Polonya sinemasının ödüllü filmleri İstanbul Modern’de

İstanbul Modern Sinema, son dönem çağdaş Polonya sinemasından örneklerin bir araya geldiği bir program sunuyor. Polonya’dan Şimdi adlı program 27 – 30 Nisan’da izleyicisiyle buluşuyor.

Polonya sinemasının genç yönetmenlerinin ödüllü filmleri İstanbul Modern'de

İstanbul Modern Sinema, Türk Tuborg A.Ş.’nin katkıları, Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu ve İstanbul’da Polonyalılar Derneği işbirliğiyle, uluslararası festivallerde övgü ve ödül toplayan filmlerin yer aldığı bir program hazırladı.

Polonya’dan Şimdi adlı programda, Sundance Film Festivali Dünya Belgeselleri bölümünde Michal Marczak’a En İyi Yönetmen ödülünü kazandıran Uykusuz Her Gece, yine Sundance Film Festivali’nde jüri özel ödülünü kazanan Deniz Kızlarının Şarkısı ve 2016 Berlin Film Festivali’nde En İyi Senaryo ödülünü kazanan “Aşk Birleşik Devletleri” yer alıyor.


Çağdaş Polonya Sineması üzerine bir söyleşi

Program dahilinde ayrıca moderatörlüğünü sinema yazarı Senem Aytaç’ın yapacağı Çağdaş Polonya Sineması konulu bir söyleşi de gerçekleştiriliyor. Sanat Yönetmeni ve İstanbul’da Polonyalılar Derneği kurucularından Agata Trojak’ın ve Uyusun da Büyüsünfilminin yönetmeni Kuba Czekaj katılacağı söyleşi, 30 Nisan Pazar günü saat 17.00’de.

Deniz Kızlarının Şarkısı (Corki Dancingu), 2015

Deniz Kızlarının Şarkısı

Varşova’da iki vahşi denizkızı, Gümüş ve Altın, bir gece kıyıya vurur. Gümüş, aradığı aşkı insanlarda bulmayı arzularken, kana susamış Altın ise açlığını insanlar üzerinden gidermeyi istemektedir.

Karşılaştıkları bir aile aracılığıyla bir gece kulübünde çalan müzik grubuna katılmaları ise, kara hayatının mucizelerini ve cazibelerini kendilerince keşfetmek için çıktıkları bu yolculukta dönüm noktası olacaktır.

Yönetmen Agnieszka Smoczyńska’nın 1980’ler Varşovası’nın gece hayatından ve Hans Christian Andersen’in masallarından esinlenerek çektiği film, kışkırtıcı bir büyüme öyküsü.

Yönetmen: Agnieszka Smoczyńska
Oyuncular: Marta Mazurek, Michalina Olszanska, Kinga Preis

***

Uykusuz Her Gece (Azok Az Almatlan Ejszakak), 2016

Uykusuz Her Gece

Bir yanda yaklaşan yeni bir dönemin değişimine gebe olan Varşova, diğer yanda ise büyüme sancıları çeken iki genç, Krzysztof ve Michał. Şehrin sokaklarını, sadece içinde bulundukları anın keyfini çıkararak adeta “talan etmek” isteyen bu iki genç, uyuyakalmış bir dünyada uyanık kalabilmenin nasıl bir deneyim olabileceğini görmek istiyor.

2016 Sundance Film Festivali Dünya Belgeselleri dalında Michał Marczak’a En İyi Yönetmen ödülü kazandıran film, 20’li yaşlarda Polonya’da yaşayan gençlerin portresini çizerken, geleneksel belgeselin de sınırlarını zorluyor.

Yönetmen: Michał Marczak
Oyuncular: Krzysztof Baginski, Michał Huszcza, Eva Lebuef

***

21 X New York, 2016

21 X New York

New York metrosundayız. Her gün binlerce hayatın kesiştiği bu metroda, yeraltından yeryüzüne çıkana kadar birçok karakterin peşinden giderek onların acılarına, tutkularına ve kimi zaman boşa gitmiş kimi zaman da hala gerçekleşmesini ümit ettikleri hayallerine tanık oluyoruz.

Bir şehrin ve o şehrin sakinleri üzerinden, 21. yüzyılda batı toplumlarında yaşayan insanların yalnızlıkla iç içe geçmiş günlük hayatlarını gözler önüne seren belgesel, izleyiciyi duygusal bir yolculuğa çıkarıyor.

