GSS Genel Sağlık Sigortası prim borcu siliniyor mu?

Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu siliniyor mu? Daha önce düzenli ödeyenler iade alabilecek mi? İşte tüm detaylar…

Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu siliniyor mu?

GSS’ye başvurmayan 4.5 milyona yakın kişinin toplam 12 milyar lira prim borcu bulunuyor. 2012’den beri gelir testine girmeyen bir kişinin borcu 20 bin lirayı buluyor. Yeni düzenleme ile geçmişe yönelik ceza ve faiz siliniyor, borç aylık 53.33 liradan yeniden yapılandırılıyor.

Genel Sağlık Sigortasında (GSS) yeni dönem 1 Nisan’da başladı. Hem, hiçbir sosyal güvencesi olmayan kişiler aylık 53.33 lira yatırarak sağlık hizmetinden yararlanacak hem de 4.5 milyona yakın kişinin geçmişten gelen 12 milyar liraya yakın borcu yeniden yapılandırılacak.


GSS düzenlemesinde en çok merak edilen iki soru

Yeni uygulamada anlaşılmayan önemli hususlar var. Bunlardan biri, geçmiş borçların nasıl yapılandırılacağı ve daha önce borcunu yapılandıranların yeni haktan yararlanıp, yararlanmayacağı. Bir diğeri ise, GSS’ye yüksek prim ödeyenlere para iadesi yapılıp yapılmayacağı.

Borcun tamamı siliniyor mu?

Geçmiş borçlar affa uğramıyor. Yalnızca gecikme faizi ve cezası siliniyor. Geçmiş borç 53.33 lira üzerinden hesaplanıyor. Şöyle ki, genel sağlık sigortası uygulamasına başlandığı 2012’den beri işsizseniz ve gelir testine girip, GSS’ye müracaat etmediyseniz; bu yılın 1 Nisan’ına kadar Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK), 5 yıl 3 aylık, yani 63 aylık prim borcunuz var demektir.

Ne kadar ödemeniz gerekiyor?

Bu da, gecikme faizi ve cezası ile birlikte 20 bin liranın üzerinde bir borç anlamına geliyor. İşte, bu borcu, aylık 53.33 liradan ödeyebileceksiniz ve gecikme faizi, gecikme cezası ise silinecek. Daha açık bir anlatımla, toplam 3.360 TL öderseniz GSS’ye artık hiçbir borcunuz kalmayacak. Böylece GSS kapsamında devletin sunduğu sağlık hizmetinden faydalanabileceksiniz. Bu borcu da ister peşin, isterseniz de 12 aylık taksitle ödeyebilirsiniz. Geçmiş borçları yapılandırmak için tanınan süre ise 12 ay. Yani, 1 Nisan 2017’den, 1 Nisan 2018’e kadar süre içinde SGK’ya müracaat edip bu haktan yararlanabilirsiniz.

2016’da borcunu taksitlendirenlerin durumu

Gelelim, geçmişte GSS borcunu yapılandırmış olup da halen borç ödeyenlerin durumuna. Malum, geçen yıl da borcu olanlara yeni bir hak tanınmış ve 2016’nın Eylül ayı itibariyle gelir testine başvuranlara, sadece ana paralarını 12 ay eşit taksitle ödeme imkanı getirilmişti. Çoğunluk borcunu taksitlendirdi; halen de taksitleri ödüyorlar. Bu kişiler de 1 Nisan’daki yeni düzenlemeden yararlanabilecek. SGK’ya müracaat ederek, bundan sonraki taksitlerini 53.33 liradan ödeyecekler.

Gelir testi devam ediyor mu yoksa kalktı mı?

En çok sorular sorulardan biri de gelir testinin kalkıp kalkmadığına. 1 Nisan’dan itibaren aylık 53.33 lira ödemeyi kabul edenler gelir testine girmeden, GSS’den yararlanacak. Ancak ‘benim 53.33 lirayı da ödeyecek gücüm yok’ diyorsanız, gelir testine gireceksiniz ve aynı hanede yaşayanların toplam aylık gelirinin 592.50 liradan az olduğunu ispat edeceksiniz. O zaman, prim borcunu devlet karşılayacak, siz de sağlık hizmetinden ücretsiz yararlanacaksınız. (Hürriyet – Noyan Doğan)

Bunlara Dikkat!

