Ege 6.3 şiddeti ile sallandı. Deprem sadece Türkiye’de 13 şehirde hissedildi. Merkez üssü İzmir Karaburun olan deprem, Atina başta olmak üzere Yunanistan’da da paniğe neden oldu.
Türkiye’de tam 13 şehirde hissedildi!
Sarsıntı İzmir, İstanbul, Çanakkale, Tekirdağ, Kütahya, Manisa, Aydın, Balıkesir, Bursa, Yalova, Edirne, Kırklareli, Eskişehir‘de de hissedildi, büyük panik yaşandı. Telefon hatlarında kısa süreli aksamalar yaşandı. Ayrıca Yunanistan’da da başkent Atina başta olmak üzere birçok kıyı ilinde paniğe neden oldu.
Depremi 2 ay önce bilen Profesör Ahmet Ercan konuştu
Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, 2 ay önce yaptığı açıklamada “Midilli’de 7.2 büyüklüğünde bir deprem sürpriz olmaz” demişti. Profesör Ercan’ın yeni açıklaması da korkuttu. Haberin devamı
En büyüğü 4.9 olmak üzere 30’dan fazla artçı!
Ege Denizi Karaburun açıklarında saat 15.28’de 6.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem İzmir’in yanı sıra İstanbul, Bursa, Yalova, Çanakkale, Edirne, Manisa gibi çok sayıda ilde şiddetli şekilde hissedildi. Deprem sonrası vatandaşlar panikle sokağa döküldü. İlk depremin ardından AFAD verilerine göre saat 15.35’te 4.9, 15.47’de ise 4.5 büyüklüğünde sarsıntılar kaydedildi. AFAD verilerine göre ilk depremin ardından 24 artçı sarsıntı kaydedildi. İzmir Valisi, şu ana kadar kendilerine ulaşan bir can kaybı olmadığını duyurdu.
Artçı depremler devam ediyor
İzmir’in Karaburun ilçesinin 6,2 büyüklüğündeki depremle sarsılmasının ardından en büyüğü 4.9 olan 24 artçı deprem daha meydana geldi. Uzmanlar artçıların süreceğini belirtirken, başta İzmir olmak üzere Ege kıyısındaki merkezlerde birçok kişi ev ve iş yerlerine girmedi.
Kızılay’dan uyarı
Ege Ve Marmara bölgelerinde paniğe yol açan 6.3 büyüklüğündeki depremin ardından açıklamalarda bulunan Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık vatandaşları artçı sarsıntılara karşı uyardı. Dr. Kınık, “Egefayları formasyonu gereği uzun deprem artçıları oluşturabilirler. Vatandaşlar bölgede dayanıksız ve hasarlı binalardan uzak durmalılar” dedi.
Twitter adresinden açıklamalarda bulunan Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, “Yunan Kızılhaçı ile görüşüldü ve Midilli ile ilgili kendilerine olumsuz bir bilgi ulaşmadığını ifade ettiler” mesajını paylaştı.
AFAD’dan açıklama
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Ege Denizi-İzmir Karaburun açıklarındaki depreme ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “12 Haziran 2017 tarihinde saat 15.28’de Ege Denizi İzmir Karaburunaçıklarında 6,2 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. İstanbul, İzmir, Balıkesir, Manisa ve Çanakkaleilleri ile yapılan görüşmelerde, depremin hissedildiği ancak can ve mal kaybına yönelik henüz bir ihbar ulaşmadığı bilgisi alınmıştır. Depremin en çok hissedildiği yer olan İzmir Dikili, Karaburun, Foça, Aliağa ilçelerinde İzmir Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü’nden ekipler keşif çalışmalarına başlamıştır. İzmir, Bursa, Sakarya, Afyon, Ankara, Manisa, Uşak ve Aydın İl AFAD’dan ekipler bölgeye sevk edilmiştir” denildi.
Muhtemelen İstanbul depremi ile ilgisi yok
İzmir, Aydın, Manisa ve Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı sağlık ekiplerinin teyakkuzda beklediğinin belirtildiği açıklamada, “Manisa lojistik deposundan 16,5 m2’lik 240 aile çadırı tedbir amaçlı bölgeye sevk edilmiştir. An itibarıyla herhangi bir can kaybı bilgisi alınmamıştır. Deprem sonrası artçı sarsıntılar devam etmektedir. Söz konusu depremin muhtemel İstanbul Depremi ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Gelişmeler AFAD Başkanlığı’nca takip edilmektedir” ifadeleri kullanıldı. Öte yandan AFAD’da kriz merkezi oluşturuldu.
Kandilli’den yine revize: 6.0
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) ise depremin büyüklüğünü önce 6.3 olarak duyurdu, ardından 6.0 olarak revize etti.
Avrupa Akdeniz Sismoloji Merkezi: 6.3
Reuters’ın haberine göre, Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC) depremin şiddetinin 6.3 olduğunu açıklarken, merkezinin İzmir’in 84 kilometre kuzeybatısında olduğunu duyurdu.
Midilli’de binalarda hasar var
Reuters, Midilli’deki Plomari kasabasında bazı yapılarda hasar bulunduğunu duyurdu. Haberde, ciddi bir yıkım ya da yaralıların bulunduğu konusunda bir bilginin bulunmadığı belirtildi.
