Yeryüzü Doktorları açlıkla mücadeleye devam ediyor

Her yıl 1-7 Haziran günleri arasında gündeme gelen Açlıkla Mücadele Haftası, tüm dünyada son 70 yılın en büyük insani kriziyle karşı karşıya olunduğu gerçeğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Yeryüzü Doktorları, açlıkla mücadeleye tüm gücüyle devam ediyor!

Yeryüzü Doktorları Somali, Nijer, Yemen gibi kuraklık, yoksulluk ve iç karışıklıklar sebebiyle açlık tehlikesi yaşayan bölgelerde başlattığı beslenme kampanyası ile Açlıkla Mücadele Haftası’nı destekliyor.

Kurulduğu günden bugüne 16 yıldır, 46 ülkeden fazla ve 15 bin gönüllü kadrosuyla sağlık alanında ihtiyaç sahibi insanların yanında olan Yeryüzü Doktorları, 1-7 Haziran Açlıkla Mücadele Haftası’nı, yürüttüğü beslenme kampanyası ile destekliyor.


Yoksulluk, iç karışıklık, kuraklık nedeniyle açlığın en yoğun yaşandığı Somali, Nijer ve Yemen’de Beslenme Kampanyası başlatan Yeryüzü Doktorları, açlıkla mücadeleye tüm gücüyle devam ediyor.

“Açlıkla mücadele politikalarında aktif tutum şart”

Yeryüzü Doktorları

Açlıkla mücadelenin gereklilikten öte bir insani zorunluluk olduğunun altını çizen Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yahyahan Güney,

“Bir insani yardım kuruluşu olarak Açlıkla Mücadele Haftası’nı oldukça önemsiyor ve sahipleniyoruz. Yeryüzü Doktorları olarak 2012’den beri 9 Beslenme Sağlığı Merkezimizde 114 bin 966 kişiye birinci basamak sağlık hizmetleri sunduk, 27 bin 900 kişinin ise uyguladığımız beslenme tedavisi ile hayata yeniden tutunmasını sağladık.

Malnutrisyonlu, yani yetersiz beslenme nedeniyle sağlığı bozulan insanları, özellikle savunmaya en muhtaç emzirme dönemindeki anne ve çocukları 3-6 aylık özel terapötik (tedavi edici) tıbbi beslenme tedavilerine aldık.

Bu yıl “Açlıktan Ölüyorum!Gerçekten” sloganıyla kampanyasını yürüttüğümüz beslenme sağlığı projeleri kapsamında 2017 sonuna kadar 2 Beslenme Sağlığı Merkezi daha açmayı planlıyor aynı zamanda ihtiyaç sahibi insanlara gıda yardımlarında bulunmayı hedefliyoruz.

Açlıkla mücadele kapsamında aldığımız tüm bu aksiyonlar elbette tek başına yeterli değil. Hem yerel hem uluslararası otoriteler tarafından açlıkla mücadele politikalarına karşı daha aktif, uzun vadeli ve etkili önlemler alınması şart.


Örneğin gıda güvenliğinin sağlanması, ihtiyaç sahibi bölgelere karşı farkındalık oluşturulması, israfın önüne geçilmesi, modern tarım arazilerinin artırılması, ve iç karışıklıklardan oluşan siyasi istikrarsızlığın son bulması alınması gereken önlemlerin başında geliyor” dedi.

“795 milyon kişi her gece aç yatıyor, yetersiz beslenen çocukların yüzde 45’i ölüyor”

Dünya nüfusunun hızla artması, doğal kaynakların yanlış kullanımı ve kaynaklara erişimde yaşanan eşitsizlik birçok ülkeyi açlıkla karşı karşıya getiriyor.

BM’nin bu yıl açıkladığı verilere göre; Yemen, Somali, Güney Sudan ve Nijerya’da toplam 20 milyondan fazla insanın yaşadığı kıtlık problemi, 1945’ten bu yana yaşanan en büyük insani kriz olarak anılıyor.

5 yaşın altındaki çocuk ölümlerinin neredeyse yarısı yetersiz beslenmeden kaynaklanıyor. Çocuklarda yetersiz beslenmeden kaynaklı ölüm oranı yüzde 45’lere varıyor. Dünyada yeterli gıda üretimi olmasına rağmen 795 milyon kişi her gece aç yatıyor.

Yeryüzü Doktorları hakkında

2000 yılında sağlık alanında uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olarak çalışmalarına başlayan Yeryüzü Doktorları, sayısı 15 bini aşkın gönüllüleri sayesinde ulaştığı ülkelerin ve uyguladığı projelerin sayısını her geçen gün artırıyor.

Bugüne kadar Kenya’dan Filipinler’e, Somali’den Nepal’e kadar 40’tan fazla ülkeye giden Yeryüzü Doktorları, tıbbi insani yardıma ihtiyaç duyan bölgeler başta olmak üzere doğal felaketlerden etkilenen ülkelere de en hızlı biçimde ulaşmayı hedefliyor.

Başlangıçta, gönüllülerden oluşan sağlık ekiplerinin, muayene ve ameliyatlar yapmak ve ilaç-ekipman desteğinde bulunmak amacıyla, kısa süreli sağlık kampları düzenleyerek organize ettikleri yardım çalışmaları, zamanla uzun vadeli ve fark yaratan programlara dönüşmüştür.


Yeryüzü Doktorları bugün, kriz ve acil durumlar ile az gelişmiş ülkelerde; tedavi edici sağlık, koruyucu sağlık, sağlık eğitimi, psiko-sosyal destek, ekipman ve sistem desteği, ilaç ve sarf desteği gibi alanlarda proje ve programlar yürütmektedir.

‘Yeryüzü Doktorları’nın sağlıklı bir dünya için projeleri


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.