Filli Boya ve Milli Eğitim Bakanlığı, renklerin öğrenmedeki etkisi gözetilerek hazırlanan Okullarda Renk Etkisi Projesi ile bir ilke imza atıyor.
Uzman Psikolog Ayben Ertem ile birlikte hazırlanan “Okullarda Renk Etkisi” kaynak kitabı ve kartelası; Türkiye’de ilk kez renklerin öğrenme üzerindeki etkisini ve bu psikolojik etkilere göre tasarlanmış okul alanlarının nasıl boyanması gerektiğini anlatıyor.
Okul öncesi, ilköğretim ve liseler özelinde okullarda bulunan tüm alanlar için renk kullanımı önerilerini içeren Okullarda Renk Etkisi kaynak kitabı, aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile binlerce okul idarecisine dağıtılacak.
Filli Boya, bu proje kapsamında renklerin; psikolojik ve sağlık üzerindeki etkilerinin, çocuk odaları ve okullar gibi belirlenmiş alanlar özelinde anlatıldığı, bilimsel makalelerle zenginleştirilmiş www.renketkisi.com web sitesini hayata geçiriyor.
Hayalleri her daim yaşam alanlarına taşıyan Filli Boya, çocukların gelişimine ve eğitimine verdiği önem doğrultusunda çocuklar ile renkler arasındaki güçlü bağı anlattığı çalışmalarını sürdürüyor.
Filli Boya, Uzman Psikolog Ayben Ertem ile birlikte gerçekleştirdiği araştırma ve çalışmalar sonucunda çocuklar üzerinde renklerin etkisini ortaya koyan bir çalışmaya daha imza attı.
Filli Boya, kısa bir süre önce tanıttığı Çocuk Odaları Renk Koleksiyonu’ndan sonra renklerin okullarda dikkat ve öğrenme üzerindeki etkisini araştırdığı çalışma kapsamında”Okul Renkleri Koleksiyonu”nu oluşturdu.
Okullara özel renk koleksiyonu..
Okul binalarının konumu, ışık alma oranları ve cam yüzeyleri özelliklerine göre segmentlere ayrılarak hazırlanan “Okul Renkleri Koleksiyonu”nda okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim ve liseler için seçilmesi gereken renk tonları belirtiliyor.
Anaokulları için sınıf, oyun odaları, yemek alanı, müdür odası, koridorlar için renk önerileri verilirken, ilkokul ve liseler içinse sınıfların ışığa ve baktığı yöne göre değişen renk alternatiflerinin yanı sıra sınıf içinde bulunan duvarların her biri için ayrı renk seçimleri bu çalışmanın dikkat çeken özellikleri arasında yer alıyor.
Aynı zamanda ilkokul ve lise kurumlarının spor salonu, kütüphane, toplantı odası, dans stüdyosu, dil ve matematik laboratuarı, revir-doktor-hemşire odası ve rehberlik odası gibi ortak alanları için de renk önerilerine değiniliyor.
Öğretmen ve öğrencilerin baktıkları duvarlar özel olarak farklı renklendirilmeli…
Çalışmanın oluşum sürecinde danışmanlık yapan Uzman Psikolog Ayben Ertem: “Renklerin öğrenmeye etkisinin çok büyük olduğu araştırmalar ile kanıtlanmış durumda. Özellikle öğrencilerin en çok vakit geçirdikleri sınıflarda bu konu daha da büyük önem taşımakta. Öğretmenin baktığı yöndeki renklerin seçimi öğretme performansını etkilemekte. Öğrenciler için ise tahtanın arkasındaki yüzeylerin renkleri yine dikkati yoğunlaştırmada önem taşımakta.” diye konuştu.
Filli Boya 12 Anaokulu’nu renklendiriyor…
Filli Boya, proje kapsamında İstanbul’da lansmanı yaptığı İTÜ Maçka Anaokulunu oluşturduğu Okul Renkleri Koleksiyonu’na uygun olarak boyadı. Proje kapsamında ayrıca Adana, Ankara, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İzmir, Kayseri, Manisa, Sakarya, Trabzon illerinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen pilot anaokulları da okulların kapanmasıyla “Filli Kadın Ustalar” ile birlikte boyanmaya başlayacak.
Renge dair her şey bu sitede: www.renketkisi.com
Filli Boya aynı zamanda, Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile renkler ve etkileri konusunda her zaman güncel bilgilere ve makalelere ulaşılabilecek www.renketkisi.com sitesini hayata geçirdi.
