Güneş kremleri ile ilgili bilmeniz gerekenler

Sıcaklıkların arttığı, yazlık yerlerde nüfusun artmaya başladığı şu günlerde özellikle tatilcilerin unutmaması gereken en önemli şeylerden biri: Güneş kremi. Peki bu güneş kremleri ile ilgili bilmeniz gereken şeyler neler?

Güneş kremleri ile ilgili bilmeniz gerekenler

Yapılan bir araştırmaya göre insanların sadece %30’u güneş kremi kullanıyorlar ve kullananların da sadece %50’si güneş kremini düzgün uygulayabiliyorlar. Güneş kremi konusunda yanlış bilinen o kadar fazla şey varken, bu yazı sayesinde yanlış bildiğiniz şeyler varsa siz de yaz gelmeden bunları değiştirebilirsiniz.

Öncelikle SPF (sun protection factor) 30 veya üzeri bir güneş kremi kullanmak sizin için yararlı olacaktır çünkü SPF 30, sizi UV ışınlarından %97 oranında korurken SPF 15’te bu sayı %93’e düşer. SPF 50 ile bu korumayı %98’e kadar çıkarabilirsiniz. Anlayacağınız, halk arasında dolaşan “SPF30, SPF 15’ten 2 kat fazla korur” şeklindeki yargılar yanlıştır ama koruması tabiki çok daha fazladır. SPF30-50 arası bir güneş kremi sizi güneşin zararlı ışınlarından korumaya yardımcı olacaktır.


güneş kremleri spf dereceleri
SPF dereceleri

“Ben zaten esmerim, güneş kremi kullanmama gerek yok” diye düşünenlerdenseniz, yanılıyorsunuz. En koyu tenli insanların bile güneş kremi kullanması gerekir. Güneş kremi cildinizin yaşlanmasını geciktirir ve sizi cilt kanserinden korumaya yardımcıdır.


Günde bir kez kullanmak yeterli mi?

Sabahtan bir kere güneş kremi sürüp sonrasında yenilememek de akıllıca bir davranış değildir. Her iki saatte bir tekrar güneş kremi sürmek gerekir. Ayrıca unutmamak gerek ki hiçbir güneş kremi tamamen su/ter geçirmez değildir. Fakat üzerinde “water resistant” yazan güneş kremleri 40-80 dakika ıslak teninizi de koruma özelliğine sahiptir, güneş kremi satın alırken buna dikkat edebilirsiniz.

Peki ya hava bulutluysa?

Özellikle ülkemizde en çok rastlanan hatalardan birisi de havanın bulutlu olduğu günlerde güneş kremi kullanmaya gerek olmadığıdır. Eğer dışarıda uzun süre geçirecekseniz, güneş kremi sürmeniz sizi fark etmeden karşılaşabileceğiniz güneşin kötü etkilerinden koruyacaktır.

sun block güneş kremleri spf gözlük bronzlaşma

Güneş kremleri güneşe çıkmadan önce ne zaman sürülmeli?


En iyi koruma için, güneşe çıkmadan yaklaşık 30 dakika önce güneş kreminizi tüm vücudunuza sürmelisiniz. Yüzünüz, kollarınız, omuzlarınız ve ayaklarınıza önem göstermeli, dudaklarınıza da en azından SPF 15 içerikli dudak kremlerinden sürmelisiniz. Sadece güneş kremi sürmekle yetinmemeli, uzun süre dışarıda vakit geçireceğinizde güneş gözlüğü ve şapkanızı da takmayı unutmamalısınız.

Güneş lekeleri neden olur? Engellemek için neler yapılmalı?


İpek Tanrıverdi
İpek Tanrıverdi, 1995 yılında Adana’da doğdu. Lise öğrenimini Adana Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Bilkent Üniversitesi İşletme (İngilizce) bölümünü kazanmasıyla yolu Ankara’ya düştü. Sonrasında, o da herkes gibi İstanbul ile tanıştı. Hayvansever, insansever ve yaşamseverdir.