Vatandaşlar sokağa döküldü, panik devam ediyor
İstanbul ve İzmir’de de hissedilen deprem vatandaşlarda paniğe neden oldu. İşyerlerini boşaltan çalışanlar yakınlarını ulaşmak için telefonlarına sarıldı. Korku yaşayan bazı vatandaşların gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü.
İzmir Valisi: Can kaybı veya yaralı yok
İzmir Valisi Ayyıldız yaptığı açıklamada, “Kentte can kaybı ya da yaralı yok” açıklamasında bulundu. Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır yaptığı açıklamada, “Şu ana kadar olumsuz bir haber yok” dedi. Karaburun Kaymakamı da depremde can kaybı olmadığını belirtti. Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır yaptığı açıklamada, “Şu ana kadar olumsuz bir haber yok” dedi. Karaburun Kaymakamı da depremde can kaybı olmadığını belirtti.
Aziz Kocaoğlu: Çok şiddetli bir deprem
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocağolu da, “İzmir’de bize ulaşan bir problem görünmüyor ama baya şiddetli bir depremdi. Belediyede çalışıyordum, arkadaşlar dışarı çıktılar. Teyakkuz halindeyiz, bir yerde bir şey olursa tüm hemşehrilerimizin yardımına koşacağız. Bekliyoruz, görevimizi yapmaya hazırız. Karaburun üs olarak görünüyor, oraya da ulaştık. Bir kayanın kayması söz konusu. Bir can veya mal kaybı görünmüyor şu anda” şeklinde konuştu.
Kandilli: Ne ilk ne de son deprem olacak
Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özdener, CNN TÜRK yayınına telefonla bağlanarak yaptığı açıklamada, “Yerin 20 km derinliğinde bir depremden bahsediyoruz. Karaburun açıklarında sığ sayılabilecek bir deprem meydana geldi. Dolayısıyla bu depremin etkisinin Ege Bölgesi, İzmir üzerinde çok şiddetli hissedilmesi ve yaklaşık 400-500 km uzaklarda dahi etkilerini görmemiz mümkün. Üzülerek söyleyeceğim ama bu depremlerin artçılarını göreceğiz. Büyüklüğü 5-5,5’a ulaşacak artçılar olabilecektir. Vatandaşlarımız özellikle AFAD’ın uyarılarına dikkate alarak yaşamlarını sürdürmelerini öneriyorum. Bu bölge için ne ilk ne de son bir deprem. Benzer depremlerin tekrarlanması bu bölge için gayet doğal” açıklamasında bulundu.
Oğuz Gündoğdu: Bu depreme ihtiyatlı bakmamız lazım!
CNN Türk’e konuşan deprem uzmanı Oğuz Gündoğdu, “Hangi faylarda kırılmalar yaşandığını bilmediğimiz için ihtiyatlı bakmamız lazım. Evlerine güvenmeyen vatandaşlarımız evlerine bir süre girmesinler. Bir süre dışarıda vakit geçirsinler” açıklamasında bulundu.
Deprem neden çok şiddetli hissedildi?
Prof. Dr. Şerif Barış: (Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Yer Fiziği Ana Bilim Dalı Başkanı):İkişer üçer yıl arayla 6 büyüklüğündeki depremlerin olması normal. Bulunduğumuz coğrafya bu sık depremleri yaşamaya alışmamız gerekiyor. Muhtemelen biraz derin bir deprem olduğu için gerek İstanbul’dan gerekse Atina’dan erişildi. Bu depremin artçıları bir yıl sürer. 5 – 5,3’e kadar artçı olabilir. Tsunami korkusunun olmaması gerekir. Ege Bölgesi’nde kırıklı çıkıklı faylı bölgeler var. Civardaki fayları etkileyebilir, onlar da büyük değil. Başka bir büyük depremlerin beklentisi içerisine girilmemesi lazım.Hasarlı binalara eşya alınmak için girilmemesi, birkaç saat dışarda beklenmesi, uzmanların görüşlerinin alınması gerekiyor.
Başka depremleri tetikleme ihtimali var mı?
Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, “Öncelikle ülkemiz bir deprem bölgesi, ikişer üçer yıl arayla bu tür 6 büyüklüğündeki depremlerin Türkiye’de olması normal. Bu Karaburun açıklarında denizde olan bir deprem. Muhtemelen biraz derin bir deprem olduğu için gerek İstanbul’da gerekse Atina’da hissedildi. İvmesi de önemli. Karaburun’dan kıyıdan ne kadar uzak olması da önemli. Çünkü bütün bunlar hasarı belirleyen faktörler.”
Prof. Dr. Şerif Barış açıklamasına şöyle devam etti: “6.5 büyüklüğündeki depremlerin artçıları bir yıl sürer. 5.3’e kadar artçı depremler olabilir. Bir yıl içinde sayıları ve şiddeti azalır. Vatandaşların hasarlı binalara girmemeleri gerekiyor. Bu deprem tsunami üretecek bir büyüklükteki deprem değil. Marmaris Köyceğiz açıklarındaki depremler tsunamiyi tetikleyen depremlerdir. Bir tsunami korkusu olmaması gerekir. Bu deprem ancak civarındaki fayları tetikleyebilir. Başka büyük deprem beklentisi içerisine girilmemesi gerekir” dedi.