Rengin etkilerine ve renge dair pek çok bilgi dijital ortamda www.renketkisi.com internet sitesi vasıtası ile de takip edilebilecek. Site, renk üzerine Türkiye’de ve dünyada gerçekleştirilen makalelerin yanı sıra, renklerin yaşamamız ve çocuklar üzerindeki etkilerinin de anlatıldığı bilimsel bilgiler içeriyor.
www.renketkisi.com internet sitesinde, renk ve ışık arasında ilişki, dünyada renk konusunda yazılmış makaleler, yapılmış araştırmalar ve sonuçları, çocuklar ve renkler arasındaki güçlü bağ, rengin sağlığa etkisi ile dekorasyonda renk etkisi okuyucular ve merak edenler ile buluşuyor.
Gelecek nesilleri önemsiyoruz..
Betek Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu ile gerçekleştirdiği basın toplantısında renklerin çocuklar üzerindeki etkilerine Filli Boya olarak hassasiyet ile durduklarını belirtti.
Tayfun Küçükoğlu: “Filli Boya olarak kısa bir süre önce evlerimizde çocuk odalarında, yaşlarına ve karakterlerine göre çocuklarımız için hangi rengi seçmemiz gerektiğini anlatan güzel bir çalışma gerçekleştirdik. “Çocuk Odalarında Renk Etkisi” koleksiyonumuz bilimsel verilere dayanarak uzman psikolog danışmanlığında gerçekleştirilen ülkemizdeki ilk renk koleksiyonu oldu.
Şimdi bu konuyu “Okullarda Renk Etkisi” projesiyle daha ileriye taşıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’mız ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği sayesinde 12 pilot anaokulunda, çocuklarımızın renklerden olumlu etkilenmesine yönelik hazırlanan boyama çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. Aynı zamandawww.renketkisi.com sitesini kurumsal sorumluluğumuzun bir ifadesi olarak hayata geçiriyoruz.
Bu site Türkiye’de şimdiye kadar renkler ve renklerin hayatımıza etkilerini anlatan ilk ve en kapsamlı kaynak olarak hayata geçiyor. Site içerisinde öğrenmeden uyumaya, oyun oynamaktan ders çalışmaya kadar evlatlarımızın çocukluk dönemleri boyunca içerisinde bulundukları fiziki ortamları nasıl renklendirmemiz gerektiğini anlatan bilgiler bulunuyor.
Biz Betek olarak; hem bu özel renkleri oluşturuyor ve aynı zamanda çocuklarımızın sağlıklarını olumsuz yönde etkilemeyecek ürünler geliştirerek inovasyonumuzu sağlık merkezli gerçekleştiriyoruz. Çocukların hem fiziki hem de psikolojik olarak renklerden ve boyalardan olumlu etkilenmesi için üzerimize düşen görevleri her zaman yerine getireceğimizi belirtmek isterim.” şeklinde konuştu.
Toplantıya katılan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu:
Filli Boya tarafından gerçekleştirilen “Okullarda Renk Etkisi” projesi, özel sektör ve kamu iş birliğinde ortak çözüm üretilmesi konusunda önemli bir adımdır. Filli Boya yönetimi, hem web sitesi, hem de okul renkleri kataloğunu uygulama modeli olarak kamuya sunmak üzere 12 ilimizde 12 anaokulumuzu boyayarak sosyal sorumluluk projelerinin uygulanması ve çıktılarının kamuyla paylaşılması adına da bir hafıza oluşturmuştur.
Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu projenin diğer kurumlara da örnek olmasını istiyoruz. Sadece okulların boyanması değil, okulların bilimsel içerikle, nasıl daha verimli boyanacağını, öğrencilerimizin nasıl daha iyi eğitim ve yaşam ortamlarına sahip olabileceklerine rehberlik etmek tam bir sorumluluk yatırımıdır.
Renklerin insanlar üzerindeki etkileri
Yapılan araştırmalar doğrultusunda renklerin; kan basıncı, nefes alışveriş, sindirim, vücut ısısı ve beyin aktivitesinde farklı fizyolojik tepkiler verdiği, görme engellilerin derilerindeki dermo optik görüşü sayesinde farklı renkteki ışıklarda da aynı tepkilerin oluştuğu, renk körleri ve gözleri bağlı insanlarla yapılan çalışmalarda ise renk ve şekilleri ayırt edebildikleri görülmüştür.
