LGBTİ+ Onur Haftası (Pride) 25 yaşında!

Bir avuç insanla başlayan, ilk yıllarında yasaklamalar ve engellerle karşılaşan İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası 25. yaşına erişirken artık on binleri bir araya getiriyor.

LGBTİ+ Onur Haftası (Pride) 25 yaşında!

“Aramızda ne var?” diye soruyoruz bu sefer. İyisiyle kötüsüyle “aramızda ne var?” sorusunun peşinde hafta boyunca panel, forum, atölye, tiyatro gösterisi gibi pek çok ücretsiz etkinlik düzenleniyor.

Gönüllüler tarafından düzenlenen ve tüm katılımcıların dayanışmasıyla gerçekleşen 25. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası etkinlikleri bu yıl “Aramızda Ne Var?” temasıyla 19-25 Haziran tarihleri arasında Taksim ve çevresindeki çeşitli mekânlarda düzenleniyor. Hafta, 25 Haziran’da düzenlenecek Onur Yürüyüşü’yle son bulacak.


Tüm dünyada Haziran ayında çeşitli etkinlikler ve yürüyüşlerle kutlanan Onur ayı, bu yıl  Türkiye’de İzmir, Mersin, Antep ve Kocaeli’nde Onur Haftası etkinlikleri ve yürüyüşleri gerçekleştirildi. İstanbul Onur Haftası da, bu illerde gerçekleşen etkinlik ve yürüyüşlerin heyecanıyla başlayacak.

Türk Dil Kurumu, “İki şeyi birbirinden ayıran uzaklık…” olarak tanımlıyor “ara” kelimesini. Peki “ara” sadece ayırır mı iki şeyi, birleştirdiği yerler de yok mudur mesela? İnatla tutunduğumuz aşklarımız, ellerimiz, dokunuşumuz ve birbirimize duyduğumuz arzu var mesela aramızda. Aramızdaki tüm bu kötü, umutsuz görünen şeylere rağmen paylaşmaktan, dayanışmaktan, bir arada olmaktan aldığımız güç var. Bizi incitmek için söylenen kelimelere sahip çıkan cesaretimiz, yılmadığımızın en büyük kanıtı; kentin en ücra sokaklarında yankılanan kahkahamız ve neşemiz var. Farklı biçimlerde, farklı görünümlerde, farklı tatlarda, uzun, kısa, şişman, zayıf, güzel, çirkin, bazen tanımlayamadığımız, bazen de hiçbir tanımlamaya sığmayan, nefes alan, orgazm olan, yürüyen, yaşayan, var olan bedenlerimiz var. Bir “ara”dalığımız var, aynı “ara”yı paylaşmamız var.

lgbti onur haftası

Hande Kader ve Ahmet Yıldız

O aynı “ara”da benzer baskılara uğramışlığımız da var. Önce derneklerimizi kapatmaya çalışan, son iki yıldır da yürüyüşümüze saldıran, bir araya gelmemizi istemeyen devlet var. Adaletle aramızda Hande Kader‘in ve Ahmet Yıldız’ın katillerini yakalamayan cinsiyetçi, eril hukuk var. Emeğimiz ile aramızda “genel ahlak yasası”, patronlar ve pezevenkler var. Kent ile aramızda bizi gettolara hapseden, kenti şekillendiren bir iktidar; evlerimizi mahallelerimizi elimizden alan kentsel dönüşüm; sokaklar ile aramızda, yürüyüşlerimize saldırı çağrısı yapan, devletin ve adil olmayan hukukun açıkça desteklediği paramiliter gruplar var.

Bunların da ötesinde tüm toplumu tahammülsüzlüğe, kendisi gibi olmayanı kabul etmemeye sürükleyen büyük bir kutuplaşma var. Bu kültür artık öyle köklü, öyle güçlü, öyle yerleşik ki, kendi dayanışma ağlarımıza da sızıyor, mücadele alanlarımıza etki ediyor. Aramızda, bizi böyle bölecek, uzaklaştıracak, öfkelendirecek ne var?


Bir arada durmanın her zamankinden daha hayati olduğu bu dönemde, bizi bölen ve bizi birleştiren şeyleri konuşmamız gerektiğini düşünüyoruz. Gördüğümüz tüm baskılara rağmen 25 yıldır burada, bu sokaklarda, bu ülkede, bu toplumda var olmamızı sağlayan, aramızda çok güzel şeyler var. İçinde bulunduğumuz umutsuzluğa, sürüklendiğimiz atalet haline direnmek için birbirimize tutunmayı öneriyoruz.

25. LGBTİ+ Onur Haftası programında bu yıl neler var?

25. LGBTİ+ Onur Haftası programında bu yıl neler var?

Bir “ara”dalığımız toplumdaki her şeyin LGBTİ+’ların ve Onur Haftası’nın da ilgi alanına girmesine yol açıyor. Dolayısıyla genellikle “renkli” olarak tanımlanan haftada OHAL gibi pek o kadar da “renkli” olmayan bir konuyla ilgili iki panel yer alıyor. Ayrıca üç günlük video aktivizm atölyesi de farklı direniş ve dayanışma yollarını konuşmaya, öğrenmeye imkân tanıyacak.

Türkiye çapında 18 ildeki LGBTİ+ örgütlerinden gelen katılımcılar LGBTİ+ hareketinin yerel dinamiklerini örgütlenme ve mücadele pratikleri açısından paylaşacaklar.

LGBTİ+ hareket sadece insanlar arasında yaşanan ayrımcılığı değil insanın başka türlerle olan ilişkisini de sorgulamakta. Bu çerçevede de, vegan politikaya alan açıp tartışma zemini yaratmak amacıyla ekofeminizm/hayvan hakları yönlerinden vegan politika tartışılacak ve bir vegan piknik düzenlenecek.

Bunun yanında arzular, bedenler, LGBTİ+ kültürü ve tinselliğine dair atölyeler, forumlar, Onur Haftası Sergisi, etnisite ve sömürgecilik, mahpusluklar, pek konuşulmayan aseksüellik gibi konularda da paneller ve atölyeler bulunmakta.


Programda çoğu akşam tiyatro oyunları da yer alıyor, şiir okuma etkinliği ve sokakta duvar boyama (mural sanat) işi de bu yılın programında bulunmakta. 25. LGBTİ+ Onur Haftası etkinliklerini prideistanbul.org sitesinden ve istanbulpride Facebook adresinden takip edebilirsiniz.

Eşcinsellik Dosyası


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.