Obradoviç: Öteki adı, şampiyonluk

Sonsuz bir basketbol zekasına ve sihirli parmaklara sahip bir antrenör neler başarabilir? Obradoviç’in kariyeri eşi benzeri olmayan, ikinci kere yazılması olanaksız bir başarı öyküsüdür.

Obradoviç: Öteki adı, şampiyonluk

Zelimie Zeljko Obradoviç

Adı anıldığında akla şampiyonluk çığlıkları gelir. Ne sözcükler, ne de kitaplar Büyük Hoca’yı anlatmaya yetmez. Çalıştırdığı kulüplerin müzelerini kupalarla donatır, taraftarların hayallerini gerçeğe dönüştürür. Takımına sihirli parmakları ile bir kere dokundu mu, kupalar birer birer gelmeye başlar. Dünyanın en büyük basketbol efsaneleri bile hayranlıklarını dile getirmekten kendilerini alamazlar. Üçüncülükler, yitirilen finaller birçok basketbol adamı için başarı olarak gösterilirken Obradoviç söz konusu olduğunda yalnızca şampiyonluklardan söz edilir.

Obradoviç fenerbahçe

Oyunculuğu büyük başarılar ile dolu olmasına karşın antrenörlüğünün gölgesinde kaldı.

Borac Çaçak ve Partizan formaları altında toplam onbir sezon basketbol oynadı; birer kere Yugoslavya lig şampiyonluğu, Yugoslavya Kupası ve Koraç Kupası şampiyonluğu kazandı. Yugoslavya Ulusal Takım formasıyla olimpiyatlarda gümüş madalya, dünya şampiyonasında altın madalya kazanma başarısı gösterdi. Oyunculuk kariyeri boyunca önemli başarılar elde etmiş olsa da bugün kimse Zeljko Obradoviç’in oyunculuğu ile ilgili konuşmuyor. Antrenör olarak o derece büyük başarılar kazandı ki Sırp Hoca’nın oyunculuğu çoktan unutuldu.


Antrenörlük kariyeri boyunca altı kulübü çalıştırdı; dokuz avrupa şampiyonluğu, iki Saporta Kupası, onbeş ulusal lig, dokuz ulusal kupa, üç ulusal süper kupa şampiyonluğu kazandı. Dört yıl çalıştırdığı Yugoslavya Ulusal Takımı’na bir olimpiyat ikinciliği, birer dünya ve avrupa şampiyonluğu ve bir avrupa üçüncülüğü armağan etti. İnanılmaz bir zafer derlemi oluşturdu, adını basketbol tarihinin efsaneleri arasına altın harflerle çaktı.

Beş farklı kulüp ile dokuz Avrupa şampiyonluğu…

Obradoviç, antrenörlüğe 1991 yılında yıllarca basketbol oynadığı ünlü Partizan’da başladı. Henüz ilk yılında, 1991-92 sezonunda İstanbul’da Partizan’a kazandırdığı avrupa şampiyonluğu gerçekleştirdiği ilk mucize olarak basketbol tarihine geçti. Sırbistan’ın gururu Partizan, 72 yıllık tarihi boyunca ilk ve tek avrupa şampiyonluğunu Obradoviç ile kazandı. İki sezon sonra İspanya’ya geçen ünlü hoca, 1993-94 sezonunda yeni bir mucizeye daha imza attı. Katalonya’nın Joventut Badalona takımına 87 yıllık tarihindeki ilk ve tek avrupa şampiyonluğunu armağan etti.


Obradoviç; iki büyük mucize gerçekleştirdikten sonra dünyanın en büyük kulübü Real Madrid’e transfer oldu. 1994-95 sezonunda Menekşeler’i, beklendiği gibi, onbeş yıldır özlemini çektiği avrupa şampiyonluğuna kavuşturdu. 1997 yılında İtalya’nın ünlü basketbol ekolü Benetton Treviso’nun başına geçti, iki yıl görevde kaldı. 1999 yılında ise Yunanistan’ın Panathinaikos takımına transfer oldu. Yeşil Beyazlılar’ı 2012 yılına kadar çalıştırdı, avrupa basketbol tarihine altın harfler ile yazılı efsanevi bir başarı öyküsüne imza attı. Panathinaikos’a beş kere EuroLeague tacı giydirerek dünyanın en saygın basketbol kulüplerinden birisi durumuna getirdi.

Rüya gibi bir dönem, mucizevi başarılar, Obradoviç ile dünya basketbolunda şahlanan Fenerbahçe efsanesi…

Fenerbahçe, 2013 yılında artık yaşayan efsane olarak anılmakta olan ünlü antrenörü basketbol takımının başına getirdi. Sırp Hoca, geldiği ilk sezondan bugüne kadar Türk basketbolu için inanılmaz denebilecek bir başarı dizisi oluşturdu. 2014-15 sezonunda EuroLeague’de Final Four, 2015-16 sezonunda EuroLeague’de final, 2016-17 sezonunda EuroLeague şampiyonluğu; Türkiye’de üç Beko Basketbol Ligi, bir Türkiye Kupası ve bir Cumhurbaşkanlığı Kupası şampiyonluğu… Böyle büyük bir zafer dizisinin Türk basketbolu adına neler ifade ettiğini anlatabilmek için sözcükler yetersiz kalır. Ünlü Hoca, yalnızca iki yıl önce kazanılması hayal olarak görülen bir kupayı Türkiye’ye getirmeyi başararak mucizeler dizisine yeni bir parça daha ekledi. Fenerbahçe, 110 yıllık tarihi boyunca ilk defa Avrupa Basketbol Şampiyonu oldu.


Tarih, yalnızca şampiyonları anar. Efsane, zaferler kazanarak yazılır. Zeljko Obradoviç, kariyerini henüz sona erdirmediği halde dünya basketbol tarihine ‘efsane’ olarak geçmeyi başardı. Basketbola bakışı, liderlik anlayışı, taktiksel becerisi gençler tarafından dikkatle incelenmelidir. Başarı öyküleri, başarı arayanlar için ilham veren ve yol gösteren derslerle doludur. Sırp Hoca’nın kupalarla dolu profesyonel yaşamı tüm profesyoneller için değerli bir örnektir.

Ajax: Sonsuza dek yaşayan, eşsiz futbol efsanesi


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.