Yönetmen: Piotr Stasik

***


Baba – Oğul (Ostatnia Rodzina), 2016

Kendine özgü sürrealist üslubuyla 20. yüzyıl sonlarında adını duyuran Polonyalı ressam Zdzisław Beksiński, 28 yıllık evlilikleri süresince yaşadığı her anı kamerasını elinden hiç bırakmadan kayıt altına almayı saplantı haline getirmiştir:

Yaptığı distopik tablolardan aile içi kavgalarına, yaşamla ölüm arasında gidip gelen tecrübelerinden aşk ve nefret ilişkilerine ve katıldığı sayısız cenazeye…

Yönetmen Jan P. Matuszyński ise bu kayıtlardan yola çıkarak, ihtiraslarla dolu bu sıradışı ailenin biyografik filmini beyazperdeye aktarıyor. Andrzej Seweryn ise Zdzisław Beksiński’yi canlandırdığı bu rol ile Locarno Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kucaklıyor.

Yönetmen: Jan P. Matuszyński
Oyuncular: Andrzej Seweryn, Dawid Ogrodnik, Aleksandra Konieczna

***

Kör Etti Beni Bu Güneş (Slonce, To Slonce Mnie Oslepilo) 2016

Kör Etti Beni Bu Güneş

Rafał Mularz kendi iradesiyle kendini hayattan soyutlamış bir “yabancıdır”. Toplum genelinde kabul görmüş davranış biçimleriyle hareket etmemekte, kendi yarattığı davranış biçimleriyle günlük yaşantısını sürdürerek dış dünyadan korunduğunu düşünmektedir.

Ancak bir gün, sahile vuran ve kendisinden bile daha “yabancı” olan bir göçmen ile karşılaşması, içinde bulunduğu bu yaşam tarzını sorgulamaya itecektir. Polonyalı çağdaş ressam Wilhelm Sasnal’in eşiyle birlikte yönettiği film, Albert Camus’nün Yabancı’sının modern bir uyarlaması niteliğinde.

Yönetmen: Anka Sasnal, Wilhelm Sasnal
Oyuncular: Rafał Maćkowiak, Edet Bassey

***

Uyusun da Büyüsün (Baby Bump), 2015

Uyusun da Büyüsün

Mickey House 11 yaşına girmiştir ve artık kendini bir çocuk olarak hissetmemektedir. Aslında tam olarak ne olduğu hakkında da hiçbir fikri yoktur. Arkadaşları ile arası iyi değildir, annesi ise ona göre tam bir bilmece gibidir.

İçinde bulunduğu bu geçiş döneminde gerçeklik ile hayali birbirine karıştıran Mickey, her şeyi uçlarda yaşamaktadır. Ancak, kaçınılmaz sonun geleceği o güne kadar gücünü toparlayarak, mücadelesini sürdürmeye devam edecektir. Yönetmen Kuba Czekaj, filminde 11 yaşındaki bir çocuğun ergenlik dönemi portresini, fantastik bir çizgi-roman edasıyla çiziyor.

Yönetmen: Kuba Czekaj
Oyuncular: Kacper Olszewski, Agnieszka Podsiadlik, Caryl Swift

***

Aşk Birleşik Devletleri (Zjednoczone Stany Milosci), 2016

Aşk Birleşik Devletleri

1990’lar Polonyası. Ülke genelinde değişim rüzgarları esmekte, özgür olduğu kadar belirsiz de olan bir gelecek insanları beklemektedir. Bu değişimin etkilerini üzerlerinde hisseden farklı yaşlardan dört kadın ise, hayatlarını tamamen değiştirmeye, arzularını gerçekleştirmeye ve mutlulukları için daha çok savaşmaya karar vermiştir.

Yönetmen Tomasz Wasilewski, Polonya’nın siyasal ve toplumsal değişimini temel alarak çizdiği dört güçlü kadın portresi ile dokunaklı bir dönem filmi ortaya çıkarıyor. Film, 2016 Berlin Film Festivali’nde En İyi Senaryo ödülüne layık görülmüştü.


Yönetmen: Tomasz Wasilewski
Oyuncular: Julia Kijowska, Magdalena Cielecka, Dorota Kolak

Her yaştan çocuğun izlemesi gereken en iyi animasyon filmler


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.