Mona Lisa hakkında bilmediğiniz 10 ilginç şey

Leonardo da Vinci tarafından Rönesans’ta yağlı boyayla resmedilen Mona Lisa tablosu, bilinen en gizemli tablolardan biridir. İşte bu meşhur tablo hakkında muhtemelen bilmediğiniz 10 şey…

Mona Lisa hakkında bilmediğiniz 10 şey


Paris’teki Louvre Müzesi’nde sergilenmekte olan tablo hakkında esrarengiz hikayeler anlatılır. Tablo o kadar popülerdir ki müzenin eski yöneticisi Henri Loyrette’nin söylediğine göre müzeyi ziyaret edenlerin %80’i sadece Mona Lisa’yı görmek için gelir. İşte Mona Lisa hakkında bilmediğiniz gerçekler:


  1. Tablodaki kadının gerçek ismi Mona Lisa değildir. Hepimizin gizemli gülüşüyle tanıdığımız kadının ismi Mona Lisa değil, Lisa Gherardini’dir ve İtalyanca Mona Lisa , “Benim Kadınım Lisa” şeklinde çevrilmektedir.
  2. Sandığınız kadar büyük bir tablo değildir. Mona Lisa tablosu kitlelerce çok yüceltilmiş bir tablodur ve herkes onu daha büyük hayal eder fakat aslında sadece 76×53 cm ebatlarında bir tablodur.
  3. Mona Lisa’ya olan aşkından ölen bir aktör vardır. Genç bir Fransız aktör, yıllarca onun gizemli gülüşüne aşık olmuş ve sonrasında dayanamayıp arkasında küçük bir not bırakarak kendisini Paris’teki bir otelin dördüncü katından aşağı atmıştır.
  4. Tablonun kendine ait bir odası vardır. Louvre Müzesi’nde sergilenen tablo, sadece onun olduğu ve özel bir biçimde korunan bir odada sergilenmektedir. Yılda bir kez temizlenmek için korunduğu yerden çıkarılmaktadır.
  5. Yüz tanıma yazılımı, hakkında farklı oranlar tespit etmiştir. Yazılımın verdiği oranlara göre Mona Lisa’nın yüzü %83 mutlu, %9 bıkkın, %6 korkmuş ve %2 sinirlidir.
  6. Her yıl 6 milyondan fazla insan tarafından ziyaret edilir. Her gelen insan ortalama 15 saniyesini Mona Lisa’ya bakarak geçirir ve yılda 6 milyondan fazla ziyaretçisi vardır.
  7. Sigortalanamıyor. Tablo “pahabiçilemez” kabul edildiğinden sigortalanamamaktadır.
  8. Mona Lisa’nın kaşları yoktur. Belki de daha önce fark etmemişsinizdir fakat Mona Lisa’nın kaşları yoktur ve bununla ilgili pek çok teori ortaya atılmıştır. En çok kabul göreni, restore edilirken kaşlarının yanlışlıkla yok edildiğidir.
  9. Yüksek kolesterolü vardır. Uzmanların söylediğine göre yüzündeki bazı belirtiler, Mona Lisa’nın yüksek kolesterol hastası olduğunun göstergesidir.
  10. Tablo 21 Ağustos 1911’de çalınmıştır. Çalındıktan birkaç yıl sonra bulunan tablo için yapılan soruşturmada hırsızlıkla suçlananlar arasında ünlü ressam Pablo Picasso da vardır.

Asıl amacının ne olduğunu asla bilmediğiniz 10 şey


İpek Tanrıverdi
İpek Tanrıverdi, 1995 yılında Adana’da doğdu. Lise öğrenimini Adana Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Bilkent Üniversitesi İşletme (İngilizce) bölümünü kazanmasıyla yolu Ankara’ya düştü. Sonrasında, o da herkes gibi İstanbul ile tanıştı. Hayvansever, insansever ve yaşamseverdir.