Kırmızı rengin altındaki elektromanyetik (infrared, radyo dalgaları) ve morun üzerindeki (ultraviyole, Xray, gamma ışınları) dalga boylarının (renklerin) fizyolojik etkileri bulunduğu biliniyor. Farklı renkler hormonu uyarmak ya da azaltmak için endokrin sistemiyle farklı etkileşime girerler.
Görebildiğimiz elektromanyetik dalgaların beyinde hipofiz bezinden salgılanan melatonin ve seratonin hormanları üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda sağlığımız üzerinde etkileri kanıtlanmıştır. Araştırmalar, beynin bazı bölümlerinin yalnızca ışığa değil farklı dalga boylarına (renklere) da tepki verdiğini gösteriyor.
Renkler çocukları nasıl etkiliyor?
Bir alanın ambiyansını, büyüklüğünü, küçüklüğünü, soğuk veya sıcak olmasını etkileyen renkler, aynı zamanda duygu durumumuzu, hislerimizi ve davranışlarımızı da etkiler. Renkler, çocukların duygu ve düşüncelerini en fazla ifade edebildiği araçlardan biridir.
Çocukların yaş gruplarına göre tercihleri genelde ortak olsa da renk tercihleri duygu durumlarına, kendilerini ifade etme biçimlerine ve hislerine göre farklılık gösterebilir.
Çocuklar, çevreleriyle iletişimi kolaylaştırabilmek için duyularını kullanırlar. Çevresel faktörler, çocukların beslenmesi, büyümesi, gelişimi ve eğitiminde çok önemli bir rol oynar.
İç yerleşim düzenindeki tamamlayıcı parçaların en güçlü ve en önemlilerinden bir tanesi de renktir. Özellikle okul öncesinde ve okuma-yazma öğrenen iletişim kurmaya yeni başlamış 6-7 yaş civarındaki çocuklarda renk dışarıdan bilgi almak için çok önemli bir kaynaktır.
Araştırmalara göre çocukların büyük kısmında 4-4.5 yaşlarında renkleri tanımaya başladığı, 5- 9 yaş arasında ise renkten şekil tanımaya geçtiği görülür. Bu tanıdan hareketle okul öncesi çocuklar ve hatta 7-8 yaşına kadar çocuklar için tasarımda önemli olan renktir.
Yaratıcılıklarını ve hayal dünyalarını besleyecek öğrenme alanlarına ihtiyaç duyan çocuklar için sınıflar, bu amaçla kullanılan en önemli araçtır ve en çok dikkat edilmesi gereken alanların başında gelmelidir.
Okuldaki sınıfları planlarken çeşitli renklerin belli işlevleri harekete geçirdiği bilinmelidir. Okullarda kullanılacak uygun renkler mutlak bir şekilde öğrenmeye katkı sağlar.
Örneğin; ortamdaki koyu renklerin öğrencilerde belirsizlik ve kasvet yaratabilme ihtimali varken, neşeli, keyif veren renkler, bir çocuğun özgüvenini arttırabilir. Çocuklar ortamdaki dalgalanmalardan, değişimlerden etkilenirler. Tavan yüksekliği, ışık ve rengin uyumu bu anlamda çok önemlidir.
Rengin dikkat ve öğrenmeye etkisi
Baktığımız, gördüğümüz her şeyde var olan, günlük yaşamımızın ayrılmaz bir parçası olan renklerin bilimsel çalışmalarla üretkenlikte ve öğrenmede rolü olduğunu gösterir. Renk ile çocukların beyin gelişimi arasında bir bağlantı vardır. Bu yüzden de okullarda renkler, sadece dekor amaçlı değil, dikkat ve öğrenmeye fayda sağlamak amaçlı ve fonksiyonel olarak seçilmelidir.
Çocukların dikkat sürelerini uzatmada, göz yorgunluklarını azaltmada ya da hareketlerinin yavaşlamasına etki etmelidir. Bir sınıf ortamı, bilgi alımını ve akılda tutmayı maksimize ederken, katılımı da artırıcı olmalıdır. Bunu yapabilmenin anahtarı da öğrencileri çok fazla uyarana maruz bırakmamaktır.
Eğer sınıftaki mobilyalar renkliyse duvar renklerini daha sakinleştirici ya da nötr renklerden seçmek gerekir. Kullanılan sandalyeler, sıralar, masalar parlak, enerjik renkler değilse duvarlarda enerjik bir renk kullanmak yerine asılan materyaller parlak renklerden seçilebilir, duvarlar yine rahatlatıcı tonlarından oluşmalıdır.