Mide yanması nedenleri neler? Mide yanmasına ne iyi gelir?

Mide yanması şikayetlerinde ne yapmalı? Mide yanması nedenleri neler? Mide yanmasına ne iyi gelir? Hangi besinleri tüketmeli?

Mide yanması nedenleri neler? Mide yanmasına ne iyi gelir?

Mide yanması nedenleri neler?

Mide yanması problemini kısaca yediğimiz besinlerin sindirilmesi için salgılanması gereken mide asidinin normalden daha fazla salgılanmasına bağlı olarak ortaya çıkan rahatsız edici bir durum olarak tanımlayabiliriz. Buna neden olan pek çok iç ve dış etken mevcuttur. Mide yanmasının başlıca nedeni ise yanlış beslenme şeklidir. Sindirimi zor olan, çeşitli işlemlere tabi tutulmuş, yeterince temiz olmayan gıdaların tüketilmesi, çok fazla yemek yemek ya da ağızda tam olarak çiğnenmeyen besinlerin yutulması gibi yapılan beslenme hataları mide yanmasını tetikleyen en büyük etkenlerdir. Bunların yanında özellikle mide çevresini rahatsız edecek derecede dar olan giysiler de mide yanmasına neden olabilmektedir.

Mide yanmasına karşı alınabilecek önlemler neler?

Eğer mide yanmasının sebepleri yukarıda saydığımız durumlardan dolayı kaynaklanıyorsa öğünlerinizi az az ve sık sık tüketmeniz ayrıca besinleri güzelce çiğnedikten sonra yutmanız mide yanması şikayetlerinizin azalmasına yardımcı olacaktır. Bunun yanında mide yanmanızın hafiflemesi amacıyla bir bardak ılık süt ya da su içebilirsiniz. Asitsiz sıvılar mide hareketlerinin düzene girmesine ve ağrıların hafiflemesine yardımcı olacaktır. Bunların yanında yemek yerken dik oturmak, yatmadan önce yemek yememek, dar giysiler giymekten kaçınmak ya da fazla asitli gıdalar tüketmemek de mide yanmasına karşı alınabilecek bazı önlemlerdir.


Tüm bunların yanında eğer mide yanmanızın temel nedeni başka bir sağlık sorununuzdan dolayı kaynaklanıyorsa kesinlikle bir doktora başvurmanız gerekir. Ayrıca mide yanmasının başka bir hastalığın habercisi olup olmadığını da bu şekilde öğrenerek herhangi bir hastalık karşısında erken teşhis ve tedavi yapılmasını sağlamış olursunuz.

Mide yanmasına ne iyi gelir? Mide yanmasını hafifleten besinler:

Patates

Patates asırlardır sindirim ve mide problemlerini hem azaltmak hem de tamamen yok etmek amacıyla tüketilen bir besindir. Mide yanmasını önlemek amacıyla çiğ ya da haşlanmış olarak tüketilebilir.


Maden Suyu

Maden suyu genellikle ağır yiyecekler yedikten sonra sindirimi kolaylaştırmak amacıyla tüketilen bir içecektir. Sahip olduğu genel içeriğiyle sindirim ve mide asitlerini düzenleyici özelliktedir ve bu nedenle de mide yanması gibi bir sorunun oluşmasını engeller.

Muz

Muz herkesin severek tükettiği besleyici bir meyvedir. Sahip olduğu lifli yapısıyla da sindirime ve mideye oldukça faydalıdır.

Ispanak

Ispanak besleyici bir sebze olduğu kadar haşlanmış yemeği ya da salatası tüketildiğinde de mide yanmalarını önlemede oldukça etkilidir.

Hurma


Hurma mide yanması ve diğer mide problemlerinin önlenmesinde önemli bir yere sahip şifalı olan bir besindir.

Bağırsak paraziti belirtileri ve alınabilecek önlemler neler?