Muğla’nın Yatağan ilçesinde antik çocuk mezarları bulundu

Muğla’nın Yatağan ilçesinde antik çağlardan kalma bebek mezarlarının bulunduğu kesinleşti. Muhtemelen kepçenin çarptığı bir antik mezar parçalandı ve sonrasında çalışmalar durduruldu.

Muğla Yatağan ilçesinde antik çocuk mezarları bulundu

Muğla’nın Yatağan ilçesinin Turgut Mahallesi yakınlarında bulunan kömür ocağındaki çalışmaları sırasında çok sayıda küçük çocuk mezarı ortaya çıktığı, mezarlardan birisinin iş makinesi tarafından kırıldığı kesinleşti. Kömür madeni çalışanlarının kazıları esnasında muhtemelen kepçenin bir mezarı parçaladığı ve sonrasında çalışmaların durdurulduğu anlaşılıyor.

Lagina Antik Kenti’ne çok yakında bulundu

Lagina Antik kentine bir-iki kilometre mesafede Bereket Enerji kömür madeni ekiplerce keşfedilen bebek mezarlarının bulunduğu alanda çalışmaların durdurulduğu ve Kültür Bakanlığı ekiplerinin beklendiği belirtildi. Alanda antik çocuk mezarlığı bulunma olasılığı da yüksek.


Muğla'nın Yatağan ilçesinde antik çocuk mezarları bulundu

Arkeolojik Haber‘in duyurduğu arkeolojik keşfi değerlendiren Evrensel Gazetesi’nden Özer Akdemir’in haberine göre; bölgede çok sayıda çocuk mezarı bulunuyor. Açığa çıkan mezarların incelenmesi için civardaki çalışmalar durduruldu.

Konu hakkında açıklama yapan Turgut Tabiat ve Kültür Varlıklarını Toruma Derneği Başkanı Kazım Erol, çocuk mezarlarının tespit edildiği bölgenin Lagina Antik kentine bir-iki kilometre uzaklıkta olduğunu belirterek şöyle konuştu:


“Yerel dilde Çapalıbağ deriz biz o bölgeye. Bu bölgede antik zamana ait olduğunu sandığımız duvar kalıntıları ve su kuyusu vardı. Bunların video ve fotoğraf çekimlerini yaptık bir-iki ay önce ama şimdi onların hiçbirisi kalmamış. Kepçeler yıkıp geçmiş. Ayrıca daha önce kömür madencilerinin yaptığı çalışmalar sırasında çok sayıda antik değer taşıyan sütun ve taşın traktörlere yüklenerek götürüldüğüne şahit olanlar var.”

Muğla'nın Yatağan ilçesinde antik çocuk mezarları bulundu

“Her şey bizim kontrolümüz altında diyorlardı”

“Müze müdürlüğüne burasının özelliklerini anlatıp kömür madencileri alana girmeden önce bölgenin incelenmesi, tarihsel buluntuların ortaya çıkarılmasını istediğimizde bize ‘Arkeologlarımız alanda çalışıyorlar. Bizim kontrolümüz altında her şey’ yanıtını veriyorlardı. Şimdi bu çocuk mezarları ortaya çıktı. Belki bir kırım, belki de salgın hastalıktan ölen çocuklar gömülmüş muhtemelen buraya ve kaç tane çocuk mezarı var hala bilemiyoruz. Öbek öbek, değişik alanlarda çocuk mezarları ortaya çıkmaya devam ediyor. Çalışmalar şu an için durmuş durumda.”


Kültür Bakanlığı ekiplerinin incelemesinin ardından bölgede bir arkeoloji kazısı gündeme gelebilir.

Video: Göbeklitepe’nin sırrı ne?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.