelidir.”


Diş tedavilerinin zamanında yapılması ve hastaların ağız diş sağlığı kontrollerini rutin olarak 6 ayda bir yaptırmalarının tüm vücut sağlığı için de son derece önemli olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Somtürk, “Sağlıklı bir yaşam önce ağız sağlığı ile başlar” mesajı veriyor.

‘Ağız ve diş’, kalp sağlığını etkiler mi?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.