Hak eden insanlara yönelik ifadelerde hayvanlara haksızlık

Siz hiç kumpas kuran hayvan örgütleriyle tanıştınız mı? Öldürmekten ve acı çektirmekten zevk alan hayvan var mıdır? Hiçbir hayvan insanlar kadar olumsuz, hele hele bazı insanlar kadar vahşi ve acımasız olamaz. Hakaret amacıyla adını kullandığımız hayvanlara haksızlık etmiyor muyuz?

Hak eden insanlara yönelik ifadelerde hayvanlara haksızlık

Hayvanlara haksızlık

Görerek ve yaşayarak biliyoruz ki ülkemizde ve içinde yaşadığımız toplumsal hayatımızda her alanda ve her koşulda çoğu zaman “öküz” ya da “sığır” diye niteleyebileceğimiz ve hatta nitelediğimiz insanlar vardır. Bunların çoğu bu nitelemeyi nedensel olarak hak eden tipler olabilmektedirler. Kendimizi de içine koyarak ifade etmek gerekir ki, hayatımızın belli zamanlarında o çok kullandığımız ve yazının da ana temasını oluşturan yanlış niteleme/ifade biçimiyle birçok “öküzlüğümüz” veya “sığırlığımız” olmuştur. Önemli olansa elbette sistematik ve bütünsel bir “öküzlüğün”ya da “hayvanlığın” öznesi olmamaktır.

Bu paylaşım yazısının meselesi bu değil. Burada mesele hayatının neredeyse tamamını olumsuzluk ve kötülük üzerine kurgulayanlar ile ilgili olarak hak edenlere ilişkin nitelemelerin, niteleyen ve nitelendirilenden bağımsız olarak kullanılan “nitelemelerin” hayvanlara özgü olmasıyla ilgilidir.


Bu bağlamda naçizane çok uzun zamandan beri bazı insanlara yönelik “öküz”, “hayvan”, “sığır”, “domuz”, “it” gibi içsel anlamda da olsa hakaret etmeyi amaçlayan hayvan tür ve çeşitlerine ilişkin sıfatları kullanmaktan kaçınıyorum.

Nedeni ise itiraf edeyim, kaba ve düzeysiz olmaktan çok o sözünü ettiğimiz türden insanlar için hakaret aracı olarak ismini kullandığımız hayvanlara haksızlık etmiyor olmak için.

Çünkü hiç bir öküz, sığır ya da başka bir hayvan “kötü” değildir. Çünkü kötülük bilinçli bir eylemdir.

Üstelik hakaret aracı olarak kullandığımız hayvanlar bazı insanlara kıyasla bu dünyada yaşıyor olmayı daha fazla hak ediyorlar.

Hayvanlar insanlar kadar olumsuz olamaz!

Hiçbir hayvan insanlar kadar olumsuz, hele hele bazı insanlar kadar vahşi ve acımasız olamaz.


Siz hiç bebek veya çocuk hayvana tecavüz eden büyük bir hayvan gördünüz veya duydunuz mu? Göremez duyamazsınız.

Ya da kumpas kuran hayvan örgütleriyle tanıştınız mı? Elbette hayır.

Öldürmekten ve acı çektirmekten zevk alan hayvan var mıdır? Elbette yoktur.

Peki kindarlık ve nefreti yaşam biçimi haline getiren ve buradan beslenerek güç peşinde olan hayvanlar var mıdır? Kesinlikle hayır…

Dolayısıyla hayvanlara insan diyerek veya “insan oğlu insan” diyerek hakaret edebiliriz artık. Ama bazı insanlar için “eşek oğlu eşek” ifadesi, eşeklere ve onun nezdinde tüm hayvanlara yapılmış en büyük haksızlıktır.


Bundan böyle hak eden insanlara yönelik alçak, aşağılık, terbiyesiz, ahlaksız, şerefsiz, hırsız, katil, pislik gibi sıfatlar kullanmak, hayvanlara saygı açısından çok daha doğru ve yerinde olacaktır.

Dünyanın en pozitif ve en negatif ülkeleri açıklandı: Türkiye kaçıncı sırada?