Referanduma doğru Türkiye: Evet mi Hayır mı?

Referanduma az kaldı. Sandıktan evet mi çıkacak hayır mı? Halk oylaması sonucunda anayasa değişikliği gerçekleşecek mi? Son zamanlarda yapılan tüm seçimleri kazanan iktidar bu defa yine galip mi çıkacak? Yoksa muhalefet tarafı bu kez şeytanın bacağını kırabilecek mi? Referandumun eksileri ve artıları var mı?

Referanduma doğru Türkiye: Evet mi Hayır mı?

Yıllardır kısık sesle konuşulan, bazen gündeme gelen ve tepkiler ortaya çıkınca geri adım atılan referanduma artık çok az bir zaman kaldı. “Evet” ile “Hayır” kampanyaları tüm hızıyla sürüyor. Partiler ve genel başkanlar oylamadan önceki son hafta miting meydanlarına çıkıyor.

20 Ocak 2017 Cuma günü beşte üç oy sayısı olan 330’u aşarak 339 oy toplayan anayasa değişikliği teklifi meclisten geçerek referandum kararı verildi. 2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumu, 16 Nisan 2017 Pazar günü gerçekleştirilecek.


Referanduma doğru: İstikrar mı, değişim mi?

Parti liderlerinin şehir şehir dolaşıp evet ya da hayır kampanyaları yaptığı şu dönemde, yapılan anketlerdeki kararsızların oy oranının bir hayli fazla olduğu göze çarpıyor. Bu durum da parti liderlerine, kararsız kalan insanların oylarını almak için çaba sarf ettiriyor.

Yaşanan siyasi, ekonomik ve sosyal süreçle birlikte, Avrupa ülkeleri ile yaşadığımız gerginlikler hiç kuşku yok ki evet-hayır oylarını yakından ilgilendiriyor. Bazı insanlar “evet” diyerek siyasi istikrarın bozulmamasını istiyor, bazı insanlar ise “hayır” diyerek tüm yetkilerin bir kişide toplanmamasını istiyor.


16 Nisan’da neden sandığa gidilmeli?

İktidar tarafı evet denilerek siyasi istikrarın bozulmamasını ve tüm yetkilerin bir kişide toplanmayacağı söylerken, muhalefet tarafı ise siyasi değişikliğin ülkeye iyi geleceğini ve tüm yetkilerin bir kişide toplanmasının doğru olmadığını savunuyor. Bu bilgiler ışığı atında verilecek her oyun büyük önemi bulunuyor. Zira son zamanlarda yapılan anketlere bakıldığında evet-hayır oy oranının küçük farklarda gezdiği görülüyor.

Anayasa değişikliği referandumunda “evet” çıkarsa değişecek önemli maddeler:

  • TBMM’de koltuk sayısı 550’den 600’e çıkacak.
  • Milletvekili seçilme yaşı 25’ten 18’e indirilecek.
  • Cumhurbaşkanı yürütmenin başı olacak.
  • Cumhurbaşkanı ve Meclis birbirini fesih edebilecek.
  • Milletvekili ve Cumhurbaşkanı seçimleri düzenli olarak 5 yılda bir birlikte yapılacak.
  • Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun adı Hakimler ve Savcılar Kurulu olarak değişecek.

Yukarıda yazanların dışında aşağıdaki bağlantıdan 18 maddelik anayasa anayasa değişikliği paketini inceleyip kararınızı verebilirsiniz. Sandıktan çıkacak sonucun ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.

Anayasa değişikliği teklifi 18 maddelik tam metni