BES nedir? Bireysel Emeklilik Sistemi ile maaşımdan ne kadar kesilecek?

Ocak 2017’de başlayacak Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile 13 milyon kişinin maaşından kesintiler yapılacak. Peki kimin maaşından ne kadar kesinti olacak?

BES nedir? Bireysel Emeklilik Sistemi ile maaşımdan ne kadar kesilecek?

Çalışırken elde edilen maaş emeklilikte, yarıya iniyor. Yaşam standardı düşüyor. Hükümet, hem emeklilikte ek gelir sağlanması hem de tasarrufların artması için zorunlu ‘Bireysel Emeklilik Sistemi’ni (BES)’ devreye aldı. 1 Ocak 2017’de başlayacak düzenleme, 45 yaş altındaki 13 milyon ücretliyi (memur dahil) kapsıyor.

BES’ten çıkmak isteğe bağlı

Çalışanlar, işverenleri tarafından otomatik olarak sisteme dahil edilecek. Sistemde kalıp kalmamak çalışanın inisiyatifinde. Dileyen çalışan 2 ay içinde sistemden çıkabilecek. Cayma hakkını kullanmayanlar, ödeme zorluğu çekiyorsa hesabı dondurabilecek. En çok merak edilen konu ise BES için maaştan kesilecek tutar.


Prime esas kazanç durumuna göre aylık kesinti yapılacak

Aylık kesinti ‘prime esas kazanca’ göre yapacak. Bu ne demek? Sizin SGK’ya bildirilen kazancınız demek. Bunun içinde ücret, prim, ikramiye gibi ödemeler ile özel sağlık sigortasına ödenen tutarlar yer alıyor. Asgari ücretle çalışıyorsanız, maaşınızdan aylık 49 lira, yıllık 593 lira kesilecek. Kazanç arttıkça kesinti de artacak. 45 yaş altı 13 milyon çalışanın Bireysel Emeklilik Sistemi’ne girmesi 1 Ocak itibarıyla zorunlu olacak. Her ay 49-321 lira arasında kesinti yapılacak.

Peki kimin maaşından ne kadar eksilecek?

Otomatik emekliliğe dahil olan çalışan, dilerse BES hesabı için yasal kesintinin üzerinde bir kesinti yapılmasını talep edebilecek. Sisteme girenlerden sadece fon işletim gideri kesintisi yapılacak, başka hiçbir kesinti yapılmayacak. Fon kesintisinin ise yıllık 3-10 lira arasında olacağı belirtiliyor.

10 yıl ve 56 yaş şartı var

Devlet her ay yatırılan paranın yüzde 25’i kadar katkı yapmaya devam edecek. Ek olarak bir kereye mahsus 1000 lira verecek. Katkının tamamını en az 10 yıl sistemde kalıp 56 yaşını dolduran alabilecek, ilk 3 yılda sistemden çıkana katkı yok. 3-6 yıl içinde çıkanlar katkının yüzde 15’ini, 6-10 yıl arasında çıkanlar yüzde 35’ini alabiliyor.


Hükümet 45 yaş altındaki herkesin maaşından 600 TL kesecek

2 bin TL işsizlik maaşı geliyor: Şartlar kolaylaştırılacak

Annelere aylık 823 TL maaş: Yeni torba yasa yürürlükte

SGK primini fazladan ödüyor olabilirsiniz!


Zorunlu erken emeklilik yasası: 45 yaş altı yararlanabilecek


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.