Alibaba’nın kurucusundan 3. Dünya Savaşı uyarısı

Alibaba’nın kurucusu Jack Ma, her an değişen ve gelişen internet teknolojisinin de bazı kötü sonuçlarının olabileceğine değindi.

alibaba jack ma 3. dünya savaşı üçüncü

Son zamanların en çok konuşulan ve etkileşime geçilen, dünyadaki e-Ticaret sitesi devleri arasında yerini büyük bir kararlılıkla koruyan Alibaba’nın kurucusu Jack Ma, Çin’de düzenlenen bir inovasyon ve girişimcilik konferansında bir konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmasında Alibaba projesini yürütmeye başladığından itibaren bulunduğu öngörülere insanların kulak asmadığını söyleyen Jack Ma,  her an değişen ve gelişen internet teknolojisinin de bazı kötü sonuçlarının olabileceğine değindi.


Alibaba'nın kurucusu Jack Ma
Alibaba’nın kurucusu Jack Ma

Jack Ma’nın sözünü ettiği bu denli büyük sonuçlar doğurabilecek teknoloji elbette ki yapay zekaydı. Son yıllarda özellikle Kuantum Fiziği’nde yapılan çalışmalar ve gelişmelerin beraberinde yapay zeka teknolojisinde gözlemlenen büyük ilerleme, anlaşılan Jack Ma’yı da kuşkulandırmış.

Üçüncü Dünya Savaşı uyarısı

Jack Ma’ya göre teknolojik devrimler, beraberinde savaşı getirir. Birinci ve ikinci sanayi devrimlerinin hemen ardından insanlığın unutamayacağı derecede büyük dünya savaşları ortaya çıkmıştır. Birinci dünya savaşının sonuçları, dönemin teknolojik şartlarıyla doğrudan bağlantılıydı. Yapılan atılımlar dolayısıyla İkinci Dünya Savaşı da ilkine göre çok büyük kayıplara yol açtı. Makine ve yapay zeka çağında olduğumuzu göz önünde bulundurursak Jack Ma, üçüncü dünya savaşına karşı insanlığı uyarmakta haklı görünüyor.

Peki Alibaba’nın Kurucusu’nun dediği gibi 3. Dünya Savaşı’nın çıkması mümkün mü?

Üçüncü Dünya Savaşına ve olası yıkımlarına ilk kez değinen kişi Jack Ma değil. Daha önce birçok araştırmacı, yazar ve bilim insanı, bu büyük yıkımları çeşitli sebeplere dayandırdı. İçlerinde Jack Ma gibi yapay zekanın ve gelişen teknolojinin tehlikelerine değinenler de vardı. Örneğin en önemli bilim insanlarından biri olan Profesör Stephen Hawking, insanlığın sonunun yapay zeka yoluyla gerçekleşebileceğini belirtmişti. Jack Ma, bu savaşın çözümünün e-ticareti küreselleştirmede olduğunu aktardı.

Yapay Zeka’nın insan zekasının üstüne eriştiği takdirde insan zekasından çok daha hızlı olabileceğini ve insanlığın bu teknolojiyle karşı karşıya kalamayacağını belirten Stephen Hawking, uzaya yerleşmenin bir çözüm olabileceğinden bahsetmişti.


“İnsanlık, mutluluktan çok acı görecek”

Jack Ma, önümüzdeki 30 yıl içerisinde insanlığın mutluluktan çok acıyla karşılaşacağını da ekledi. Teknolojinin sebep olduğu yerel ve küresel işsizliklerin, hükümetler tarafından ele alınması ve çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Alibaba'nın kurucusu Jack Ma 3. Dünya Savaşı uyarısı

Yapay Zeka’nın olumlu yönleri    

Jack Ma, gerekli önlemlerin alınması sonucunda yapay zekanın olumlu yanlarının da olabileceğini ve bunların beraberinde büyük bir gelişimi getireceğini belirtti. Jack Ma’ya göre yapay zeka teknolojisi her ne kadar gelişirse gelişsin kesinlikle insanlarda bulunan bazı özelliklere sahip olamayacağını söyledi. Geçmişten günümüze bir örnek vererek çalışma saatlerinin düşeceğini de ekledi. Dedesinin gün içerisinde 16 saat boyunca tarımla uğraştığını, kendilerinden bahsederek günlük 8 saat çalıştıklarını ve gelecekte ise bu sürenin 4 saate düşeceğini söyledi.

Şirketlerin Yapay Zeka teknolojisi üzerine yaptığı yatırımlar

Jack Ma, günümüzde hizmet sektöründe bulunan birçok şirketin büyük bir özveriyle yapay zekaya yatırım yaptığını, yapay zeka teknolojisi üzerine yeni projeler geliştirdiğini ve bunun sonucunda işsizliğin artacağını söyledi. Anlaşılan şirketlerin bu konu üzerinde yoğunlaşmasını bir tehlike olarak görüyor.

İşsizliğe çözüm arayışı

Gerçekleştirdiği her seyehatte hükümet yetkilileri ile görüştüğünü, onlara yapay zeka konusundaki endişelerini aktardığını ve henüz vakit varken bu konuda hızlıca çözümler üretmeleri gerektiğini bildirdiğini söyledi.

Üçüncü Dünya Savaşı nasıl çıkacak?


Alibaba Grup’un kurucusu üçüncü dünya savaşının çıkacağını fakat bu savaşın uluslararası bir etkisi olmayacağını söyledi. Tüm dünyanın bu savaşta iklim değişikliği ve hastalık gibi problemlerle başa çıkması gerekeceğini vurguladı. Kendisinin ise yoğun olarak önlem alma farkındalığı oluşturmaya çalıştığı söz konusu savaşı durdurmak için çalışmalarını sürdüreceğini aktardı.

Stephen Hawking ilk kez tarih verdi: Dünya’yı terk etmeliyiz!