  • Özel sağlık sigortanız da olsa, sağlık giderini cebinizden de ödeseniz sosyal güvencesi olmayan ve çalışmayanların GSS’ye başvurması zorunlu.
  • GSS’ye borcunuz varsa ve 1 Nisan’daki düzenlemeden yararlanmazsanız, borcunuz katlanarak artar, hiçbir zaman da silinmez.
  • Geçmiş borçlarınızı ödeyecek gücünüz yoksa gelir testine girip, bunu ispat ederseniz, geçmiş prim borcu silinir.
  • 1 Nisan’da başlayan 53,33 liralık prim ödemesinden isteğe bağlı sigortalılar yararlanamayacak.
  • İster bugüne kadar GSS priminizi düzenli ödeyin, ister geçen yılki yapılandırmadan yararlanıp borcunuzu taksitlendirmiş olun geçmişe yönelik ödediğiniz prim borcu iade edilmeyecek.

GSS prim borcu ile ilgili sıkça sorulan sorular

1 Nisan’da başlayacak yeni düzenleme kimleri kapsıyor?

Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bağlı, bir işyerinde çalışanlar ile emekliler ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler, Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında devletin sunduğu sağlık hizmetlerinden zaten yararlanıyor. Bu kişiler için herhangi bir değişiklik olmayacak. 1 Nisan’da başlayacak yeni düzenleme ise çalışmayan ve sosyal güvencesi olmayanları ilgilendiriyor.

Bugüne kadar uygulama nasıldı?

Çalışmayan ve sosyal güvencesi olmayan kişiler, 2012 yılında uygulamaya giren GSS kapsamında, gelir testi yaptırıyor, gelirlerine göre sağlık sigortası için aylık prim ödüyor ve bu sayede hem kendileri hem de bakmakla yükümlü oldukları kişiler, devletin sunduğu sağlık hizmetinden yararlanıyordu.

GSS için ne kadar prim ödeniyordu?

Primler, gelir testi sonucuna göre ve her yıl asgari ücrete göre değişiyordu. Geliri, asgari ücretin üçte birinden az olanların primlerini devlet ödüyordu. 2017 yılı için gelir testine göre aylık geliri 592.5 liranın altında olanların primlerini devlet karşılıyordu. Geliri 592 liranın üzerinde olanlar ise en düşük 72 lira ile en yüksek 426 lira arasında aylık prim ödüyordu.

Gelir testi yaptırmayanlar ne oluyordu?

Gelir testi yaptırmayanlar devletin sunduğu hiçbir sağlık hizmetinden yararlanamadığı gibi GSS zorunlu olduğundan devlete de borçlu oluyorlardı. Bugüne kadar da her yıl 10 milyon kişi devletin sunduğu sağlık hizmetinden yararlanmak için gelir testi yaptırıyor; 4,5 milyon kişi de gelir testi yaptırmayıp, hiçbir sağlık hizmetinden yararlanamıyor.

1 Nisan’dan itibaren ne değişecek?

Gelir testi yapılmayacak, ailelerin gelir-giderine bakılmayacak, gelir durumuna göre farklı prim uygulaması olmayacak. Tek bir prim ödenecek; o da, aylık 53.33 lira.

Gelir testi tamamen kalkıyor mu?

Gelir testi zorunluluğu kalkıyor ve aylık 53.33 lira ödeyen herkes sağlık hizmetinden yararlanacak. Ancak, 53.33 lirayı ödeyemeyenler gelir testi yaptıracak ve bu test sonucunda aylık geliri 592 liranın altında çıkanların primini devlet ödeyecek. Eğer, ‘benim 53.33 lira ödeyecek gücüm yok, devlet ödesin’ diyorsanız, gelir testine gireceksiniz.

53.33 liralık primden kimler yararlanacak?

Hem kişinin kendisi hem de bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetinden yararlanabilecek.

Bugüne kadar gelir testi yaptırmayanlar ne olacak?


Bugüne kadar gelir testi taptırmamış olmak, 2012 yılından bu yana sağlık hizmetinden yararlanamıyor olmak ve bundan dolayı da SGK’ya borçlu olmak anlamına geliyor. 2012 yılından bu yana gelir testi yaptırmayanların bugüne kadarki toplam 63 aylık sadece prim borcu, 17 bin 934 lira tutuyor. Buna gecikme zammı da eklendiğinden 63 aylık toplam borç, 20 bin lirayı buluyor. 1 Nisan’da başlayacak düzenleme ile 53.33 liralık aylık prim, geçmiş yıllar için de geçerli olacak. Böylece 63 aylık borç, 3.359,79 liraya (63 ay x 53.33 lira) düşecek.

Geçmiş borçlar affa uğrayıp, silinecek mi?

Hayır, borcun tamamı silinmiyor. Bir anlamda borç revize ediliyor ve gecikme zammı siliniyor, ana borcunuz da aylık 53.33 lira üzerinden hesaplanıyor.

Borcun tamamı mı ödenecek?

1 Nisan’dan itibaren geçmiş borçların temizlenmesi için 12 aylık süre tanınıyor. Bu süre içinde isterseniz borcunuzu peşin ödersiniz, isterseniz de 12 ay içinde taksitle ödersiniz.

Geçmiş borcu ödeyecek gücüm yoksa ne yapmalıyım?

O zaman gelir testine gireceksiniz ve aylık gelirinizin 592,50 liranın altında olduğunu ispat edeceksiniz, böylece GSS priminizi devlet ödeyecek.

Bugüne kadar GSS primlerini düzenli ödeyenlere bir ayrıcalık olacak mı?

Bugüne kadar düzenli ödeyenlerin primleri, 1 Nisan’dan sonra 53.33 liraya düşecek.

Gençlerin durumu ne olacak?

Okumayan ve herhangi bir işte çalışmayanlar için GSS uygulaması 18 yaşında başlıyor. 18 yaşında olanlar gelir testine gerek olmaksızın, 53.33 liralık aylık primle sağlık hizmetinden yararlanabilecek. Eğer ödeyecek gücü yoksa gelir testine girecek. Lise ve dengi okullarda okuyanlar 20 yaşına, üniversitede okuyanlar 25 yaşına kadar GSS primi ödemeyecek. Ancak 20 yaşında olup da okumayan ve çalışmayanlar; 25 yaşında olup da okumayan ve çalışmayanlar GSS’den yararlanabilmek için aylık 53.33 lira prim ödeyecek ya da gelir testine girecek ve 592.50 liranın altında geliri olduklarını ispat ederlerse, primleri devlet tarafından karşılanacak.

Sağlık hizmetinden ne zaman yararlanılmaya başlanacak?

Geçmişten gelen borcu olanlar peşin ödediklerinde ya taksitlendirdikten sonra sağlık hizmetinden yararlanmaya başlayacak. Gelir testine girecek olanlar ise test yapıldıktan sonra sağlık hizmeti alabilecek. İlk kez GSS kapsamına girecek olanlar da 1 Nisan’dan sonra 53.33 lira aylık primi yatırdıktan sonra sağlık hizmetinden yararlanabilecek.

Emeklilikte yaşa takılanların durumu ne olacak?

Emekli olup da yaşı bekleyenler, SGK’ya prim ödemediklerinden GSS kapsamına girmiyor, sağlık hizmetinden yararlanamıyorlar. Yeni yasa ile bu kişiler aylık 53.33 lira ödeyerek sağlık hizmeti alabilecekler.

Gelir testi için nereye başvurulacak?

1 Nisan’dan sonra bulunduğunuz il ve ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurarak, 12 ay içerisinde gelir testi yaptırabilirsiniz.

Gelir testinde nelere dikkat ediliyor?

Primler, aynı konutta yaşan kişilerin gelir ve giderlerine göre belirleniyor. Giderler düşüldükten sonraki tutar o konuttaki kişi sayısına bölünerek, aylık gelir tespit ediliyor ve buna göre de GSS primi belirleniyor. Eğer bu tutar 592.50 liranın altındaysa primleri devlet ödüyor.

Gelir testi için başvurma süresi var mı?

Var, 1 Nisan’dan itibaren 12 ay içinde gelir testi için başvurmak zorundasınız.

GSS prim borcumu nereden ödeyebilirim?


Înternetten E-Devlet portalı üstünden turkiye.gov.tr adresine girerek prim borcunuzu öğrenebilirsiniz. E-devlet girişi için TC kimlik kartı ile herhangi bir PTT şubesine başvurarak e-devlet şifresi almanız gerekmektedir.

Bireysel Emeklilik Sistemi ile maaşımdan ne kadar kesilecek?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.